Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jerković
  • 11.04.2015. 14:50

Claas - sinonim za vrhunsku tehnologiju i kvalitetu

5.000 koraka izvrsnosti po halama specijaliste za žetvu, tvornice Claas u Njemačkom Harsewinkelu.

  • 648
  • 104
  • 0

Od unaprijeđenog patenta za vezivanje slame zvanog petljač, do Herculesa i svjetske perjanice među kombajnima - Lexiona. I od Axiona do Ariona te traktora vrhunskih osobina Xerion, stalnim inovacijama inženjera, multinacionalna kompanija Claas zadržava globalni primat u proizvodnji poljoprivredne mehanizacije.

Obrađivati zemlju i baviti se poljoprivredom koja je najstarija gospodarska grana ljudske djelatnosti, izuzetno je zahtjevan posao, ali nesumnjivo i privilegija. Od davnina do danas čovjek si je olakšavao rad na polju uz pomoć jednostavnih, pa sve do sofisticiranih alatki i višenamjenskih strojeva učeći njima upravljati.

Vrhunska svjetska mehanizacija Augusta Claasa

Kako je učenje konstanta, pedesetak poljoprivrednih proizvođača iz Slavonije i šire, zahvaljujući distributeru Claas-a za Istočnu Hrvatsku, tvrtki Jerković d.o.o. iz Koške uz stručno vodstvo direktora Alojza Jerkovića, imalo je zadovoljstvo biti na samom izvoru proizvodnje vrhunske svjetske mehanizacije za sve segmente u poljoprivredi u Njemačkom gradu Harsewinkel.

Od utemeljitelja Augusta Claasa koji je tvrtku osnovao 1913. godine, do njegovih današnjih nasljednika sina Helmutha i kćeri Cathrine Muhlhauser, kroz više od sto godina Claasovi se inženjeri vode inovacijama.

Od male zanatske radionice osnovane u mjestu Clarholz do današnjeg sjedišta tvornice u Harsewinkelu Westphalia, od petljača, patenta za vezivanje slame 1921. godine, prvog proizvedenog kombajna namijenjenog za europske uvjete žetve 1936. godine (čija je serijska proizvodnja sa uređajem za vezivanje slame počela godinu dana kasnije), pa sve do 1953. godine kada je proizveden prvi Claas samohodni kombajn serije Hercules koji je poljoprivrednicima nudio univerzalnu primjenu, više opreme i znatno veće radne učinke, Claas je prepoznat u svijetu kao izvor kvalitetne mehanizacije.

Silažni kombajni, preše i traktori

Sinonim kvalitete iz tvrtke Claas

Kroz povijest pa sve do danas, tvrtka Claas jedna je od vodećih proizvođača poljoprivrednih strojeva u svijetu. Europski proizvođač žetvenih kombajna, Claas je svjetski lider u proizvodnji silažnih kombajna. Proizvodi paletu traktora, preše za baliranje i strojeve zelene linije, kombinirano vozilo Cargos čija je upotreba korisna kroz cijelu godinu kao utovarno vozilo za travu ili slamu, ili kao vozilo za transport krme, za kukuruz, za biomasu ili briket. U proizvodnom programu kompanije Claas nalazi se i najsuvremenija informatička tehnologija koja se primjenjije u poljoprivredi, te teleskopski utovarivači Scorpion.

Kombajn Claas Lexion serije 700

Kombajni za različite potrebe i namjene, od Dominatora 130 namijenjenog malim i srednjim obiteljskim gospodarstvima, preko modela Tucano 300 i 400, Avero, Tucano 470/480 pa sve do najsnažnijeg modela Lexion 600 i 700, garancija su maksimalne kvalitete žetve uz minimalne gubitke i potrošnju goriva Lexion. Lexion serije 700 zadnji je model Claas-ovog inženjerijskog tima.

Svjetski najpoznatija mehanizacija

Taj snažni i funkcionalni stroj, kao i kod serije 600 za sekundarnu separaciju zrna, ima dva uzdužno postavljena rotora koji zajedno s APS vršalicom čine jedinstveni Claas hybrid system. Ovo originalno rješernje omogućava postizanje najvećih učinaka u žetvi. APS vršalica se sastoji iz predbubnja i glavnog bubnja promjera 600 mm. Zadatak predbubnja je da ubrza biljnu masu, da je ujednačeno rasporedi i preda glavnom bubnju, ali i da obavi vršidbu najzrelijeg zrna. Brzina predbubnja je sinkronizirana s brzinom glavnog bubnja. Adaptacija za druge kulture obavlja se jednostavnom zamjenom prvog podbubnja.

Najmoćniji kombajn svijeta

Sva podešavanja na Lexionu obavljaju se putem Claasovog elektronskog informativnog sustava Cebis koji zapravo kontrolira sve radne operacije, a brine i o redovnom servisiranju i to sve u izboru na više od 20 jezika. Na njega se montira i najveći heder od 12 metara. Taj zaista veliki adapter ima dvije odvojene, šest metara velike kose, gdje svaka sa svojim pogonom udvojeno rade zajedno. Logično jer jedna od 12 metara teško da bi mogla sama kvalitetno raditi.

Pogon na noževe koji rade jedan prema drugom je sinkroniziran i koristi linearni prijenos snage. Claasovi kombajni Lexion serije 700 uz korištenje najnovije tehnologije sustava Cebis i Cemos, Laser Pilot, Gps Pilot, Telematics, te Cruise Pilot koji automatski određuje brzinu rada, ovisno o količini protoka biljne mase kroz kombajn, uz održavanje gubitaka u zadanim granicama i maksimalno mogućim radnim uvjetima s izuzetno preglednom komfornom kabinom i snažnim Mercedesovim motorom s pravom, usavršavajući se od 1995. godine, nose epitet najmoćnijih kombajna na svijetu.


Fotoprilog


Tagovi

Claas Kombajn Tehnologija Jerković Žetva Harsewinkel August Claas Lexion APS vršalica Axion Arion Alojz Jerković Pogon na noževe Informativni sustav Cargos Preša za baliranje


Autor

Zlatko Pavošević

Više [+]

Zlatko je ortodoksni Grafičar, dugogodišnji agro empiričar, jedan od osnivača poljoprivrednih časopisa Nova zemlja i Agroglas ... a navija za najbolji poljoprivredni portal ... ili ukratko "iz mire tri Pavoša vire" :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P