Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šećerne repe
  • 18.04.2016. 16:30

Cijena i potpore oživjeli proizvodnju repe

Raduje nas što se počinju dobri proizvođači vraćati repi. Unatrag dvije godine je stanje bilo depresivno. Lani smo bili na 50 posto kapaciteta, a to je neisplativo za Šećerane. Iduće ćemo godine biti na 100 posto kapaciteta, kaže Miroslav Kos, savjetnik u sektoru industrijske proizvodnje šećera.

Foto: Nata Zhekova/Bigstockphoto
  • 1.240
  • 64
  • 0

Na baranjskim poljima zahuktala se proljetna sjetva. Uvjeti su idealni. Zasijane su sve planirane površine šećernom repom. Na poljima Fermoprometa Huberta Kišpala, koji se ove godine vratio proizvodnji repe, zasijano je 300 hektara pod ovom kulturom.

"Sjetva je prošla odlično. Vratili smo se repi prvenstveno jer su uvjeti i kod same Šećerane i kod Ministarstva poljoprivrede s potporama iz EU i iz državnog proračuna jako dobri. Rekao bih da bi to bila preporuka moja i našem ministru - da sve kulture podesi na taj način. To znači da naša industrija ima jeftinu ulaznu sirovinu jer će na ovaj način repa biti jeftina, a mi kao proizvođači zadovoljni", kaže Kišpal.

Proširenje proizvodnje

Zadovoljan je ove godine i proizvođač i vlasnik Anabela do.o. Ivan Matijačić iz Duboševice. Lani je sijao na 200 hektara, a ove godine mu je 240 hektara pod šećernom repom.

"Imali bi i 300 hektara. Malo se zakasnilo s cijenom. Lani u rujnu se izašlo s cijenom od 270 kn/t. Mi smo dotad već imali razrađene planove sjetve. Nešto smo malo više planirali pšenice tako da su jedan od razloga što nismo išli na našu normalnu proizvodnju godine do 2014. kada smo stradali i oko Cerkospore i s cijenom koja je sa 340 smanjena na 220 kn/t", objašnjava on. U sjetvu se išlo s novim sortama slatkoga korijena, a riješen je i problem Cerkospore - pjegavosti lišća šećerne repe.

Oba proizvođača planiraju proširiti proizvodnju u 2017. Ove se godine procjenjuje da je na sirovinskom području triju hrvatskih Šećerana zasijano 16.000 hektara šećerne repe, a mogućnosti su preko 23.000 hektara.

"Raduje nas vraćanje optimizma i što se počinju dobri proizvođači vraćati repi. Unatrag dvije godine je bilo stanje zaista depresivno. Lani smo bili na 50% kapaciteta, a to je neisplativo za Šećerane. Takav kapacitet stvara gubitak jer u šećeranstvu se zna da Šećerana mora raditi punim dnevnim i godišnjim kapacitetom da bi bila minimalna proizvodna cijena šećera", kaže Miroslav Kos, savjetnik u sektoru industrijske proizvodnje šećera.

Bez kvota u 2017. godini

Smanjena proizvodnja počela se vraćati unatrag dvije godine.

"Moja procjena je da će Šećerane iduće godine imati 100% kapacitet. Iduće godine nemamo više ni kvota pa koliko koja Šećerana može proizvesti - proizvodit će. Nadam se da će se stabilizirati i tržište i cijena koja uvijek ovisi o svjetskim viškovima i manjkovima. No ako vi imate punu proizvodnju, ćemo se nadamo, tada možemo doći i do najniže cijene proizvodnje šećera kako bi bili konkurentni na svjetskom i europskom tržištu", zaključuje Kos.

Foto: Nata Zhekova/Bigstockphoto


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Proizvodnja Potpora Hubert Kišpal Ivan Matijačić Miroslav Kos


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo