Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meggle Hrvatska
  • 17.07.2020. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Vijest o mljekari Meggle digla na noge Anušića, Vučković i HPK

Župan OBŽ Ivan Anušić traži hitan sastanak s predsjednikom Uprave Meggle grupe Matthiasom Oettelom, HPK s Ministarstvom poljoprivrede, nadležnim institucijama, ali i potencijalnim mljekarama, a ministrica Marija Vučković planira se sastati s predstavnicima vodećih mliječnih industrija.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
  • 1.228
  • 205
  • 0

Jučerašnja vijest da tvrtka Meggle Hrvatska restrukturira poslovanje u našoj zemlji i do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika, glasno je odjeknula u javnosti. 

Iako se ova odluka, kako su napisali u svom priopćenju, razmatrala i ranije, vijest je mnoge šokirala. Među prvima je reagirao župan osječko-baranjski, Ivan Anušić izjavivši kako je iznenađen priopćenjem. Smatra da je nedopustivo da tvrtka Meggle Hrvatska, koja je preuzela poznatu osječku mljekarsku industriju IPK MIA koja proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda ima od davne 1949. godine, ugasi tradiciju posljednje velike mljekare na području istoka Hrvatske. 

Anušić: Mogli smo pomoći da su nas upoznali s poteškoćama

Kaže, županija ne može utjecati na donošenje odluka unutar privatnih tvrki, ali može na stvaranje povoljnijeg okruženja za opstanak gospodarskih subjekata na ovom području. "Tijekom svog trogodišnjeg mandata, Uprava Meggle Hrvatska koja sjedište ima u istom gradu gdje se nalazi i sjedište Županije, ni u jednom trenutku nije upoznala županijsku upravu s eventualnim poteškoćama u kojima se nalazi te zatražila pomoć pri iznalaženju rješenja za opstanak proizvodnje i spas radnih mjesta. Ovo se nije dogodilo preko noći, Uprava Megglea u Osijeku je zbog 160 Slavonaca i Baranjaca trebala osjetiti obvezu da probleme koje imaju komunicira prema Županiji i posredno prema Vladi RH, osobito jer se proizvodnja iz Osijeka seli u Kragujevac i Bihać gdje Meggle planira nastaviti s radom", upozorava. 

Ističe kako je iznimno nezadovoljan odnosom "domaće" Uprave Megglea u Osijeku prema Slavoncima i Baranjcima koji godinama rade u ovoj mliječnoj industriji, njihovom neaktivnošću u cilju spašavanja 160 radnih mjesta te na kraju suglasnošću s odlukom da se jednostavno ugasi tradicija proizvodnje visokokvalitetnih proizvoda od najboljeg slavonskog mlijeka, kako to upravo Meggle i reklamira na hrvatskom tržištu.

Gasi se Meggle Hrvatska - što će biti s kooperantima i dobavljačima?

"Brand Meggle na hrvatskom tržištu svoje ime temelji na Osječkoj mljekari te na domaćoj proizvodnji, kvalitetnom slavonskom i baranjskom mlijeku te poznatom hrvatskom patriotizmu. Gašenjem proizvodnje, Meggle više nije hrvatski brand i u očima naših ljudi više nema tu dodanu vrijednost."

Stoga se Anušić dopisom obratio predsjedniku Uprave Meggle grupe Matthiasu Oettelu i zatražio hitan sastanak kako bi se pronašlo rješenje, a kako bi se sačuvala radna mjesta kojima, kako ističe, "160 naših Slavonaca i Baranjaca hrane svoje obitelji". 

HPK se boji nastavka urušavanja mljekarskog sektora

Iznenađeni su i u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK). "Ovom odlukom hrvatska proizvodnja mlijeka doživjet će novi udar, budući da se radi o sektoru u kojem se posljednjih 13 godina kontinuirano događa pad proizvodnje, veliki broj proizvođača je od nje odustao, a samodostatnost proizvodnje mlijeka je u Hrvatskoj pala na oko 40 posto", istaknuli su dodajući kako je važno da Ministarstvo poljoprivrede poduzme aktivnosti kako bi se pronašlo alternativno rješenje za 200 malih seoskih domaćinstava kooperanata ove tvrtke. 

Podsjetimo, u tvrtki Meggle tvrde kako će pomoći proizvođači u pronalasku novih kupaca ili otkupljivača, no u HPK upozoravaju da se ipak radi o procesu i odluci koja će dovesti do odustajanja dijela proizvođača od proizvodnje mlijeka čime će se urušavanje ovog sektora nastaviti. 

Osim toga, poručili su da naša bilanca potrošnje, uvoza i izvoza mlijeka ukazuje na to da Hrvatska ima prostor za rast proizvodnje te im nije jasno zbog čega stočarstvo i proizvodnja mlijeka nisu definirani kao strateške djelatnosti.

"Postojeća korona kriza je pokazala da prevelika ovisnost o uvozu hrane može dovesti do destabilizacije opskrbe stanovništva, što je paradoksalno za zemlju kao što je Hrvatska, koja ima sve prirodne potencijale za proizvodnju mlijeka", ističu iz HPK te najavljuju kako će zatražiti hitan sastanak s Ministarstvom poljoprivrede, nadležnim institucijama, ali i potencijalnim mljekarama koje bi mogle preuzeti otkup Meggleovih kooperanata. 

Vučković će se sastati s predstavnicima vodećih mliječnih industrija

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković također je jučer reagirala izjavivši kako Ministarstvo poljoprivrede prati situaciju u mljekarskom sektoru i uskoro će se sastati s predstavnicima vodećih mliječnih industrija kako bi se osigurala kontinuirana proizvodnja mlijeka na mliječnim farmama od kojih tvrtka otkupljuje mlijeko. 

Otkrila je da se radi o 340 mliječnih farmi s ukupnom proizvodnjom od oko 26 milijuna kilograma mlijeka što čini 6 posto sveukupne količine tog proizvoda koja se na godišnjoj razini isporučuje u hrvatske mljekare. 

"Ministarstvo poljoprivrede će izvršiti sve potrebne aktivnosti i uložiti sve napore s ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na farmama kooperanata Meggle", poručila je Vučković. 

Pad otkupa mlijeka 

Po podacima koje iznosi HPK, otkup mlijeka u lipnju procjenjuje se na 36.609 tona, što je za 5,6 posto manje nego u prethodnom mjesecu, ali i za 1,45 posto više u odnosu na lipanj lani.

U prvih šest mjeseci ove godine otkupljeno je 223.169 tona mlijeka, što je za 2,3 posto manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

Prema podacima za svibanj, u otkupu mlijeka sudjelovalo je 4.448 proizvođača mlijeka, što je za 0,16 posto manje nego mjesec ranije.


Tagovi

Meggle Hrvatska Mljekarska industrija Gašenje Mljekarska tvrtka Ivan Anušić HPK Marija Vučković Hitan sastanak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.