Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola hrane
  • 28.02.2021. 13:30

Uvode se snažnije kontrole i strogo kažnjavanje prijevara s hranom

Od  ukupno provedenih 225 nadzora tijekom 2019. godine u Hrvatskoj u kojima se je uzorkovala hrana kako bi se provjerila njena kvaliteta, utvrđeno je 46 nesukladnih uzoraka.

Foto: Bigstock/ asayenka
  • 470
  • 307
  • 0

"Meso onemoćalih i bolesnih krava našlo se na tanjurima potrošača, goveđe lazanje sadržavale su i konjsko meso, a mlijeko u prahu melamin. Takve situacije, a i sve veći interes kriminalnih organizacija za patvorenje hrane pokazali su nedostatnost europskog zakonodavnog okvira, stoga se je išlo u njegove izmjene“, rekla je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir tijekom objedinjene rasprave o Zakonu o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlja bilja i sredstvima za zaštitu bilja.

Pojasnila je kako se ovim izmjenama usklađujemo s europskom regulativom o službenim kontrolama koja je na snagu stupila krajem 2019. godine, a kojom je na razini EU uspostavljen jednostavniji, učinkovitiji, integriran sustav sigurnosti hrane utemeljen na strožim veterinarskim i fitosanitarnim standardima.

Prevelik prostor za malverzacije

Time je Europska Komisija dobila šire ovlasti vezano uz zaustavljanje prodaje i transporta rizične hrane u državama članicama koje to nisu u mogućnosti same spriječiti, kao i snažnije kažnjavanje prijevara povezanih s hranom.

Od  ukupno provedenih 225 nadzora tijekom 2019. godine u Hrvatskoj u kojima se je uzorkovala hrana kako bi se provjerila njena kvaliteta, utvrđeno je 46 nesukladnih uzoraka i to najviše u kontrolama ekstradjevičanskog maslinovog ulja, potom slijedi med, sirevi, bučino ulje, bezalkohona pića i mljeveno meso. Sve je rezultiralo sa 35 optužnih prijedloga i 5 prekršajnih naloga. 

"Jasan je to pokazatelj da problem postoji i trebamo ga rješavati, a jedan od načina rješavanja je i povećanje broja provedenih kontrola, planiranje strožeg monitoringa onih koji su već uhvaćeni u prekršaju te koncentracija veterinarske i drugih inspekcija na problematične točke u prehrambenom lancu“, naglasila je Petir.

Sumnjivi uvezeni proizvodi

Nadalje, smatra da preveliki manevarski prostor za malverzacije još uvijek imaju trgovci koji na tržište plasiraju jeftine uvezene proizvode sumnjive kvalitete i nutritivne vrijednosti te time, osim što ti proizvodi predstavljaju nelojalnu konkurenciju našim poljoprivrednicima, ugrožavaju i zdravlje potrošača.

Upozorila je na paradoks da domaće proizvode temeljito testiramo dok proizvodi uvezeni iz ostatka Europske unije imaju jedinstveni zdravstveni certifikat, često bez pokrića. Na jedinstvenom tržištu apsolutno je nedopustiva prodaja zdravstveno neispravnih proizvoda među zemljama članicama.

"Troškovi kontrole, ma koliko oni bili visoki, ne smiju biti opravdanje za ugrožavanje zdravlja i života potrošača“, poručila je predsjednica Odbora.


Tagovi

Izmjene Zakona Kontrola hrane Zdravstveno neispravna hrana Jeftin uvoz Marijana Petir


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.