AgroKlub.com

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Prehrambena industrija » Uvezli 3,8 milijuna tona maslinovog ulja, izvezli 335 tona

Uvezli 3,8 milijuna tona maslinovog ulja, izvezli 335 tona

Dr.sc. Marin Čagalj

Uvezli 3,8 milijuna tona maslinovog ulja, izvezli 335 tona

Datum: 02.12.2017. 12:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

Velike količine se uvoze zbog čega bilježimo negativnu vanjsko trgovinsku bilancu. Govorimo li o godini koja je zabilježila najviši uvoz, tada govorimo o 2016. godini kada smo uvezli 3,8 milijuna tona maslinovih ulja. Kada govorimo o izvozu, najviše maslinovih ulja izvezli smo 2015. godine, odnosno 335 tona, priča dr.sc. Čagalj.

Uzimajući u obzir da legende o ljekovitim svojstvima maslinovog ulja sežu daleko u povijest, a da su prije desetak godina i znanstveno potvrđene, o učestalosti konzumacije maslinovih ulja u Republici Hrvatskoj, razgovarali smo s dr.sc. Marinom Čagljem. Doznali smo da je unatoč relativno niskoj konzumaciji maslinovih ulja kod nas, nazočan još veći nesrazmjer između jadranske i kontinentalne regije. U jadranskoj se pak konzumira tradicionalno i u većim količinama, a poglavito kao dodatak jelima, nego li u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

“Na žalost, još uvijek nismo samodostatni, kada govorimo o proizvodnji maslinovih ulja za potrebe domaćeg tržišta jer zadovoljavamo otprilike 70% potreba domaćeg tržišta.Velike količine se uvoze zbog čega bilježimo negativnu vanjsko trgovinsku bilancu. Govorimo li o godini koja je zabilježila najviši uvoz, tada govorimo o 2016. godini kada smo uvezli 3,8 milijuna tona maslinovih ulja. Kada govorimo o izvozu, najviše maslinovih ulja izvezli smo 2015. godine, odnosno 335 tona”, objašnjava dr.sc. Čagalj kojeg, također, žalosti i potrošnja maslinovih ulja po glavi stanovnika, koja iznosi otprilike 1,7 kg.

Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji maslinovih ulja

To je poražavajući podatak jer nezasićene masne kiseline, vitamin E, steroli i polifenoli smanjuju razinu kolesterola, rizik od ateroskleroze i djeluju tako da snižavaju loši kolesterol koji može začepiti krvne žile, a ne utječu na količinu dobrog kolesterola koji čisti arterije.

“Iako nemamo oružje, odnosno količine i cijene kojima možemo parirati velikim svjetskim proizvođačima maslina i maslinovih ulja, imamo kvalitetu kojom to itekako možemo. Naša su ulja prepoznata i priznata diljem Europske unije kao visoko kvalitetni proizvodi. Iz tog bi se razloga, naši proizvođači još više trebali fokusirati na unaprjeđenje kvalitete u proizvodnji i preradi maslina u maslinovo ulje, čime bi imali, zasigurno, zagarantirano tržište. Osim sigurnog proboja na tržište, siguran sam da bi postigli i veće prodajne cijene, što bi značilo povećanje prihoda, kao rezultat uspješnog gospodarenja i poslovanja”, dodaje Čagalj kojeg veseli činjenica da je do sada na razini Europske unije Oznaku izvornosti dobilo čak 5 maslinovih ulja iz Republike Hrvatske.

Pri tome je ponosno istaknuo Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, Ekstra djevičansko maslinovo ulje s Cresa, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje i Šoltansko maslinovo ulje kojima je ova oznaka donijela proboj na tržište i povjerenje kupaca.

Uzmemo li u obzir, primjerice, kvalitetu Šoltanskog maslinovog ulja, tada dolazimo do sljedećih čimbenika: klime, zastupljenosti autohtonih sorata, znanja i iskustva proizvođača u proizvodnim postupcima te povijesne tradicije maslinarstva, iz kojih ona proizlazi. Ako govorimo o ekstra djevičanskom maslinovom ulju, bitno je istaknuti da se dobiva nakon prvog tiještenja zdravog ploda masline. Kiselost mu ne prelazi 0,8 posto i ne smije imati niti jedan miris koji nije svojstven ulju.

Foto:Pixabay.com/stevepb

Broj pregleda članka: 990; Uspješnost članka: 157.5

Tagovi: Maslinovo ulje, Potrošnja maslinovog ulja, Mogućnosti i prilike

Ključne riječi članka: uvezli, 38, milijuna, tona, maslinovog, ulja, izvezli, 335, tona, maslinovih, maslinovo, govorimo, ekstra, tržište, još, proizvodnji, maslinovog, maslinovih ulja, maslinovo ulje, maslinovog ulja, ekstra djevičansko maslinovo


Roberta Kljenak

Svi tekstovi autora

Autorica Roberta Kljenak

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.