Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstvena dostignuća
  • 10.04.2022. 18:00

Uređivanje genoma nije isto što i GMO: Uskoro ćemo jesti trešnje bez koštice, ukusniji špinat?

Primjenom ove tehnike moguće je uzeti biljku, poput vinove loze, i isključiti ili smanjiti djelovanje gena koji je odgovoran za stvaranje proteina neophodnog za širenje gljivica, poput plamenjače. Tako nastaje otporna sorta ili ona koja je tolerantna na patogene

Foto: Depositphotos/Yarygin/FRANKVPHOTOS
  • 938
  • 112
  • 0

Nove tehnologije su odavno zavladale biljnom proizvodnjom i stvaranjem sorti s poboljšanim karakteristikama. Uređivanje genoma biljaka je interesantno jer nema prijenosa gena između različitih vrsta, kao što je to slučaj kod klasične GMO tehnike. Naime, nastaje mutacija koja možda neće imati utjecaja na biljku, može je poboljšati ili ugroziti njen opstanak. To je proces koji se događa i u prirodi.

Dakle, prikupljaju se različite tehnike genetske manipulacije, kao što je Crispr-Cas9, koje omogućavaju istraživačima da modificiraju genom živog bića na ciljani način. To se radi uključivanjem ili isključivanjem pojedinačnih gena u okviru jednog živog organizma. Induciranim mutacijama slijede se promjene koje mogu spontano nastati u prirodi, piše Agronotizie.

Primjenom ove tehnike moguće je uzeti biljku, poput vinove loze, i isključiti ili smanjiti djelovanje gena koji je odgovoran za stvaranje proteina neophodnog za širenje gljivica, poput plamenjače, u biljci. Tako nastaje otporna sorta ili ona koja je tolerantna na patogene.

Nova salata stiže u trgovačke lance

"Prva sorta koju ćemo lansirati bit će salata koja će imati poboljšani nutritivni sastav i bit će ukusnija", kaže Tom Adams, izvršni direktor i suosnivač Pairwise-a, pionirskog startupa na polju uređenja genoma koji je nastao prije četiri godine u Sjevernoj Karolini (SAD).

Ona će se ove godine konzumirati na nekim događajima, a bit će dostupna u trgovačkim lancima širom zemlje već 2023. Ovo je omogućilo zakonodavstvo SAD koje je izuzetno otvoreno za uređivanje genoma. Zahvaljujući tome što se uređeni proizvod može dobiti tradicionalnim križanjem, mogu se plasirati na tržište bez ikakve vrste predautorizacije ili ograničenja.

Adams je dodao i da rade na kupini bez sjemena, s boljom aromom, bržim i sezonski prilagođenim ulaskom u proizvodnju. To će omogućiti da se ovo voće uzgaja na daleko većim površinama i na duži period, izbjegavajući dugo transportiranje plodova.

"Pomislite, na primjer, na novu sortu špinata ukusnog djeci. Ili trešnju bez koštice. Ili borovnice i kupine koje se u Europi mogu uzgajati tijekom cijele godine i ne moraju letjeti tisućama kilometara. Vjerujem da su to važne vrijednosti za potrošača", nabraja ovaj znanstvenik. 

Poboljšanje produktivnosti i održivosti

Kaže kako uređenje genoma ima potencijal poboljšati produktivnost i održivost poljoprivrede, smanjiti potrebu za primjenom zaštitnih sredstava, plodovi imaju dužu trajnost poslije berbe, poboljšava se nutritivna vrijednost i okus, veći je prinos.

Uređivanje genoma je prirodno, ali brže od prirode? (Foto: Depositphotos/alicjane)

Mutacije koje doprinose poboljšanju idu u daljnja ispitivanja i proizvodnja, a one koje rezultiraju lošijim osobinama se odbacuju. Tvrdi se da na istom principu radi i priroda samo je taj proces sporiji.

Ovom tehnikom je moguće novu sortu dobiti za tri godine. U laboratorijima Pairwise-a traje i kraće, skoro godinu dana. Poslije toga slijede ispitivanja u stakleniku i na terenu kako bi se vidjelo ponašanje biljke u realnim uvjetima. Na kraju se biljni materijal umnožava.

Klasični GMO usjevi su bili skupi, zahtijevali su velika ulaganja i vrijeme. Zbog toga su samo neke kulture, poput kukuruza i soje, bile predmet zanimanja i rada. Uglavnom se radilo o otpornosti na bolesti, štetnike i herbicide. U slučaju uređenja genoma može se djelovati na cjelokupne karakteristike biljke, a potrebno je manje vremena i ulaganja. 

Zakonska regulativa

Uređivanje genoma u SAD je prihvaćeno, dok druge zemlje razmatraju ovu tehnologiju sa zanimanjem. Ujedinjeno Kraljevstvo je objavilo zakone u skladu sa zakonima SAD. Japan je krajem 2021. odobrio prodaju nekih sorti rajčice dobivenih genetskim uređivanjem. Kina je izradila nacrt zakonodavnog prijedloga za ubrzanje procesa odobravanja sorti dobivenih uređivanjem genoma.

Frans Timmermans podržava novu genomsku tehniku?

U Europskoj uniji je situacija drugačija. Presudom Suda EU ponovljeno je da se sorte dobivene uređivanjem genoma moraju smatrati GMO i stoga potpadaju pod nadležno zakonodavstvo. Cijeli slučaj je prebačen na Europsku komisiju koja je istaknula kako su potpomognute tehnologije evolucije jedan od alata potrebnih da se poljoprivreda učini produktivnijom i održivijom, što zahtijeva Zeleni dogovor.


Tagovi

Uređenje gemoma GMO Mutacije gena Ukusnije povrće Tom Adams Parwise


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]