Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj i prerada gljiva
  • 11.08.2019. 12:00
  • Zagrebačka, Velika Mlaka

U srednjoj školi čitao o uzgoju, kao student proizveo prve reishi gljive, a danas posao raste

Od članka u novinama do postavljanja laboratorija za uzgoj gljiva u sudentskoj sobi. Tih nekoliko godina svi moji prijatelji pili su čaj od Reishi gljive u tolikoj mjeri da ga nisam uspijevao napraviti dovoljno i tada sam prvi puta pomislio kako bih to mogao raditi profesionalno, prisjeća se Branimir Antićević.

Foto: arhiva Branimira Antičevića
  • 1.532
  • 132
  • 1

“Mikologika je nastala kroz poprilično dugačak osobni evolucijski proces s entuzijastičkim i idealističkim počecima. Prvi trenutak dogodio se krajem srednje škole kada smo kompić i ja čekajući tramvaj na glavnom zagrebačkom trgu s obližnjeg kioska zgrabili novine i listajući ih naišli na veliki tekst o tome kako se u Nizozemskoj uzgajaju rijetke gljive koje imaju nevjerojatna medicinska svojstva. U istom tekstu pisalo je kako je uzgojiti gljive nevjerojatno teško. U tom trenutku nastao je izazov”, započinje svoju vrlo zanimljivu priču vlasnik tvrtke Mikologika, Branimir Antičević.

Nekoliko godina kasnije, za vrijeme studija, u studentskoj sobi postavljen je njegov prvi, amaterski, laboratorij za uzgoj. Ipak, za veliko čudo, iz njega su izašle prve Reishi gljive kojima je u društvu stekao kultni, gotovo herojski, status. “Tih nekoliko godina svi moji prijatelji pili su čaj od Reishi gljive u tolikoj mjeri da ga nisam uspijevao napraviti dovoljno i tada sam prvi puta pomislio kako bih to mogao raditi profesionalno”, kaže. Ipak, prevladali su prioriteti, a završavanje fakulteta bio je imperativ. Gotovo istovremeno, ne znajući jedni za druge, nekoliko kilometara dalje, u Velikoj Gorici, još jedna ekipa entuzijasta kultivatora radila je na svojim projektima uzgoja.

Ideja je sazrijevala više od deset godina

“Desetak plus godina kasnije našao sam dovoljno vremena da se opet posvetim legendarnom hobiju. Ovaj put uzgoj mi više nije predstavljao teški izazov te odlučujem postaviti sve na profesionalnu razinu i otvoriti tvrtku. Da sam tada znao koliko će to biti teško, da ne spominjem skupo, nikada ne bih krenuo. Otprilike u to vrijeme na jednoj kavi (na koju nisam bio pozvan) upoznao sam današnjeg kolegu Vedrana Bana.

Vrhunski laboratorij 

Vedran, pokretač ranije spomenute ekipe entuzijasta, već je imao spremnu opremu za uzgoj i volju za ući u suradnju, što je olakšalo i smanjilo cijenu projekta u koji sam se upustio. Pokazalo se vrlo brzo da imamo drugačije vizije, Mikologika je krenula svojim putem, no različiti pristupi nisu utjecali na našu suradnju. Vedran je tehnička strana priče i trenutno proces uzgoja odrađuje on”, ističe Branimir.

Standardi uzgoja i prerade daleko iznad propisanih minimuma

Tvrtka Mikologika j.d.o.o. bavi se uzgojem i maloprodajom gljiva, a sjedište ima u mjestu Velika Mlaka u Zagrebačkoj županiji. Njen nastanak rezultat je prelaska iz dugogodišnjeg eksperimentiranja s različitim metodama uzgoja gljiva u profesionalni, s jasno definiranom svrhom.

“Standardi našeg uzgoja i prerade daleko su iznad propisanih minimuma, a inzistiranje na tome rezultiralo je i konačnim proizvodom koji svojom kvalitetom stoji ravnopravno s najboljima van hrvatskih granica. To dokazuju brojne analize kvalitete i sadržaja provedene na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Naš je cilj konzumentima učiniti dostupnima sastojke koji se nalaze u određenim vrstama gljiva i njihovom miceliju. Stoga se u proizvodnji i ponudi fokusiramo isključivo na one vrste gljiva koje ih sadrže najviše, a u prvoj fazi ponude predstavljamo aktivne micelije gljiva Shiitake i Reishi“, podijelio je s nama vlasnik tvrtke Branimir Antičević te dodao da je Reishi gljiva drevni saveznik medicine.

U Kini nosi ime ‘lingzhi’ što predstavlja kombinaciju duhovne potencije i besmrtnosti, a smatra se biljkom duhovne moći. Tradicija govori da korištenje Reishi gljive donosi uspjeh, blagostanje i dugovječnost. Reishi je jedna od adaptogenih biljaka nad kojom je provedeno najviše kliničkih istraživanja. Iako se koristi oduvijek, Reishi se u zadnjih 30 godina i službeno u zemljama Dalekog istoka pripisuje uz terapiju teško oboljelim pacijentima.

Složenim postupkom prerade do korisnih spojeva

Da bi medicinske gljive (one koje se zbog svojih učinaka na ljudski organizam mogu nazvati medicinskim) na organizam ostavile učinak, moraju se preraditi. Od pamtivjeka se zna za njihova svojstva, ali tehnologija za njihovu obradu u prošlosti nije bila poznata. Jedini tada poznati način za njihovu obradu bilo je dugotrajno iskuhavanje.

U prvoj fazi ponude predstavljaju aktivne micelije gljiva Shiitake i Reishi

"Termičkom obradom (vodenom ekstrakcijom) iz stanica gljiva oslobađa se jedan dio korisnih spojeva. Da bi njihov učinak bio potpun, vodenu ekstrakciju potrebno je nadopuniti i alkoholnom ekstrakcijom čime se oslobađa druga skupina korisnih spojeva. Stanice gljiva, u kojima se nalaze korisni spojevi, zaštićene su hitinskom ovojnicom i ljudski organizam nema mogućnost razgrađivanja istih. Hitin je visokomolekularni polisaharid i glavni sastojak staničnih stijenki gljiva. Ljudski organizam ne može  ga razgraditi. Unutar staničnih stijenki nalaze se svi spojevi koji su potrebni da bi gljive dobile status 'medicinske' i oni spojevi koji im daju nutritivne vrijednosti. No, ako prije upotrebe ne odstranite hitinsku ovojnicu, od njih nećete imati zdravstvene koristi“, obrazlaže vlasnik tvrtke Mikologika.

S micelijem je jednostavnije

Proizvodnja ekstrakata skupa je i tehnički zahtjevna i zato su se u ovoj prvoj fazi proizvodnje odlučili koncentrirati na micelije. Gljiva nastaje kao plod micelija, a micelij se sastoji od istih spojeva kao i gljiva. Ono što je za ljude posebno dobro je to da stanice micelija nisu zaštićene hitinskom ovojnicom, pa ga je dovoljno termički obraditi kako bi se od njega dobio proizvod koji je ljudskom organizmu koristan. Mikologikin micelij termički je obrađen i potom pohranjen u celulozne kapsule kako bi zadržao svježinu.

"Literatura koja proučava pitanja reakcije ljudskog organizma na spojeve proizvedene u gljivama prikazuje veću raznolikost učinaka i jače djelovanje na organizam nego što imaju učinci spojeva proizvedenih u biljkama. Filogenetski gledano, carstvo životinja, u koje i sami spadamo, bliže je gljivama nego biljkama i možemo pretpostaviti da je ta srodnost odgovorna za pojačane medicinske prednosti.

Proizvodi tvrtke Mikologika 

Vizija budućnosti Mikologike sastoji se od uvođenja novih proizvoda od medicinskih gljiva. No to zahtijeva dodatno ulaganje za koje ovaj tren još nismo spremni. Bez pomoći roditelja u ogromnoj i Zagrebačke županije u manjoj mjeri, ovaj projekt ne bi zaživio. Naravno, da bi se sve održalo, potrebno je i da nas kupci prepoznaju. Prosječnom čovjeku gljive su nepoznanica, no mogu potvrditi da je zanimanje u porastu. Ne postoji nitko kome se obrve zainteresirano ne podignu kada spomenem medicinske gljive“, riječi su kojima Branimir opisuje svoj zanimljiv projekt.


Fotoprilog


Tagovi

Branimir Antičević Mikologika Reishi gljive Uzgoj gljiva Prerada gljiva


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]