Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušena rajčica
  • 28.09.2019. 18:00
  • Izmir, Turska

Turska opskrbljuje europske zemlje sušenom rajčicom

Rajčica, posuta solju ili sulfitima, ovisno od zahtjeva kupaca, suši se jedan tjedan, a zatim pakira. Proizvodi se najviše izvoze u staklenkama ili u paketima uglavnom u Europu i mnoge druge zemlje.

Foto: BGC Agriculture and Food
  • 877
  • 62
  • 0

Izmir, grad smješten na zapadu Turske, jedan je od glavnih izvoznika sušene rajčice u zemlji. Grad izvozi sušene rajčice u 85 zemalja, uglavnom europskih.

Rajčica se ondje sadi u travnju, a bere u srpnju. Zatim se ostavi da se osuši na bijelim limovima.  

Rajčica, posuta solju ili sulfitima, ovisno od zahtjeva kupaca, suši se jedan tjedan, a zatim pakira, navodi aa.com. Proizvodi se najviše izvoze u staklenkama ili u paketima uglavnom u Europu i mnoge druge zemlje.

Izvozna cijena 3 eura

Izvozna cijena sušene rajčice je 3 eura po kilogramu. Iako se najviše služe kao dekoracija stolova u restoranima, sušena rajčica se koristi i za izradu umaka, tjestenine i pizze. 

Tvrtka koja posluje u Bergamu, BGC Agriculture and Food, objavila je da žele poboljšati proizvodnju sušene rajčice. Voditelj prodaje i marketinga, Gonca Arman rekao je da raste potražnja iz cijelog svijeta. 

"Rajčica je ljetno povrće, no ovaj proizvod možemo ponuditi potrošačima svih 12 mjeseci. Osušena rajčica ne ide samo u bogate zemlje, u kuhinje poput američke, europske, australske ili japanske, nego i u kuhinje zemalja u razvoju. Naravno, pristupačnost i cijena važni su faktori. Naš je cilj izvoziti ovaj proizvod u više zemalja."

Talijani su najveći kupci sušene rajčice

Navodi da Italija potražuje puno sušene rajčice. "Talijani ovaj proizvod najviše traže. Sušena rajčica je u svijetu uglavnom poznat kao talijanski proizvod. Oni su ga prvi predstavili svijetu. Puno se koristi u talijanskim kuhinjama. U Italiji koriste sušenu rajčicu u salatama, tjestenini, pizzama i kao umak u sendvičima."

Arman je otkrio i neke podatke o prodaji iz prošle godine te cijene proizvoda: "Prosječna prodajna cijena proizvoda je oko 3 eura. Naravno, to ovisi o ambalaži i načinu na koji je proizvod mariniran. Prošle godine smo prodali 900 tona suhe rajčice. To je bilo zbog naše ograničene ponude, a ne zbog zahtjeva kupaca. Ove godine želimo nadmašiti 1000 tona, a zatim doseći 1200 tona proizvodnje", zaključio je. 


Tagovi

Sušena rajčica Uzgoj rajčice Izvoz Cijena BGC Agriculture and Food Gonca Arman


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!