• Sušena rajčica
  • 28.09.2019. 18:00
  • Izmir, Turska

Turska opskrbljuje europske zemlje sušenom rajčicom

Rajčica, posuta solju ili sulfitima, ovisno od zahtjeva kupaca, suši se jedan tjedan, a zatim pakira. Proizvodi se najviše izvoze u staklenkama ili u paketima uglavnom u Europu i mnoge druge zemlje.

Foto: BGC Agriculture and Food
  • 475
  • 42
  • 0

Izmir, grad smješten na zapadu Turske, jedan je od glavnih izvoznika sušene rajčice u zemlji. Grad izvozi sušene rajčice u 85 zemalja, uglavnom europskih.

Rajčica se ondje sadi u travnju, a bere u srpnju. Zatim se ostavi da se osuši na bijelim limovima.  

Rajčica, posuta solju ili sulfitima, ovisno od zahtjeva kupaca, suši se jedan tjedan, a zatim pakira, navodi aa.com. Proizvodi se najviše izvoze u staklenkama ili u paketima uglavnom u Europu i mnoge druge zemlje.

Izvozna cijena 3 eura

Izvozna cijena sušene rajčice je 3 eura po kilogramu. Iako se najviše služe kao dekoracija stolova u restoranima, sušena rajčica se koristi i za izradu umaka, tjestenine i pizze. 

Tvrtka koja posluje u Bergamu, BGC Agriculture and Food, objavila je da žele poboljšati proizvodnju sušene rajčice. Voditelj prodaje i marketinga, Gonca Arman rekao je da raste potražnja iz cijelog svijeta. 

"Rajčica je ljetno povrće, no ovaj proizvod možemo ponuditi potrošačima svih 12 mjeseci. Osušena rajčica ne ide samo u bogate zemlje, u kuhinje poput američke, europske, australske ili japanske, nego i u kuhinje zemalja u razvoju. Naravno, pristupačnost i cijena važni su faktori. Naš je cilj izvoziti ovaj proizvod u više zemalja."

Talijani su najveći kupci sušene rajčice

Navodi da Italija potražuje puno sušene rajčice. "Talijani ovaj proizvod najviše traže. Sušena rajčica je u svijetu uglavnom poznat kao talijanski proizvod. Oni su ga prvi predstavili svijetu. Puno se koristi u talijanskim kuhinjama. U Italiji koriste sušenu rajčicu u salatama, tjestenini, pizzama i kao umak u sendvičima."

Arman je otkrio i neke podatke o prodaji iz prošle godine te cijene proizvoda: "Prosječna prodajna cijena proizvoda je oko 3 eura. Naravno, to ovisi o ambalaži i načinu na koji je proizvod mariniran. Prošle godine smo prodali 900 tona suhe rajčice. To je bilo zbog naše ograničene ponude, a ne zbog zahtjeva kupaca. Ove godine želimo nadmašiti 1000 tona, a zatim doseći 1200 tona proizvodnje", zaključio je. 


Tagovi

Sušena rajčica Uzgoj rajčice Izvoz Cijena BGC Agriculture and Food Gonca Arman


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi