Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerađivačka industrija
  • 08.08.2021. 07:30

Tržištu nedostaje malina i lisičarki? Prinosi niži, cijena udvostručena

Količine su bile dovoljne samo za prodaju u svježem stanju, dok prerađivačkoj industriji nije ostalo puno, kažu iz njemačkog Saveznog udruženja za preradu voća, povrća i krumpira.

Foto: Bigstock/SMurton
  • 297
  • 99
  • 0

Nakon dvije uzastopno loše godine, trenutna je više nego katastrofalna kada su u pitanju maline i lisičarke, stoji u priopćenju njemačkog Saveznog udruženja za preradu voća, povrća i krumpira (BOGK).

 "Ne mogu se sjetiti kada je bila tako ekstremna situacija", poručio je Werner Koch, predsjednik BOGK-a dodavši da se loše prognoze nastavljaju i utječu na brojne vrste voća, prvenstveno maline, ali i na lisičarke.

Naime, samo u Čileu i Meksiku berba malina smanjena je za 50 posto, a potražnja za njima raste. Ona se udvostručila u posljednjih pet do osam godina, a nasadi su se smanjivali. Zbog vrlo malih prinosa, potražnja se u travnju iz SAD-a preselila u Europu, a postojeće zalihe su već rasprodane, stoji u priopćenju.

Dugoočekivani početak berbe u Španjolskoj i Maroku donio je još jedno razočaranje. "Količine su bile dovoljne samo za prodaju u svježem stanju, dok prerađivačkoj industriji nije ostalo puno", napomenuo je Koch.

Cijene i dalje rastu 

Zbog vrlo hladnog proljeća i kasnih mrazeva pa čak i snijega, berba malina u Bosni i Hercegovini, Srbiji te Kosovu u početku je kasnila dva do tri tjedna. Iz ovog udruženja kažu da će zbog kasnog cvjetanja i sazrijevanja prinosi na Balkanu biti i do 30 posto niži te da su se istovremeno otkupne cijene udvostručile.

Iz BOGK-a navode da čak i u europskim zemljama, gdje berba tek počinje, postoje znakovi lošijih uroda. To se posebno odnosi na Bugarsku, Poljsku i Ukrajinu. No, kažu u istočnoeuropskim zemljama, problem je i nedostatak radne snage.

Ovog ljeta nedostaju i zalihe gljiva lisičarki. U glavnim zemljama njihovog podrijetla poput Rusije, Bjelorusije, Litve i Ukrajine već je tjednima prisutna stalna suša zbog čega ne rastu. Postojeći prinosi nisu ni blizu da zadovolje potražnju na svjetskom tržištu, a kamoli da nešto ostane za prerađivačku industriju.

"Cijene neprestano rastu i već su se udvostručile od lipnja", istaknuo je Koch naglasivši da bi bilo pravo čudo da to nije tako. Još su ostala dva mjeseca njihove berbe, ali su uvjeti izrazito loši i micelij gljiva bi se uskoro mogao potpuno osušiti, što bi prerađivačku industriju bacilo na koljena, jer su zalihe od prošle godine iscrpljene.


Tagovi

Maline Lisičarke Tržište Prerada Cijena


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.