Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kraljić
  • 07.08.2019. 10:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Tradicija je sigurna s Ankicom Kraljić, za svoj kvargl primila je niz priznanja

Bjelovarska sirarka Ankica Kraljić zagovara proizvodnju kvargla tradicionalnog stožastog sira tamošnjeg kraja. Za svoj je rad dobila mnoga priznanja uključujući i ono za inovativnost. Osmislila je ciglenske kuglice, a sireve oplemenjuje začinskim travama, voćem pa i tikvama.

Foto: arhiva Ankice Kraljić
  • 1.185
  • 52
  • 0

Tradicija je to u bjelovarskom kraju, glasoviti su stožasti kravlji sir radile još tamošnje bake. Riječ je o kvarglu, mliječnoj deliciji porijeklom iz Austro-Ugarske, kojeg na svojem obiteljsko poljoprivrednom gospodarstvu u Ciglenoj već desetljeće spravlja Bjelovarčanka Ankica Kraljić (50). Okitila se ona brojnim zlatnim i srebrnim priznanjima za svoje sireve, uključujući i ono za inovativnost. Ne čudi, jer kaže, voli raditi sireve raznih oblika, prvotno kvargl, ali i druge okrugle kuhane, dimljene s dalmatinskim i provansalskim začinima, vlascem, majčinom dušicom te mješavinama drugih začinskih trava.

Izrada kvargla zahtijeva vještinu i praksu

"Izrada kvargla zahtjeva praksu i vještinu kako bi se mogao dobiti njegov prepoznatljivi šiljasti vrh. Od 1,5 kilograma kravljeg svježeg sira dobije se oko šest kvarglova. U njih se po želji osim soli, dodaje i mljevena crvena paprika odnosno oblikovani stošci podime se na bukovom drvetu, a potom se suše na zraku na otvorenom mjestu”, objašnjava Ankica izradu kvargla.

Komad teži 15 grama, a visok je desetak centimetara. Mali su to kvargli koje sirarka na bjelovarskoj tržnici prodaje po pet kuna za komad. Kvargli su polutvrdi sirevi specifične vanjske kore, (po)dimljenog sastava, a radi ih ona i ljute odnosno onakve kakve joj traže mušterije. Izradila je nedavno za tamošnju manifestaciju Terezijanu i izložbeni kvargl, od 50 litara mlijeka koji je u konačnici težio 5 kilograma, a visok je bio trideset centimetara.

Ankica Kraljić oduševljava kvarglima 

"Izradim za tržnicu i po nekoliko desetaka komada kvargla, sve ih radim ručno, a svemu sam se sama naučila. Vješta sam sa rukama pa mi kvargli uspijevaju dobro”, ponosna je na svoju umješnost gospođa Ankica. Ističe kako oko te delicije ima dosta posla, no njoj to ne pada teško jer obožava raditi sireve. Kvargl se, objašnjava, nekada sušio ponad starih peći, bio je domaćicama nadohvat ruke i dugovjeka hrana težaka. Jeo se uglavnom uz vino iz težačkih kleti. Kada se spravlja kvargl, svježi kravlji sir stavlja se u gazu i cijedi par dana da u njemu ne bude sirutke, a potom se daljnjom recepturom "dovodi” do stošca.

Kako našoj sugovornici ne nedostaje kreativnosti iznjedrila je ona i ciglenske kuglice koje su ime dobile po mjestu gdje živi. Ima i prgica, sira sličnom kvarglu odnosno kako ih u nekim krajevima nazivaju turošima. Ciglenske kuglice nalikuju pikulama, a 10 dkg košta joj deset kuna. Osmislila je ona i Anine kruškice (u obliku je kruške), dimljeni sir s dodatkom origana, kurkume i klinčića za koje je dobila zlatno odličje odnosno podičila se i okruglim dimljenim sirom s dodatkom kajenskog papra i kima. Srebro je pribrojila točkastom svježem siru Bosičeku s dodatkom bosiljka i češnjaka pečenog na maslacu.

Sir s cimetom i ušećerenom koricom naranče

Obogatila je ponudu tog OPG-a i Vesela naranča, okrugli sir s cimetom i ušećerenom koricom naranče, a dodataka je, uvjerila nas je gospođa Ankica, napretek, uključujući i tikve hokaido. Posebno je ponosna što je dobila priznanje za najbolji izložbeni prostor na 13. Gospodarskom sajmu sira u Grubišnom Polju. Radišnoj sirarki posao na imanju ne pada teško kao ni briga oko pet krava simentalki koje joj po grlu, na dan daju oko 20 litara mlijeka (ovisi kako se hrane). Ujutro, kaže, ustaje nešto iza pet sati, pa se odmah prihvaća posla jer kavu ne pije. Tek se četiri sata poslije, kada se blago namiri i pomuze popije cappuccino i nastaviti raditi sir.

Suprug Darko se u podijeljenom im poslu bavi zemljom: uzgojem pšenice, kukuruza, tritikala odnosno radi on na osam njihovih rali oranica kao i livada. Pomaže mu, rame uz rame i sin Mario koji se nakon redovnog posla prihvati i onog na gospodarstvu. "Ne primamo od nikoga potpore, a sve što smo priskrbili od naših je ruku stvoreno. Nemamo ni petka ni svetka, ali nije mi žao jer volim životinje i raditi sir. To zaista radim s ljubavlju” priča radišna žena.

Dodaje kako ima planova, a oni se uvijek vrte oko sira i novih okusa, oblika... "Uvijek razmišljam što bi s čim najbolje išlo i na koji način da sljubim okuse”, ističe Bjelovarčanka koja tržištu nudi i domaće mlijeko, vrhnje i maslac. Pohodi manifestacije gdje su sirevi glavna okosnica, a svoj kreativan rad predstavlja i na facebook stranici Izrada i prodaja sireva.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Kraljić Kvargl Tradicija Sir Ankica Kraljić


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]