Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlijeko
  • 01.06.2021. 07:30

Svjetski dan mlijeka: 150 milijuna kućanstava širom svijeta uključeno u proizvodnju

Ovogodišnja tema Svjetskog dana mlijeka je održivost u mliječnom sektoru s porukama o očuvanju okoliša, prehrane i socio-ekonomije.

Foto: Depositphotos/StockSeller
  • 212
  • 72
  • 0

Uz kruh, mlijeko najčešće doživljavamo kao najvažniju namirnicu u svakodnevnoj prehrani. No, mljekarski se sektor sve više susreće s velikim izazovima i pritiscima s mnogih strana. Stočarska, a onda i mliječna industrija, prva je na udaru kada se govori o negativnom utjecaju na okoliš. Uzgoj muznih krava u industrijskoj proizvodnji smatra se neprikladnim te se učestalo proziva zbog kršenja pravila o dobrobiti životinja. Samo mlijeko i mliječni proizvodi često su na tapeti promicatelja zdrave prehrane koji ga izbacuju s tog popisa. Novi trendovi u prehrani promiču njegove alternative, odnosno biljne napitke.  

Stoga je Svjetski dan mlijeka, kojega je uspostavila Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda, a obilježava se 1. lipnja već 21 godinu, vrlo važan kako bi se prepoznala važnost ove namirnice kao globalne hrane. 

Ovogodišnja je tema održivost u mliječnom sektoru s porukama o očuvanju okoliša, prehrane i socio-ekonomije. Tim se povodom širom svijeta održavaju razne kampanje - na farmama, školama, sportskim klubovima, tako i na društvenim mrežama. Prošle je godine održano preko 417 kampanja u 68 zemalja. 

Kako piše FAO, oko 150 milijuna kućanstava širom svijeta bavi se proizvodnjom mlijeka. U većini zemalja u razvoju nose ju mali farmeri što doprinosi njihovoj egzistenciji, sigurnosti hrane i prehrani. Ono im pruža relativno brz povrat i važan je izvor novčanog prihoda.

Posljednjih desetljeća zemlje u razvoju povećale su svoj udio u svjetskoj proizvodnji te namirnice. No, ovaj je rast, kako ističu u FAO, uglavnom rezultat povećanja broja muznih krava, a ne povećanja produktivnosti po grlu.

EU najveći na prvom mjestu

Prema portalu Statista, u 2020. je vodeći svjetski proizvođač kravljeg mlijeka bila Europska unija čije su države članice proizvele oko 157,5 milijuna tona. Sjedinjene Države su na drugom mjestu s količinom od oko 101 milijun tona.

Vrijednost izvoza mliječnih proizvoda diljem svijeta dosegla je 54 milijarde dolara u 2019., što je povećanje u odnosu na 52 milijardi dolara u 2018., u čemu opet prednjači EU. Vodeći prerađivači su Američki mljekari (The Dairy Farmers of America) sa sjedištem u SAD-a, a na Novom Zelandu druga je najveća takva tvrtka, Fonterra. 

U posljednja tri desetljeća svjetska proizvodnja ove sirovine povećala se za više od 59 posto, s 530 milijuna tona 1988. na 843 milijuna tona 2018. godine, navodi FAO.

Od 1970-ih, većina širenja proizvodnje bila je u Južnoj Aziji, koja je glavni pokretač rasta u svijetu u razvoju. U Africi ona raste sporije nego u drugim regijama zbog siromaštva i nepovoljnih klimatskih uvjeta u nekim zemljama.

Zemlje s najvećim viškom mlijeka su Novi Zeland, Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Francuska, Australija i Irska, a s deficitom Kina, Italija, Ruska Federacija, Meksiko, Alžir i Indonezija.


Tagovi

Svjetski dan mlijeka Proizvodnja Održivost Mlijeko Mljekarska industrija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!