Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 06.05.2022. 16:00

Svjetske cijene hrane u blagom padu nakon povijesno rekordnih vrijednosti

No, neke su namirnice u travnju i poskupjele, stoji u izvješću Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Foto: Depositphoto/OceanProd
  • 956
  • 41
  • 0

Svjetske cijene hrane blago su pale i to za 0,8 posto u travnju ove godine u odnosu na povijesno rekordne vrijednosti u ožujku, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO). No, prema njihovim podacima one su i dalje su za 29,8 posto veće nego u istom razdoblju prošle godine. 

Pad je predvođen značajnim padom podindeksa biljnog ulja, uz blagi pad podindeksa cijena žitarica. U međuvremenu, podindeksi šećera, mesa i mliječnih proizvoda zadržali su umjereni porast.

Hoće li tržište žitarica i ulja odahnuti?

FAO indeks cijena žitarica u travnju je u prosjeku bio manji za 0,4 posto u odnosu na rekordno visoku razinu u ožujku. Međunarodne za krupnozrne žitarice su pale za 1,8 posto prošlog mjeseca. Kukuruz je koštao 3 posto manje, jer su sezonske zalihe iz tekućih žetvi u Argentini i Brazilu pomogle u smanjenju pritiska na tržištima. Svjetske cijene sirka su u travnju pale za 0,4 posto. Male zalihe ječma su uzrokovale rast cijene za 2,5 posto.

Blokada luka u Ukrajini i neizvjesnost zbog stanja usjeva u SAD rezultirali su blagim rastom cijene pšenice za 0,2 posto. Veći rast je ublažio izvoz iz Indije i Rusije, ali i slabija potražnja zbog skupoće. One za rižu su pak porasle za 2,3 posto i to zbog velike potražnje, navodi FAO. 

Suncokretovog ulja na tržištu EU ima - padaju li i cijene?

Kako stoji u njihovom izvješću, do olakšanja je došlo i na tržištu biljnih ulja. Cijene su smanjene za 5,7 posto u odnosu na rekordno visoku razinu zabilježenu u ožujku, ali su ostale značajno iznad razina iz prethodne godine. Do toga je došlo zbog smanjenja svjetskih cijena palminog, suncokretovog i sojinog ulja, koje su više nego nadoknadile veće kotacije ulja od repice. One suncokretovog i sojinog su također pale, a repičinog ulja ostale stabilne.

Mlijeko poskupilo

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda je u prošlom mjesecu bio viši za 0,9 posto u odnosu na ožujak. Nastavljen je niz poskupljenja već osmi mjesec što predstavlja ukupno povećanje od 23,5 posto iznad njegove vrijednosti prije godinu dana. Tome doprinosi i smanjena proizvodnja mlijeka u zapadnoj Europi i Oceaniji.

Najviše su porasle kotacije za maslac zbog niskih zaliha, posebno u zapadnoj Europi. Unatoč padu inozemnih pošiljki, održiva unutrašnja potražnja i niske zalihe u Europi pružile su podršku svjetskim cijenama obranog mlijeka u prahu i sireva, navodi FAO. 

Skuplje plaćamo meso i šećer

Kada je u pitanju indeks cijena mesa on je u travnju bio veći za 2,2 posto u odnosu na ožujak i postavio novi rekord. Razlog tome su visoke cijene mesa peradi, svinjetine i govedine. Skupoći peradi je doprinijela epidemija ptičje gripe i manjim svjetskim zalihama. Ponuda tovljenika u Europi je i dalje niska, a visoka je interna potražnja u zemljama koje su veliki proizvođači. One za govedinu bile bi još veće da nije bilo velikog izvoza iz Brazila.

Indeks cijena šećera bio je viši za 3,3 posto prošlog mjeseca što predstavlja drugo uzastopno mjesečno povećanje i dostiže razine više od 20 posto iznad onih zabilježenih u istom mjesecu prošle godine. Više cijene etanola u Brazilu i jačanje brazilskog reala u odnosu na američki dolar su potpomogli rast. Veća ponuda Indije, koja je veliki izvoznik šećera, spriječila je još veće poskupljenje, zaključuje se u izvješću FAO-a. 


Tagovi

FAO Indeks cijena Cijene Žitarice Biljna ulja Meso Mlijeko Šećer


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs