Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonski kulen
  • 17.02.2016. 11:20

Slovenci ne daju kulenu da bude Slavonski!

Slovenci podnijeli prigovor na zaštitu Slavonskog kulena na EU razini! Je li kulen Slavonski ili Slovenski?

  • 1.719
  • 442
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je u rujnu 2013. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv Slavonski kulen/Slavonski kulin postao zaštićen u Republici Hrvatskoj.

U ožujku 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla Slavonski kulen/Slavonski kulin na razini Europske unije.

Slovenci podnijeli prigovor na zaštitu Slavonskog kulena

Nakon provjere dostavljene dokumentacije, Europska komisija je 12. studenog 2015. godine objavila u Službenom listu obavijest o podnesenom zahtjevu za registraciju naziva Slavonski kulen/Slavonski kulin odnosno Jedinstveni dokument čime je započelo tromjesečno razdoblje za podnošenje prigovora.

Slovenija je uložila prigovor na Zahtjev za registraciju naziva Slavonski kulen/Slavonski kulin na razini EU!

Europska komisija je dana 11. veljače 2016. godine zaprimila od Republike Slovenije prigovor na zahtjev za registraciju naziva Slavonski kulen/Slavonski kulin o čemu je 15. veljače 2016. godine obavijestila Ministarstvo poljoprivrede.

Dva mjeseca za obrazloženje prigovora

Slovensko Ministarstvo poljoprivrede sukladno Uredbi (EU) br. 1151/2012 o sustavima kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, treba u roku od dva mjeseca Europskoj komisiji dostaviti obrazloženu izjavu o prigovoru. Europska komisija će provjeriti opravdanost obrazloženog prigovora te o istome obavijestiti Republiku Hrvatsku odnosno Ministarstvo poljoprivrede.

Andrija Matić, pročelnik za poljopriovredu Vukovarsko-srijemske županije izjavio je kako ih je ovaj potez iznenadio jer su nakon očekivanog proglašenja zaštite planirali veliku marketinšku kampanju za brendiranje našeg kulena u svijetu i EU. A sada je sve na - stopu.


Tagovi

Slavonski kulen Slavonski kulin Slovenija Prigovor EU zaštita


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."