Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesnice Lovrić
  • 21.07.2015. 17:25

Širi se proizvodnja domaćih mesnih proizvoda!

Tvrtka MEL iz Hrvaca kod alkarskog grada, članica Klastera Hrvatski pršut, svojim se proizvodima konstantno potvrđuje na domaćem i širem tržištu. Ujedno će kroz koperantsku suradnju uvelike poticati poljoprivrednu proizvodnju, ne samo u ruralnom prostoru Cetinskog kraja.

  • 1.615
  • 65
  • 0

Poznato je kako je Tvrtka MEL - mesnice Lovrić u Hrvacama kod Grada Sinja, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gotovo u punom razvojnom zamahu više od 34 godine te cijelo vrijeme tijekom svoga postojanja širi kapacitete, obogaćujući asortiman svojih trajnih mesnih proizvoda poput alkarske salame uz hrvatski pršut.

Riječ je o proizvodima navedene tvrtke koji su od prvog dana prepoznatljivi na domaćem tržištu gdje osvajaju i vrhunske nagrade na sajmovima pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda u Dalmaciji i Istri, odnosno diljem cijele Hrvatske, čiji je pršut proglašen vicešampionom na nedavno održanom jubilarnom 10. Nacionalnom sajmu pršuta Sinj 2015.

Očekuje se, međutim, kako će u svom skorašnjem modernom poslovnom centru u Hrvacama, širokim asortimanom svojih poljoprivrednih, suhomesnatih i mliječnim te inim proizvodima poput kruha, peciva i slastica itekako zadovoljiti potrebe kupaca, odnosno potrošača.

Proizvodi tvrtke MEL - mesnice Lovrić prepoznatljivi na inozemnom tržištu

Poslovni centar tvrtke MEL - obogaćenje ponude i seoskog turizma.

Ne svjedoči li to kako se tvrtka MEL Lovrić, inače članica Klastera Hrvatski pršut, konstantno potvrđuje na tržištu gdje je prepoznatljiva kvalitetom svojih proizvoda - ukusom, mirisom, čak i prikladnom cijenom - te ju u razvojnom zamahu ne mogu toliko usporiti ni gospodarska kriza, niti nove moderne pršutane koje su zadnjih godina niknule u dalmatinskom zaobalju.

"Osim što su naši pršuti do sada često nagrađivani na natjecanjima, gotovo na svim sajmovima u Dalmaciji, u tome su bili pri vrhu (ili na samom vrhu) u natjecanjima i na području Istre. Držim kako nagrađivanje pršuta nikako ne bi smjela biti temeljna namjena sajma, nego bi i ta gospodarsko-gastronomska, turistička manifestacija trebala biti svrhovita, u funkciji rada i življenja. Ako se tako radi, onda je uspjeh evidentan. Što se pak tiče investiranja, tvrtka MEL - mesnice Lovrić radi projekte i širi proizvodnju, odnosno povećava kapacitete i to joj je trasirani, trajni put.

MEL-ovi pršuti

Poznati smo po širokoj paleti proizvoda koje ja sada teško sve mogu nabrojiti, a spomenut ću tek neke od njih. To su dalmatinski, odnosno hrvatski pršut, zimska i ljetna alkarska salama, čajna alkarska salama, slavonski kulen, panceta, buđola. Riječ je tek o dijelu naših proizvoda koji su sve više traženi na tržištu, a potrošačima su prilagođeni mirisom i okusom, čak i cijenom. Naime, ti su proizvodi ujedno i dalmatinski odnosno hrvatski top-proizvodi i u tome naša tvrtka želi ostati i uvijek biti prepoznatljiva na tržištu!", ističe Jakov Lovrić, suvlasnik i direktor tvrtke MEL, mesnice Lovrić u Hrvacama.

Naglašava kako je postojeća investicija obiteljske tvrtke Lovrić prilično zahtjevnu investiciju, a riječ je o izgradnji obiteljskog Poslovnog centra Lovrić u Hrvacama tik uz državnu cestu Zagreb-Knin-Sinj-Dugopolje-Split gdje će se nuditi i prodavati hrvatački proizvodi. U sklopu budućeg centra, koji će se otvoriti uoči ili u sklopu ovogodišnje velebne proslave 300-te obljetnice Sinjske alke pod zaštitomi Čudotvorne Gospe Sinjske, bit će tržnica na kojoj će OPG-ovi s područja Općine Hrvace, dakako i iz okruženja, moći prodavati svoje prerađivačke proizvode - mesne, mliječne; povrće, voće, med, riba, žito. Otvorit će se i nova pekara, ugostiteljski objekt, slastičarnica. Sve su to sadržaji dopune ponude seoskog turizma.

Poslovni centar Lovrić u Hrvacama

Sušenje MEL-ovih pršuta

"Naša tvrtka i u tome želi biti poznata, a svi radovi su na obiteljskom Poslovnom centru, koji će biti jedini takav, ne samo u dalmatinskom zaobalju, u samoj završnici. Bit će svečano otvoren u povodu ovogodišnje proslave 300-te obljetnice čudesne bitke 1715. godine i održavanja Sinjske alke, dakako pod zaštitom Čudotvorne Gospe Sinjske, u Gradu Sinju.

Naime, naš će obiteljski Poslovni centar, čija je investicija teška oko tri milijuna eura, tada početi raditi te će imati značajno mjesto u opskrbi potrošača, ne samo s hrvatačkog područja, nego i za sve putnike namjernike, turiste kojih je sve više na ovom području zahvaljujući Peručkom jezeru sportsko-rekreacijskim sadržajima uz Cetinu i na predjelima Vrdova, Kamešnice, Svilaje.

Zato cijenimo kako je taj projekt i puni pogodak u sridu, jer će se njime kupcima i potrošačima biti obogaćena ponuda kvalitetnim i svježim proizvodima. Zaposlit će i nove ljude čime će se donekle ublažiti problem nezaposlenosti na ovom području Splitsko-dalmatinske županije. No, izgradnjom prvog PC u Hrvacama, time se na tom području Cetinskog kraja događa i novi kulturno-urbani pokret. Naime, investicija je osmišljena i realizirana tako da se Hrvace dignu na višu kulturnu i urbanu razinu", ocjenjuje Jakov Lovrić.

Svečano otvaranje u sklopu 300-te obljetnice Alke?

Svježe svinjsko meso iz Slavonije

Kaže kako očekuje da će na budućoj zajedničkoj tržnici svi OPG-ovi s područja hrvatačke općine u sklopu modernog Poslovnog centra, pod jednim krovom, moći prodavati svježe poljoprivredne dakako i suhomesnate, mliječne te ine proizvode, kao i sve gastronomske specijalitete.

Naime, Lovrići ubuduće računaju i na one potrošače koji su do sada kupovali u trgovačkim centrima ne samo u Sinju, nego i u Splitu, tvrdeći kako će oni u svojoj univerzalnoj, bogatoj i prikladnoj ponudi imati sve proizvode koji su potrebni u prehrani ljudi i životinja, te u poljoprivrednoj proizvodnji. Ne sakrivaju ni mogućnost svojih projekata u funkciji demografske obnove na području Općine Hrvace, primjerice ostanak potomaka na ognjištima svojih predaka, koji bi se brže i sigurnije zaposlili i kao kooperanti tvrtke obitelji Lovrić. Reklo bi se kako slične razvojne projekte i kapacitete ima i BPZ Imoćanka koja je tijekom ove godine krenula i proizvodnjom raštike te poticanjem proizvodnje mlijeka i janjaca na imotskom području.

Točno odrediti način potpore poljoprivredne proizvodnje i sudjelovanja u izvozu

"Kako gotovo cijeli svijet ide na mediteransku prehranu, a to su baš proizvodi koje ćemo nuditi u našem PC zahvaljujući poljoprivrednim proizvođačima, koji će ih proizvoditi u ovom kraju. Inače, poljoprivredni proizvođači u Hrvatskoj imaju malo proizvoda koje mogu nuditi tržištu Europske unije zato što ih nismo zaštitili, kako bi se od njih dobila određena količina i kvaliteta te bili specifični. Nadam se kako će se takvo što uskoro dogoditi to više što smo svi ustrajni na tom putu. Ali to je itekako dug put, no država bi trebala prepoznati inicijative i projekte koje bi trebala financirati, poduprijeti.

MEL-ova panceta

Čini se kako je potpora ostala samo na stručnoj razini, ali samo to nije dostatno. Naime, valja točno odrediti na koji sve način poduprijeti poljoprivrednu proizvodnju te koliko i kako sudjelovati u izvozu. Po meni bi trebalo (su)financirati i pratiti one projekte koji nude sigurnu prođu na inozemnom tržištu. Dakle, Hrvatska je nakon 1. srpnja 2013. godine, kako je ušla u EU, otvorila široka vrata europskom tržištu, ali se čini kako nema što ponuditi izvozu", komentira Jakov Lovrić.

Za njega svi kažu da riječ o optimističnu poduzetniku koji je oduvijek, u proteklih nepunih 35 godina, kako sa svojim suradnicima vodi poslovanje obiteljske tvrtke, pronalazio uspješna rješenja unatoč trnovitim putovima koje je donijela dugogodišnja kriza u Hrvatskoj. Kada mu je bilo najteže, činilo se kako je bivao najveseliji. Jakov je uvijek isticao kako društvo, pa i tvrtku koju godinama vodi, te OPG, mogu pokrenuti - samo osmišljeni rad, red, ulaganje i rezultati rada. Nije pokleknuo ni u najtežim kriznim godinama, a nije se dao ni smesti na tržištu znajući što je kurentnije proizvoditi. Vjerojatno je zanimljivo i njegovo razmišljanje o budućnosti poljoprivredne proizvodnje, posebice o proizvodnji zdrave hrane i poticanju razvoja ruralnog turizma, dakle o djelatnosti kojom se desetljećima intenzivno bavi njegova obitelj?

Kako u Sinjskom polju pokrenuti plantaže povrća, voćaka; farme goveda, ovaca?

Jakov Lovrić

"Uvijek sam bio optimist. Međutim, ja kao poduzetnik i ostale obitelji koje žive od zemlje, poljoprivrede, što se kaže od njive do stola, najviše promjena moramo napraviti u sebi i na sebi, u svom OPG-u. Moramo se uhvatiti u koštac najviše s onim čime se bavimo, odnosno s problemima i njihovim rješenjima, a u tome moramo također pokrenuti i sebe! Tako ćemo onda napraviti još veći pomak. Jer, ne možemo čekati sve od općine, grada, županije, države, dakle moramo najviše nešto očekivati od sebe. A što se pak tiče samih sajmova i sličnih gospodarskih i gastronomsko-turističkih manifestacija, tu svaki put imamo velik broj različitih informacija, edukacijsko-kreativnih radionica.

To znači kako još uvijek učimo, surađujemo, pokušavamo balansirati stanje svoje djelatnosti, svoje tvrtke, OPG-a i to sve skupa izaziva novi pomak prema budućnosti. Ali to nije sve, jer bez našeg timskog rada i ulaganja, ne mogu se očekivati predviđeni, željeni rezultati u poslovanju. Posve je malo onih poljoprivrednih proizvođača odnosno OPG-ova koji su primjerice u Sinjskom polju podigli plantaže voćnjaka, povrća, farme u što su uložena golema sredstva, posebice u poljoprivrednu mehanizaciju. Problem je u tome što nemamo vinariju niti projekte u preradi voća i povrća, još manje prateće infrastrukture. A to bi sve trebalo osmisliti i izgraditi u prvom redu radi ruralnog razvoja i poticanja ruralnog turizma.

Jakov Lovrić sa zaposlenicama svoje tvrtke

Primjerice, u sklopu neke plantaže ili farme bi trebalo izgraditi koji pogon za preradu, ugostiteljski objekt za prihvat gostiju, turista. Ako se na tom planu nešto i radi, to je sve segmentalno, pa kako onda dići seoski turizam, primjerice?", pita Jakov Lovrić.

Taj naš uspješni poduzetnik se ujedno osvrće na još jedan iznimno značajan razvojni projekt obiteljske tvrtke MEL o izgradnji velike pršutane te svih pratećih objekata koji se podižu u sklopu golemog kompleksa također u Hrvacama, na lokaciji površine od osam hektara, ponad mjesnog nogometnog igrališta, te ceste Hrvace-Panj-Cetina-Bitelić-Vrdovo-lijevo zaobalje Peručkog jezera-Vrlika, a nadomak državne prometnice Zagreb-Sinj-Split.

Stanka je tog projekta uslijedila tek privremeno iako je djelomice realiziran, no objekt je također na atraktivnu mjestu i budi nadu u budućnost ne samo njegovih (su)vlasnika, nego i cijelog područja u sklopu Općine Hrvace.

Obvezno podržati Nacionalni sajam pršuta u Sinju, alkarskom gradu!

"Ta investicija još nije ostvarena, privremeno je stala uslijed izgradnje i Poslovnog centra Lovrić u općinskom središtu, te ulaganja u ine objekte obiteljske tvrtka. Nadamo se kako ćemo nastaviti realizacijom i tog hvalevrijednog projekta nakon što završimo naš novi i u općini prvi (jedini) višenamjenski obiteljski Poslovni centar u Hrvacama. Cjelokupna investicija još nije definirana pa se može govoriti samo oko toliko milijuna eura, a godišnja proizvodnja dalmatinskog, odnosno hrvatskog pršuta je planirana na oko 50.000 komada. No, mi ćemo ga nastojati dovršiti, ali je pitanje tržišta i mogućnosti ulaganja kako će taj naš projekt uspjeti, odnosno kada će se u cijelosti izgraditi i otvoriti", tvrdi Jakov Lovrić, ističući kako je pametan i objektivan potez hrvatskih pršutara i njihovih udruga što su utemeljili zajednički Klaster Hrvatski pršut, te poručuje:

"U životu treba raditi i aktivno sudjelovati; osloniti se na svoje snage, uhvatiti se u koštac s problemima te ih rješavati. Jer, nitko drugi nam ih neće rješavati niti riješiti. Ničega se ne treba bojati, a katkada valja i riskirati. Obvezno podržati održavanje Nacionalnog sajma pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda u Gradu Sinju, koji je ove godine obilježio 10. obljetnicu uspješnog trajanja. Riječ je o gospodarsko-gastronomskoj i turističko-kulturnoj priredbi koja je opravdala svoje postojanje te je Cetinskom kraju i Splitsko-dalmatinskoj županiji, dakako i Dalmaciji i Hrvatskoj itekako potrebna.

Teško je procijeniti njenu vrijednost, posebice ove godine kada su se na jednom mjestu okupili mnogi proizvođači pršuta i suhomesnatih proizvoda gotovo iz cijele Hrvatske, te izlagači mliječnih proizvoda, pa vina i likera, maslinova ulja, meda, džemova, etno predmeta; izvođači kulturno-umjetničkog programa. Teško je bilo čime nadoknaditi razmjenu bogatih iskustava, kao i onih novih stečenih na stručnim predavanjima i kroz kreativno-edukacijske radionice. To je sve neusporedivo jače i korisnije, primjerice od onog čiji je pršut nagrađen, a čiji ne. Moja je tvrtka svih 10 proteklih godina redovito izlagala svoje pršute i ine suhomesnate proizvode, a i na jubilarnom 10. NS Sinj 2015 bili su uočljivi neočekivano veliki, čak i ugodno iznenađujući pomaci!"


Fotoprilog


Tagovi

MEL Lovrić Poslovni centar Obitelj Lovrić Pršut Kulen Klaster Hrvatski pršut Jakov Lovrić Sinjska alka Sajam pršuta Širenje proizvodnje Mesni proizvodi Seoski turizam MEL Pancete Alkarska salama Nezaposlenost BPZ Imoćanka Demografska obn

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]