Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Utjecaj na klimu
  • 19.10.2018. 09:00

Razmišljaš li o klimi kad kupuješ banane ili hranu u plastičnoj ambalaži?

Ovaj tjedan će danska vlada predstaviti novu oznaku kako bi krajnji korisnik mogao bolje procijeniti koliki je njegov utjecaj na klimu pristane li kupiti hranu koja ne raste na njegovu području ili u ovisnosti u kakvoj je ambalaži.

Foto: Public Domain Pictures
  • 730
  • 58
  • 0

Proizvodnja hrane ima velik utjecaj na okoliš. Svi znamo koliko se kemijskih sredstava koristi u proizvodnji bilo koje hrane, bilo hrane za ljude ili za stoku. Sve je popularnija zdrava, ekološki uzgojena hrana. Također, globalizacija je dovela do toga da nam je poznata hrana koja se uzgaja na drugom kraju svijeta, nalazi se i na policama naših trgovačkih centara, sve ju češće koristimo, posebno oni koji su željni nečeg drugačijeg ili zdravijeg. 

No, razmišljate li ikada, kada kupujete avokado, chia sjemenke ili banane koji ne rastu ni blizu našeg područja, koliko god one zdrave bile, koliko je energije - za prijevoz, hlađenje i druge procese potrošeno da bi ona uopće došla vama u ruke. 

Danska uvodi oznake o utjecaju na klimu

Danci su se dosjetili kako doprijeti do svijesti potrošača - jednostavnom oznakom na prehrambenim proizvodima. Ovaj tjedan će danska vlada predstaviti novu oznaku kako bi krajnji korisnik mogao bolje procijeniti koliki je njegov utjecaj na klimu pristane li kupiti takvu hranu. Također, ambalaža je velika stavka - u što je upakirano meso ili u kakvoj je boci sok. 

Pri izdavanju naljepnice morat će se poduzeti nekoliko parametara te će u budućnosti biti potrebno usporediti utjecaj klime s prehrambenom vrijednošću proizvoda, navodi The Local.dk

Također, pored naljepnice, vlada planira kampanju kako bi potrošačima olakšali kupnju proizvoda koji štite okoliš. Ova se inicijativa razvija u suradnji sa nekoliko supermarketa.

Briga o okolišu

Naime, u svakodnevnom životu mnogo je stvari koje dovode do toga da nepotrebne količine ugljičnog dioksida ne ulaze u okoliš. Tako, primjerice, ljudi koji brinu o okolišu izbjegavaju na godišnji odmor letjeti avionom ili neće prati rublje u slučaju da nisu napunili perilicu. Emisije ugljičnog dioksida u 2016. godini u Danskoj su iznosile 6,7 tona po stanovniku, a u Njemačkoj, primjerice, 9,5 tona. 

U budućnosti bi ova nova oznaka mogla olakšati Dancima da u svakodnevnom životu posvete više pozornosti vlastitoj emisiji C02. 

U Njemačkoj već postoji nekoliko oznaka koje korisnicima pokazuju koliko utjecaja proizvod ima na klimu. Istovremeno, jedan je trgovački centar u Hamburgu u istraživanju pokazao kako takve oznake često nisu vjerodostojne. 

Misli globalno - kupuj lokalno

I što onda napraviti? Mislite globalno - jedite lokalno. I naše područje ima niz zdravih namirnica i ako vam je stalo do klime i okoliša, jedite što manje procesuiranu hranu, a što više domaćih, lokalnih proizvoda koje možete kupiti u što manje ambalaže i s potrošnjom puno manje energije. Osim toga, na taj način potičete domaću proizvodnju. 


Tagovi

Utjecaj na klimu Oznaka Hrana Danska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]