Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bučino ulje
  • 05.01.2014. 11:02

Raste proizvodnja domaćeg bučinog ulja

Visokokvalitetno bučino ulje našlo je svoj put u Europu, ali i Rusiju te se očekuje plasman i na tržište Bliskog istoka

Foto: thetravelword.com
  • 972
  • 153
  • 0

Bučino ulje je proizvod izvanrednih nutricionističkih vrijednosti, bogato esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima te mineralima koji sudjeluju u obrani organizma. Osim toga, snažan je antioksidans koji skuplja slobodne radikale iz organizma i na taj način prevenira brojne maligne bolesti. U Hrvatskoj se, prema procjenama Udruge proizvođača buče i bučinog ulja, buče proizvode na površinama od 4.000 do 5.000 hektara, a godišnje proizvodimo od 600 do 650 tona bučinog ulja.

Poljoprivredne potpore isplaćuju se za proizvodnju buče na površinama od 2.000 do 2.200 hektara. Udruga okuplja 40-ak proizvođača s pet uljara, koji pokrivaju približno 70 posto ukupne hrvatske proizvodnje bučinog ulja. Zadaća Udruge je promicanje, razvitak i unapređenje proizvodnje, stvaranje robne marke bučinog ulja i zaštite proizvoda posebne kvalitete, zajednički nastup proizvođača prema tijelima i institucijama Republike Hrvatske te poticanje i organiziranje izvoza.

Iako je sjedište Udruge u gradu bučijada, Ivanić Gradu, i Slavonci u tom poslu imaju važnu ulogu. Predsjednik Udruge je Požežanin Ivan Grbić - vlasnik tvrtke Grbić d.o.o., koja je najveći hrvatski proizvođač bučinog ulja, a već godinama nastupa na sajmovima diljem Europe. Udruga je u 2013. godini uspjela standardizirati proizvodnju i zaštititi kvalitetu svoga najvažnijeg proizvoda tako što se on verificira jamstvenim žigom kvalitete, a sljedeći cilj Udruge je zaštita geografskog podrijetla bučinog ulja. Kao Udruga inozemnom kupcu mogu ponuditi isporuku do 100 tisuća litara domaćeg bučinog ulja.

Samo visoka kvaliteta proizvodnje garantira izvoz

Prema pisanju Glasa Slavonije, sve značajnija je inozemna prodaja ulja, gdje završava približno 3.000 litara bučinog ulja i to pod vlastitim brendom. Tvrtka Grbić prva se iz Hrvatske probila i na rusko tržište te danas bučino ulje izvozi u Njemačku, Rusiju, Poljsku i Švicarsku. U toj tvrtki su postavili visok standard proizvodnje, tako da je Grbić d.o.o. nositelj i certifikata HACCP i Halal, a uskoro i Košer pa se može očekivat distribucija i na Bliski istok. Udruga proizvođača buče i bučinog ulja planira i izradu Pravilnika za prodaju bučinog ulja kao dodatka prehrani, a takva registracija proizvoda omogućila bi prodaju bučinog ulja u ljekarnama i sličnim prodajnim mjestima.

Dok se u sjeverozapadnom dijelu zemlje bučino ulje proizvodi na manjim površinama, proizvodnja se u Slavoniji odvija u organizaciji tvrtki ili zadruga, na koncentriranim površinama. To će okrupnjavanje, kako smatra Grbić, vjerojatno donijeti probleme s pojavom bolesti buče tako da ih vjerojatno u budućnosti čeka uporaba zaštitnih sredstava u proizvodnji buče. Tla u Slavoniji su bogatija, a ima više sunčanih sati nego područja sjeverozapadne Hrvatske te povoljniji raspored oborina, stoga proizvođači buče u Slavoniji imaju veliku startnu prednost, jer prinosi su veliki i bez zaštitinih sredstava.

Foto: thetravelword.com


Tagovi

Bučino ulje Uzgoj buče Izvoz Proizvod Kvaliteta Ivan Grbić Jamstveni žig Zaštita HACCP Halal certifikat Košer

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije