Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonski kulen ili kulin
  • 08.11.2013. 10:00

Prvi certifikati na vidiku

Certifikacija proizvoda propisuje cjelokupnu proceduru, od uzgoja svinja, vrste pasmina svinja, karakteristike mesa do načina dimljena, sušenja i zrenja.

  • 571
  • 91
  • 0

Nakon dugogodišnjega mukotrpnoga rada na zaštiti proizvoda - Udruga Slavonski domaći kulen-kulin okončala je svoja nastojanja. Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje kojim je slavonski kulen ili kulin stekao oznaku zaštićenoga zemljopisnoga podrijetla. No, time posao Udruge Slavonski domaći kulen-kulin nije završio, već je uslijedio postupak za legalne proizvođače i stjecanje prava na korištenja oznake zaštite.

Za nadzor i kontrolu oznake zemljopisnog podrijetla ovlašten od strane Ministarstva poljoprivrede je Biotehnicon d.o.o. iz Zagreba. Certifikatom se štiti autohtoni i tradicionalni proizvod. Certifikacija proizvoda propisuje cjelokupnu proceduru, od uzgoja svinja, vrste pasmina svinja, karakteristike mesa do načina dimljenja, sušenja i zrenja. To uključuje i fizikalno-kemijske i organoleptičke karakteristike samoga proizvoda, način pakiranja i označavanja proizvoda.

Prema podacima Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije, prvih 11 zahtjeva proizvođača slavonskog kulena ili kulina s područja Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije pristiglo je u Biotechnicon.

Upravo će oni od svibnja 2014., kada je najraniji rok za dozrijevanje kulena iz ovojesenske svinjokolje, imati prve kulene sa certifikatom zemljopisnog podrijetla. Dobivanje certifikata/oznake zemljopisnog podrijetla pomoći će proizvođačima u smislu povećanja potražnje i konkurentnosti slavonskog kulena, ali i povećanja njegove cijene. Također, proizvođači će dobiti veće tržište, ali će se i spriječii nelojalna konkurencija te zlouporaba imena.

Dobivanje certifikata, smatraju proizvođači, odrazit će se na povećanje potražnje i konkuretnosti slavonskog kulena, dat će mu određeno jamstvo kvalitete i što je najvažnije, spriječit će zloporabu imena i smanjiti ilegalno tržište slavonskog kulena.

Slavonski kulen, valja podsjetiti, kao autohtoni proizvod može biti samo onaj proizveden od svinja domaćih pasmina hranjenih slavonskom hranom i to najmanje tri naraštaja unatrag, koje moraju potjecati iz Slavonije od čistokrvnih ili križanih svinja. Mora biti napravljen po zaštićenoj recepturi, od najkvalitetnijih dijelova svinjskog mesa, leđne slanine, soli i začina koji se nadjeva u slijepo svinjsko crijevo i 150 dana se podvrgava kontinuiranim procesima fermentacije, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja.

Nakon dugogodišnjega mukotrpnoga rada na zaštiti proizvoda „Udruga Slavonski domaći kulen-kulin“ okončala je svoja nastojanja. Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje kojim je Slavonski kulen ili Slavonski kulin stekao oznaku zaštićenoga zemljopisnoga podrijetla. No time nije završio posao Udruge „Slavonski domaći kulen-kulin„ već je uslijedio postupak za legalne proizvođače i stjecanje prava na korištenja oznake zaštite. Za nadzor i kontrolu oznake zemljopisnog podrijetla ovlašten od strane Ministarstva poljoprivrede je Biotehnicon d.o.o. iz Zagreba. Certifikatom se štiti autohtoni i tradicionalni proizvod. Certifikacija proizvoda propisuje cjelokupnu proceduru, od uzgoja svinja, vrste pasmina svinja, karakteristike mesa do načina dimljena, sušenja i zrenja. To uključuje i fizikalno-kemijske i organoleptičke karakteristike samoga proizvoda, način pakiranja i označavanja proizvoda. Prvih 11 zahtjeva proizvođača slavonskog kulena ili kulina s područja Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije pristiglo je u Biotechnicon. Upravo će oni idućeg svibnja, kada je najraniji rok za dozrijevanje kulena iz ovojesenske svinjokolje imati prve kulene sa certifikatom zemljopisnog podrijetla. Dobivanje certifikata/oznake zemljopisnog podrijetla pomoći će proizvođačima u smislu povećanja potražnje i konkurentnosti slavonskog kulena, ali i povećanja njegove cijene. Također, proizvođači će dobiti veće tržište, a i spriječit će se nelojalna konkurencija te zlouporaba imena. - See more at: http://www.vusz.hr/novosti-najave-i-sluzbene-obavijesti/certifikat-zemljopisnog-podrijetla-slavonskog-kulena-ili-kulina#sthash.9CezEG3P.dpuf

Tagovi

Kulen Kulin Slavonski Proizvodnja Zaštita Zemljopisno podrijetlo Certifikat Autohtoni ptoizvod Receptura Biotehnicon d.o.o.


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.