• Slavonski kulen ili kulin
  • 08.11.2013. 10:00

Prvi certifikati na vidiku

Certifikacija proizvoda propisuje cjelokupnu proceduru, od uzgoja svinja, vrste pasmina svinja, karakteristike mesa do načina dimljena, sušenja i zrenja.

  • 544
  • 91
  • 0

Nakon dugogodišnjega mukotrpnoga rada na zaštiti proizvoda - Udruga Slavonski domaći kulen-kulin okončala je svoja nastojanja. Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje kojim je slavonski kulen ili kulin stekao oznaku zaštićenoga zemljopisnoga podrijetla. No, time posao Udruge Slavonski domaći kulen-kulin nije završio, već je uslijedio postupak za legalne proizvođače i stjecanje prava na korištenja oznake zaštite.

Za nadzor i kontrolu oznake zemljopisnog podrijetla ovlašten od strane Ministarstva poljoprivrede je Biotehnicon d.o.o. iz Zagreba. Certifikatom se štiti autohtoni i tradicionalni proizvod. Certifikacija proizvoda propisuje cjelokupnu proceduru, od uzgoja svinja, vrste pasmina svinja, karakteristike mesa do načina dimljenja, sušenja i zrenja. To uključuje i fizikalno-kemijske i organoleptičke karakteristike samoga proizvoda, način pakiranja i označavanja proizvoda.

Prema podacima Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije, prvih 11 zahtjeva proizvođača slavonskog kulena ili kulina s područja Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije pristiglo je u Biotechnicon.

Upravo će oni od svibnja 2014., kada je najraniji rok za dozrijevanje kulena iz ovojesenske svinjokolje, imati prve kulene sa certifikatom zemljopisnog podrijetla. Dobivanje certifikata/oznake zemljopisnog podrijetla pomoći će proizvođačima u smislu povećanja potražnje i konkurentnosti slavonskog kulena, ali i povećanja njegove cijene. Također, proizvođači će dobiti veće tržište, ali će se i spriječii nelojalna konkurencija te zlouporaba imena.

Dobivanje certifikata, smatraju proizvođači, odrazit će se na povećanje potražnje i konkuretnosti slavonskog kulena, dat će mu određeno jamstvo kvalitete i što je najvažnije, spriječit će zloporabu imena i smanjiti ilegalno tržište slavonskog kulena.

Slavonski kulen, valja podsjetiti, kao autohtoni proizvod može biti samo onaj proizveden od svinja domaćih pasmina hranjenih slavonskom hranom i to najmanje tri naraštaja unatrag, koje moraju potjecati iz Slavonije od čistokrvnih ili križanih svinja. Mora biti napravljen po zaštićenoj recepturi, od najkvalitetnijih dijelova svinjskog mesa, leđne slanine, soli i začina koji se nadjeva u slijepo svinjsko crijevo i 150 dana se podvrgava kontinuiranim procesima fermentacije, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja.

Nakon dugogodišnjega mukotrpnoga rada na zaštiti proizvoda „Udruga Slavonski domaći kulen-kulin“ okončala je svoja nastojanja. Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje kojim je Slavonski kulen ili Slavonski kulin stekao oznaku zaštićenoga zemljopisnoga podrijetla. No time nije završio posao Udruge „Slavonski domaći kulen-kulin„ već je uslijedio postupak za legalne proizvođače i stjecanje prava na korištenja oznake zaštite. Za nadzor i kontrolu oznake zemljopisnog podrijetla ovlašten od strane Ministarstva poljoprivrede je Biotehnicon d.o.o. iz Zagreba. Certifikatom se štiti autohtoni i tradicionalni proizvod. Certifikacija proizvoda propisuje cjelokupnu proceduru, od uzgoja svinja, vrste pasmina svinja, karakteristike mesa do načina dimljena, sušenja i zrenja. To uključuje i fizikalno-kemijske i organoleptičke karakteristike samoga proizvoda, način pakiranja i označavanja proizvoda. Prvih 11 zahtjeva proizvođača slavonskog kulena ili kulina s područja Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije pristiglo je u Biotechnicon. Upravo će oni idućeg svibnja, kada je najraniji rok za dozrijevanje kulena iz ovojesenske svinjokolje imati prve kulene sa certifikatom zemljopisnog podrijetla. Dobivanje certifikata/oznake zemljopisnog podrijetla pomoći će proizvođačima u smislu povećanja potražnje i konkurentnosti slavonskog kulena, ali i povećanja njegove cijene. Također, proizvođači će dobiti veće tržište, a i spriječit će se nelojalna konkurencija te zlouporaba imena. - See more at: http://www.vusz.hr/novosti-najave-i-sluzbene-obavijesti/certifikat-zemljopisnog-podrijetla-slavonskog-kulena-ili-kulina#sthash.9CezEG3P.dpuf

Tagovi

Kulen Kulin Slavonski Proizvodnja Zaštita Zemljopisno podrijetlo Certifikat Autohtoni ptoizvod Receptura Biotehnicon d.o.o.


Autor

Alen Kuns

Alen Kuns

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi