Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspekcije proizvoda
  • 21.12.2015. 08:40

Proizvodi se prikazuju kvalitetnijima no što jesu

Aditivi sulfiti se često stavljaju u mljeveno meso, jer mu poboljšavaju izgled, no za ljudsko zdravlje su štetni, posebno kod osoba koje boluju od astme.

Foto: depositphotos.com
  • 190
  • 26
  • 0

Da se u našim trgovinama sastav i kvaliteta prehrambenih proizvoda nerijetko ne podudaraju s onim što piše na deklaracijama, nije tajna. No, ako to ikako može biti utjeha, takvih slučajeva ima i u drugim europskim zemljama. Primjerice, prema izvještaju Europske organizacije potrošača BEUC (Bureau Européen des Sindikati de Consommateurs), a nakon provedenog istraživanja s nacionalnim udrugama potrošača, u mljevenoj govedini u Portugalu pronađen je konzervans koji se ne smije upotrebljavati u svježem mesu, jer može uzrokovati ozbiljne alergijske reakcije.

U telećim kebabima ima najviše piletine

U Španjolskoj je od 25 analiziranih telećih kebaba kod njih 20 pronađena piletina, a u šest je ta vrsta mesa bila sastojak čak 60% proizvoda. A teletine, koja je trebala biti glavna, u tragovima, rekli bismo. Ni mesni kroketi nisu oni što bi prema deklaraciji trebali biti. Naime, u onim konktroliranima, utvrđeno je da sadrže samo 50% količine mesa od one navedene na deklaraciji. Problem su i aditivi sulfiti koji se također često stavljaju u mljeveno meso, jer mu poboljšavaju izgled odnosno meso zadržava crvenu boju i ostavlja dojam da je svježe. No za ljudsko zdravlje sulfiti su štetni, posebno kod osoba koje boluju od astme.

Na deklaraciji piše jedno, a u proizvodu je drugo

U Hrvatskoj slične provjere radi poljoprivredna inspekcija. U jednoj od posljednjih, nepravilnosti su pronađene kod maslinovog ulja, meda, mesnih proizvoda uključujući i ribe, tjestenine i sireve. Srećom, proizvodi nisu bili štetni za kunzumaciju, već sastav proizvoda nije bio kao onaj na deklaraciji. Primjerice, u kozjim sirevima pronađeno je i kravlje mlijeko. U takvim slučajevima proizvodi se povlače s tržišta dok ne dobiju deklaracije koje odgovaraju stvarnom sadržaju proizvoda, a proizvođači ili distributeri kazne. Jer naravno da nije grijeh prodavati sir od kravljega mlijeka, no ne pod krinkom i cijenom kozjega.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Deklaracije Kvaliteta BEUC Govedina Teleći kebab Piletina Sulfiti Poljoprivredna inspekcija Kozji sir


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.