Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povenjak 2019.
  • 20.02.2019. 12:00
  • Splitsko-dalmatinska, Omiš

Pravosudni policajac Mario Buterin pobijedio maslinarsku elitu!

Osjećaj je neopisiv, rekao je Mario, koji je iza sebe na Povenjaku ostavio žive maslinarske legende kao što su Zigante, Činić, Erlić, Lupić i niz drugih dokazanih istarskih, ali i dalmatinskih maslinara među kojima i dr. Ivicu Vlatkovića, Edu Majića, Joška Vežu.. U čemu je tajna uspjeha?

Foto: Udruga maslinara Paićuša Pisak
  • 1.572
  • 243
  • 3

Ništa ne uspijeva tako dobro kao uspjeh, a kako se postiže pokazao je Mario Buterin (44) iz Benkovca. Na tradicionalnoj manifestaciji Povenjak 2019., njegovo ekstradjevičansko maslinovo ulje je po ocjenama profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Split, osvojilo najviše (95,64 od mogućih 100) bodova i tako zasluženo ponijelo titulu šampiona.

Osjećaj je neopisiv”, kaže Mario, koji se na maslinarskim manifestacijama natječe tek četvrtu godinu, a već je ušao u maslinarsku elitu.

Pogodio i s pretokom

U jakoj konkurenciji, iza njega su na Povenjaku ostale žive maslinarske legende kao Zigante, Činić, Erlić, Lupić i niz  drugih dokazanih istarskih, ali i dalmatinskih maslinara među kojima i dr. Ivica Vlatković, Edo Majić, Joško Veža…

Konkurencija je bila stvarno jaka”, kaže Buterin. On je i nedavno u Vodicama na  manifestaciji Mlada maslinova ulja u Dalmaciji nagovijestio da bi ovo mogla biti njegova godina.

Mario Buterin, prvak ovogodišnjeg Povenjaka 

Ušao sam u Top-10 najboljih”, podsjeća Mario. Na Povenjaku se natjecao s istim višesortnim uljem od sorti Oblica, Levantinka, Leccino, Frantoio i Istarska bjelica, koje je u međuvremenu pretočio. “Izgleda da sam pogodio s pretokom tako da je ulje još dobilo na kvaliteti”, smatra Buterin.

Stan u Benkovcu, posao u Zadru, masline u Paljuvu

Njegova je priča zanimljiva. On s obitelji, suprugom Ivankom (43) i djecom, sinom Dinom (17)  i kćerkom Martinom (13), živi u Benkovcu. Radi kao pravosudni policajac na sudu u Zadru, a maslinici i vinograd su mu u rodnom Paljuvu u općini Novigrad. “Nije lako, ali sve se može kad čovjek hoće” , govori maslinarski šampion, koji je svakodnevno na tri lokacije u Benkovcu, Zadru i Paljuvu. “Otkad sam prije nešto više desetak godina na djedovini posadio vinograd i masline ne prođe dan da nisam tamo”. Škare, motika, freza, gnojidba… Posla uvik ima , a ima i potporu obitelji.

"Uskačemo kad god triba”, potvrđuje supruga Ivanka koja  radi kao referent u Zemljišno-knjižnom odjelu suda u Benkovcu. “Svi rado idemo u Paljuv. Muž svaki dan, a ja s djecom svaki vikend i za svaki blagdan kad nema nastave u školi”, govori Ivanka ne krijući da je ponosna na uspjehe koje suprug Mario postiže kao maslinar. Već na prvom natjecanju u Omišu, prije četiri godine “palo” je srebro, pa onda dva zlata zaredom, u Vodicama isto tako pa je i ova  šampionska titula došla nekako kao logičan slijed.

Stvarno sve radimo po pravilima struke, sve agrotehničke mjere u masliniku, pazimo da plod bude zdrav, ubran i prerađen u optimalnom vremenu”, navodi Mario. Protekla maslinarska godina bila je samo takva, urod obilat, plodovi zdravi i bez ijednog uboda prerađeni neposredno nakon branja u Uljari “Martin” kod Senkića u Pridragi. Ulje iz uljare dopremljeno u bocunima odmah je priliveno u inox posuđe i čuva se na odgovarajućoj temperaturi u konobi u Paljuvu. Tamo su i sva dosadašnja odličja - diplome, medalje pa i veliki pehari Povenjaka.

Ajde, neka si vratija pehar u naše podneblje”, rekao mu je dr. Ivica Vlatković za kojega i Mario Buterin kaže da mu je maslinarski uzor. “Doktor je za maslinarstvo zagrija cili naš kraj”, ističe Buterin, a na pitanje ima li još ulja za prodaju, odgovara: “Najprije smo podmirili naše najbiže, darovali rodbinu i prijatelje, a viškove od oko 200 litara imamo namjeru prodati, ako bude kupaca”, dodaju uglas i uz karaterističan osmijeh Ivanka i Mario.

Vraga neće biti, jer još nijedno šampionsko ulje nije ostalo neprodano. 

Vicešampion Čačić i diploma uljari “Martin”

S prodajom svog ulja neće imati problema ni Josip Čačić, jedan od dva vicešampiona ovogodišnjeg Povenjaka. Drugi je Joško Veža iz Brista sa istim brojem (94,93) bodova kao Čačić. 

Josipu Čačiću je Benkovac, kao i šampionu Buterinu, također stalno prebivalište, iako, pogotovo otkad je u mirovini, dnevno više vremena provede u rodnoj Bruškoj gdje ima 85 stupi maslina i to uglavnom sorte Oblica te pet, šest stabala Leccina koji su za Oblicu odlični oprašivači. Zanimljivo, ali Čačić je u svojim maslinama bio i protekle subote kad je trebao biti u hotelu Brzet na proglašenju pobjednika.  

Znao sam da imam dobro ulje, a kad je ulje dobro, nije bitno jesi li ti tamo ili nisi. Prijetalj je donio medalju i pehar”, kaže Čačić, kojemu je ovo dosad najveći maslinarski uspjeh. Bit će ih još, jer Josip se prema svojim maslinama odnosi kao da su mu članovi obitelji. Pazi ih i mazi. “Ako si uz njih i obilaziš ih svako malo -  bolje rađaju”, kaže Josip Čačić, koji je svoje masline za vicešampionsko ulje također preradio u uljari “Martin” u Pridragi.

Josip kao i Mario imali su kvalitetan plod. Isti dan kad su brali dovezli su u uljaru na preradu pa nije čudno što su pokupili najviša odličja. Dobri su bili i radmani”,  kaže Marin Senkić, koji s ocem Martinom vodi uljaru i skrbi o  4.000 stupi maslina od kojih je većina u ekološkom uzgoju. Uljara također ima ekološki certifikat. “Pazimo da u isto vrijeme na preradu ne dođu netom ubrane i one masline koje se drže u moru. Masline iz mora obično prerađujemo na kraju sezone, u studenome”, kaže Senkić, ne krijući zadovoljstvo što je obiteljskoj uljari  "Martin" dodjeljena Diploma za preradu ulja koje je osvojilo 1. mjesto na Povenjaku 2019.

Konzervirane masline, ulja iz trgovina i  ugostiteljstva

Osim za najbolja ulja i uljaru na Povenjaku se tradicionalno dodjeljuju i diplome za masline konzervirane na domaći način. Titula je ove godine pripala OPG Rinčić iz Splita. Specifičnost ove manifestacije je i ocijenjivanje i proglašenje najkvalitetnijeg maslinovog ulja posluženog u ugostitelljskim objektima. Prvak je Espana iz Stanića. Od uzoraka uzetih iz trgovine u najbolje ulje je Agrolagune iz Poreča. 

Vicešampion Josip Čačić 

Ulje u trgovini je dosta bolje nego prijašnjih godina, a u ugostiteljstvu nema bitnih promjena”, kaže Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge maslinara Paićuša Pisak koja je s Gradom Omišom i tamošnjom Turističkom zajednicom glavni organizator ove sve prestižnije manifestacije.

Fistonić je za proteklu maslinarsku godinu rekao da će za veći broj maslinara sa područja  priobalnog dijela Dalmacije i otoka ostati zapamćena po velikoj šteti u maslinicima koja je prouzrokovana kasnim  niskim temperaturama. "Veliki broj maslinara  nije imao što brati, ali  zato imamo u našoj Zagori, Zadarskom području, Istri puno maslinara kojima je prošla godina najbolja maslinarska godina. Pa ni broj uzoraka, kvaliteta ulja na ovoj manifestaciji ne zaostaje za najboljim maslinarskim godinama“, rekao je Fistonić.

Kvaliteta ulja u trgovini u odnosu na prošlu godinu  je porasla  sa prosječna 53,66 bodova na 72,95. Po prvi puta imamo 50% uzoraka  uzetih iz trgovine i ocjenjenih da su u kategoriji ekstra. Prvak  Agrolaguna   ima srebrenu medalju. Ostala ulja koja nisu ekstra imaju jednu ili više  mana.

Najbolji maslinari iz Istre i Dalmacije

"U našem  ugostiteljstvu nema značajnijih pomaka na poboljšanju kvalitete maslinovih ulja. Međutim ima pojedinaca koji ulažu velike napore“, rekao je Fistonić. Povenjak, po njegovim riječima, okuplja najbolje maslinare iz Istre i Dalmacije.

Tako, primjerice, među najboljim uljima u TOP 10 imamo 8 ulja iz Dalmacije a 9 ulja iz Istre. Prosjek 8 najbolje plasiranih dalmatinskih ulja ima 94,39, a 9 istarskih ulja 94,11 bodova

Vrlo interesantno, rekao je Fistonić i dodao: "Sva naša hrvatska ulja su vrhunska“. A i konzervirane masline ove godine koje su pristigle na natjecanje imaju prosječnu ocjenu 4, i što je najvažnije svi pristigli uzorci su bez mane i jestivi, zaključio je Nedjeljko Fistonić, a nakon "govorancije“,  dodjele nagrada i priznanja fešta maslinara nastavila se u hotelu Brzet  kod Omiša, zajedničkom večerom i plesom uz glazbu uživo do dugo u noć i doviđenja dogodine na Povenjaku 2010.

U dokumentu ispod teksta pogledajte popis sudionika s osvojenim bodovima. 


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Povenjak 2019 Šampion Mario Buterin Udruga maslinara Paićuša Pisak Nedjeljko Fistonić


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."