Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasipanje hrane
  • 11.02.2017. 18:00

Poljoprivrednici doprinose smanjenju bacanja hrane

"Poljoprivrednici mogu biti dio rješenja ovog problema, a bacanje hrane na razini OPG-a podrazumijeva gubitak ulaganja i prihoda."

  • 1.358
  • 221
  • 0

Zastupnici u Europskom parlamentu osvrnuli su se na Inicijativu o učinkovitoj uporabi resursa - smanjenju rasipanja hrane, poboljšanju sigurnosti hrane na raspravi Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta u Bruxellesu.

"Mišljenje izvjestitelja Jamesa Nicholsona nastavak je dosljedne politike EU kojom se pokušava učinkovito gospodariti resursima", rekla je hrvatska zastupnica Petir i pritom naglasila kako je pitanje bacanja hrane, pitanje morala - "svako smanjenje bacanja hrane znači i manji pritisak na poljoprivredno zemljište, manji utrošak vode, pesticida i gnojiva".

Kućanstva najviše bacaju hranu

Upozorili su i kako prema nekim procjenama kućanstva najviše doprinose rasipanju hrane u EU s čak 53%, zatim slijedi prerada s 19%, sektor usluživanja hrane pridonosi s 12%, primarna proizvodnja s 10%, a trgovina na veliko i malo s 5%.

Marijana Petir pozdravila je mišljenje izvjestitelja Nicholsona koji smatra da poljoprivrednici mogu biti dio rješenja ovog problema i da bacanje hrane na razini OPG-a podrazumijeva gubitak ulaganja i prihoda.

I poljoprivrednici mogu biti dio rješenja

"Svaki kilogram voća i povrća koje je stradalo od elementarne nepogode, ali i zbog primjerice ruskog embarga, predstavlja gubitak ulaganja i prihoda za poljoprivrednika koji ne proizvode da bi poslije uništavali prinose, već kako bi od njihove prodaje na tržištu mogli i živjeti", složili su se zastupnici.

Kratki lanci opskrbe

Napomenuvši kako je potrebno podržati one metode smanjenja rasipanja hrane koje su se dosad pokazale učinkovitima, poput lokalne prodaje hrane i kratkih lanaca u opskrbi hranom, zastupnica je podsjetila i na uspješne promotivne edukativne kampanje koje djecu od najmanjih nogu uče konzumiranju zdrave, svježe i lokalno proizvedene hrane, ali i sheme dostave mlijeka, svježeg voća i povrća u okviru koje je upravo zastupnica Petir izborila subvencije EU za zdrave obroke hrvatske djece u školama.

Kad se govori o sigurnosti hrane, smatra kako je potrebno potaknuti nadležna državna tijela u državama članicama da vrše strože nadzore i kontrole, osobito kad je u pitanju uvezena hrana koju trgovački lanci plasiraju na svoje police.


Tagovi

Rasipanje hrane Marijana Petir


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."