Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nadzor kvalitete hrane
  • 26.05.2022. 12:00

Poljoprivredna inspekcija lani utvrdila 33 zlouporabe zaštićenih naziva proizvoda

U trgovini i ugostiteljstvu najčešće zatečeni hrvatski proizvodi su bili Dalmatinski pršut ZOZP, Baranjski kulen ZOZP, Dalmatinska panceta ZOZP, Zagorski mlinci ZOZP i Paški sir ZOI, a od proizvoda iz EU to su Aceto Balsamico di Modena ZOZP, Grana Padano ZOI, Feta ZOI i Gorgonzola ZOI.

Foto: Depositphotos/SvetlanaSF
  • 1.094
  • 41
  • 0

Poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata prošle su godine u području kvalitete hrane obavili 145 inspekcijska nadzora zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI), zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS). 

Od toga je 85 nadzora bilo u trgovačkim objektima, 51 u ugostiteljskim objektima te devet u proizvodnji, a pregledano 205 proizvoda. Uzeto je pritom 10 uzoraka proizvoda čiji su nazivi zaštićeni nekom od oznaka, a utvrđeno je da su dva nesukladna (udio soli u gotovom proizvodu veći od maksimalno dozvoljenog).

U trgovini i ugostiteljstvu najčešće zatečeni hrvatski proizvodi su bili Dalmatinski pršut ZOZP, Baranjski kulen ZOZP, Dalmatinska panceta ZOZP, Zagorski mlinci ZOZP i Paški sir ZOI, a od proizvoda iz EU to su Aceto Balsamico di Modena ZOZP, Grana Padano ZOI, Feta ZOI i Gorgonzola ZOI. Kontroliran je, doznajemo, i jedan proizvod koji je na razini Europske unije zaštitila Indija, čaj Darjeeling ZOZP.

"U ukupno 38 nadzora utvrđeno je 59 nepravilnosti na 49 proizvoda od kojih je u 25 nadzora utvrđeno 33 zlouporabe zaštićenih naziva proizvoda Feta, Gorgonzola, Parmigiano Reggiano, Dalmatinski pršut, Dalmatinska panceta, Drniški pršut, Baranjski kulen, Slavonski kulen, Slavonska kobasica, Zagorske štrukle, Lički krumpir i Paški sir", stoji u odgovoru DIRH-a. 

Podneseno 26 optužnih prijedloga

Poljoprivredna inspekcija, dodaju, podnijela je 26 optužnih prijedloga i izdala šest prekršajnih naloga, a šest je prekršaja bilo neprocesuiranih tj., pojašnjavaju, ne poduzimaju se mjere sukladno članku 73. Zakona o Državnom inspektoratu ili članka 11. Zakona o informiranju potrošača o hrani.  

Donijeto je 17 rješenja i to 10 kojima se naređuje otklanjanje nepravilnosti, tri zabranjuje stavljanje proizvoda na tržište, jedno naređuje povlačenje proizvoda s tržišta, jedno naređuje uspostavu sljedivosti te dva naplatu troškova analize za nesukladne uzorke.

"U ostalim slučajevima su subjekti u poslovanju s hranom ispravili nedostatke prije donošenja rješenja", doznajemo iz DIRH-a čija je, navedena inspekcija, nadležna za službene kontrole standarda kvalitete i označavanja hrane. 

Nadzore, naglašavaju, provode sustavno, a njima se kontroliraju proizvodi čiji su nazivi zaštićeni nekom od oznaka u odnosu na korištenje zaštićenih naziv ili registriranih oznaka, znakova ili kratica za proizvode koji nisu obuhvaćeni zaštitom, tzv. zlouporaba zaštićenih naziva. 

Prema podacima koje smo dobili, godinu prije, 2020., obavljena su 132 inspekcijska nadzora ZOI, ZOZP i ZTS, od čega je 77 nadzora bilo u trgovačkim objektima, 35 u ugostiteljskim objektima i 20 u proizvodnji. U nadzorima je pregledano 208 proizvoda, od kojih je uzeto osam uzoraka koji su analizirani na parametre koji su navedene u Specifikaciji proizvoda. Svi uzorci su bili sukladni.

U trgovini i ugostiteljstvu najčešće zatečeni hrvatski proizvodi su bili Dalmatinski pršut, Baranjski kulen i Paški sir, a od proizvoda iz EU Aceto Balsamico di Modena ZOZP, Grana Padano ZOI i Feta ZOI.

Godinu prije utvrđeno 19 zlouporaba 

U ukupno 25 nadzora utvrđene su 36 nepravilnosti na 32 proizvoda od kojih je u 14 nadzora utvrđeno 19 zlouporaba zaštićenih naziva za proizvode (Feta, Grana Padano, Gorgonzola, Parmigiano Reggiano, Dalmatinski pršut, Neretvanska mandarina i Paški sir).

Podnijeto je 16 optužih prijedloga i izdan jedan prekršajni nalog, a osam je prekršaja bilo neprocesuiranih tj. ne poduzimaju se prekršajne mjere sukladno članku 73. Zakona o Državnom inspektoratu ili članka 11. Zakona o informiranju potrošača o hrani.

Donijeta su dva rješenja kojima se naređuje povlačenje proizvoda s tržišta, pet rješenja kojima se naređuje ispravljanje nepravilnosti, tri rješenja o zabrani korištenja zaštićenih naziva, a u ostalim slučajevima su subjekti u poslovanju s hranom ispravili nedostatke prije donošenja rješenja.


Tagovi

Zaštićene oznake Poljoprivredna inspekcija Državni inspektorat ZOI ZOZP ZTS Zlouporaba


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰