Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paški sir
  • 04.10.2013. 12:38

Pohvale paškoj sirani

Cathy Strange, jedna od najvećih stručnjakinja za sireve u SAD-u, a posjetila je i pogon Paške sirane i ocijenila ga svjetskom klasom

Foto: paskasirana.hr
  • 258
  • 12
  • 0

Cathy Strange, jedna od najvećih stručnjakinja za sireve u SAD-u, a posjetila je i pogon Paške sirane i razgledala proizvodni pogon, stado, pašnjake te se upoznala s načinom proizvodnje Paškog sira. Ujedno je i sutkinja za ocjenjivanje sireva na raznim manifestacijama te članica American Cheese Society and the Cheese of Choice Coalition i Cheese Importers Association iz SAD-a te je članica međunarodne udruge Guilde des Fromagers de Saint-Uguzon. Za pogon Paške sirane ima samo riječi hvale te ga je okarakterizirala kao "world class", prenosi Novi List.

Upoznata je s načinom proizvodnje sireva, a vidjela je i stado Paške sirane koje ima čak 3000 ovaca i najveće je na otoku Pagu. Paška sirana djeluje od 1946. godine i najstarija je sirana na otoku Pagu, a godišnje proizvede oko 110 tona Paškog sira te oko 250 tona drugih sireva. Uz Paški sir, sirana proizvodi i Trapist, Mediterano, Dalmatinac, Primorac, Pramenko, Paprenjak, Parenjak, a uz to proizvodi Pašku skutu, ribani Paški sir te pašku janjetinu. Za proizvodnju Paškog sira koristi se naravno, mlijeko iz vlastitog stada, a surađuje i s oko 250 ovčara s otoka Paga od kojih otkupljuje mlijeko paške ovce. Paška sirana je za svoje sireve dobila brojne nagrade diljem svijeta, a najviše je nagrađivan Paški sir, ali nagrađivani su i drugi. Primjerice, 2012. godine na World cheese awardsu u Engleskoj sir Dalmatinac je osvojio nagradu Best Central and Eastern European Cheese, a sir Parenjak je osvojio brončanu medalju. Paška sirana svoje proizvode izvozi u SAD, Njemačku, Austriju, Sloveniju i Srbiju.

Paška sirana je prije tri godine postigla velik uspjeh kada je, zahvaljujući suradnji s Michele Buster iz tvrtke Forever Cheese iz New Yorka, počela izvoz Paškog sira u SAD. Paški sir se prodaje u trgovačkom lancu Whoole Foods, jednim od najvećih u SAD-u. Cathy Strange je priču o Paškom siru čula od Michele Buster s kojom je došla na Pag.

Cathy Strange je bila impresionirana modernošću, čistoćom i urednošću pogona Paške sirane te je navela kako Paška sirana može biti ponosna na kapital koji ima. Svidjela joj se i priča o otoku Pagu i paškom siru te o ovcama koje žive na škrtom tlu, a daju kvalitetno mlijeko. "Njen posjet i pohvala još su jedna potvrda kako je Paški sir svjetski brend te kako imamo na što biti ponosni", rekla je Martina Pernar za Novi List.

Foto: paskasirana.hr


Tagovi

Cathy Strange Paški sir Dalmatinac Izvoz Martina Pernar Svjetska klasa

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]