Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski proizvodi
  • 07.10.2013. 12:47

Kupujmo "hrvatsko"

Hrvatska u prosjeku na godinu uveze hrane u vrijednosti većoj od dvije milijarde dolara, a za usporedbu - izveze prehrambenih proizvoda koji vrijede samo 1,4 milijarde dolara

Foto: hgk.hr
  • 1.515
  • 135
  • 0

Hrvatska u prosjeku na godinu uveze hrane u vrijednosti većoj od dvije milijarde dolara, a za usporedbu - izveze prehrambenih proizvoda koji vrijede samo 1,4 milijarde dolara. Najveći su uvoznici hrane zapravo maloprodajni trgovački lanci poput Konzuma, Lidla, Kauflanda i Plodina, zatim prehrambena prerađivačka industrija poput PIK Vrbovca, Gavrilovića i Podravke. Iako oni hranu i proizvode već, no poznata je činjenica i da uvoze, prepakiravaju i prerađuju neku hranu, kako je i istaknuto na njihovim proizvodima.

Svi oni koji misle da kupuju "domaće" samo zato što je na proizvodu logo i naziv hrvatske tvrtke - grdno se varaju. Hrvati, kako se čini, ne uzgajaju baš ništa, pa ni ono voće i povrće koje bi kod nas trebalo po svim mjerilima - rasti kao gljive poslije kiše.

Primjerice, kako navodi Glas Istre, hrvatski uvoznici vole Tursku. Tako Franckovo suho grožđe, suhe smokve "Vedrini", pa i suhe marelice dolaze iz Turske. Podravkina sjeckana rajčica je iz Italije, kukuruz iste tvrtke dolazi iz Mađarske, grah iz Italije, a kako navode iz Glasa Istre, jedino je konzervirani grašak domaći, odnosno - rastao je, uzgojen i prerađen u Hrvatskoj.

Začuđuje i činjenica da nemamo ni svog začinskog bilja. Tako bosiljak tvrtke AGZ dolazi iz Egipta, lovor je iz Turske, a jedino je peršin domaći. Kao mediteranska zemlja - nemamo ni dovoljno svoje ribe, pa nam smrznuti "Ledo" oslić dolazi čak iz Argentine. Ima tu i smrznute ribe s Islanda i Španjolske, dok se maslinovo ulje na našim policama radi od maslina koje su stigle iz Italije i Grčke, a uvozimo nažalost i - lavandu.

Po svemu sudeći, u hrvatskom gospodarstvu došlo je do greške u matrici. Procesi kao što su plasman i prerada proizvoda te dobra tržišna strategija, u zastoju su zbog toga što stvari ne funkcioniraju dobro tamo gdje bi trebale. U proizvodnji. Neorganiziranost samih proizvođača i nedostatak otkupnih centara i proizvodnih pogona za preradu viškova, samo je odraz nezainteresiranosti države, koja - iako bogata raznolikim prirodnim resursima, očito ne može proizvesti ni za svoje potrebe.

Foto: hgk.hr


Tagovi

Hrvatski proizvod Konzum Lidl Plodine Podravka Začinsko bilje Uvoz Izvoz Franck


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]