Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja sira
  • 14.11.2017. 13:30

Kako spriječiti nadimanje sira?

Nadimanje sira izazivaju bakterije, a rješenje za ovaj problem postoji.

Foto: hfossmark / Pixabay
  • 841
  • 33
  • 0

Mikroorganizmi koji se nalaze u mlijeku mogu utjecati na njegovu kvalitetu i učiniti ga neupotrebljivim za upotrebu. To se najčešće javlja na prijelazu između štalske i pašnjačke hranidbe. Kada je riječ o siru, ogleda se u nadimanju.

Neugodna aroma prvi ja znak da je došlo do nadimanja sira. Kasno nadimanje nastaje tijekom zrenja sira, a uzročnici su sporogene bakterije koje uzrokuju velike rupe u sredini sira. Rano nadimanje nastaje zbog plina koji proizvodi coli - aerogenes bakterija, a ponekad i kvasci. Javlja se nekoliko dana nakon proizvodnje sira, a često i pri samom prešanju.

Uvjeti za nadimanje sira

Nedovoljna higijena najčešći je razlog dospijevanja bakterije u mlijeko - pri mužnji, transportu, preradi mlijeka, pri skladištenju. Sporedni uvjeti su: temperatura podsirivanja, spora fermentacija, slabo prešanje, nepravovremeno i nepropisno hlađenje mlijeka, kao i kvaliteta sirila.

"Ovakav sir se lako prepoznaje, jer na presjeku ima manji ili veći broj malih do srednje velikih rupica (spužvasta tekstura), pukotina, zareza i lošeg je ukusa i mirisa. Ova mana se može uočiti i dodirom. Kod mekih sireva pritiskom na sir imamo osjećaj da pritišćemo spužvu, kod polutvrdih sireva lupanjem na površini sira dobivamo jasan, duboki zvuk, koji je jači ako je nadimanje veće", objašnjava Srđan Zafirović.

Mjere protiv nadimanja sira

Kako bi se spriječilo nadimanje sira, potrebno je primijeniti osnovne mjere:

  • poboljšanje higijenskih uvjeta u štali i muzilištu;
  • propisno pranje i dezinfekcija posuda i opreme za mlijeko;
  • pranje vršiti u fazama: predpranje temperature vode 30oC, pranje s deterdžentima i sredstvima za dezinfekciju pri čemu je temperature vode 40oC-45oC;
  • ispiranje hladnom vodom
  • posude i opremu ne brisati krpom, već ih okrenuti da se ocijede.

Ako se mlijeko prerađuje u roku od 12 sati, hladi se na 10oC, a ako se prerađuje poslije tog roka, hladi se na 2oC-5oC. Pasterizacija predstavlja najbolji vid borbe. Obavlja se na temperaturi 60oC - 65oC, 20 minuta, odnosno na temperaturi 70oC - 75oC 15-30 sekundi.

Foto: hfossmark / Pixabay


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]