Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kemijsko mlijeko
  • 01.04.2015. 18:05

Jedemo li plastične sireve?

Trgovački lanci i veliki europski koncerni guraju jeftine sireve i mlijeko pod pojmom robnih marki, a u njima je mlijeko samo u tragovima!

  • 3.212
  • 802
  • 0

Što nam uopće prodaju kao mlijeko? Ne znate i ne možete znati. Ali kada bi znali ne biste više nikada kupovali mlijeko kao robnu marku u trgovačkim centrima, a sireve bi kupovali samo od domaćih proizvođača.

Velika je i sramota što cisterne s oznakom Mlijeko hrvatskih farmi idu u inozemstvo i dovoze takvo plastično i kemijsko mlijeko. Hrvatska javnost nije sklona hrvatskom selu, poljoprivredi i poljoprivrednim proizvođačima. A seljaci se baš u Belgiji bore da im se plati i vrednuje ono što oni proizvedu na svojoj zemlji i u svojim štalama. Roberto Cavalieri nas je na sastanku u pauzama prosvjeda europskih mljekara iznenadio pojmom da je Europa preplavljena tzv. plastičnim sirevima i kemijski proizvedenim mlijekom.

Godišnje se u EU proizvede 60.000 tona umjetnog sira

Roberto je jedan od najutjecajnijih talijanskih proizvođača mlijeka i jedan od potpredsjednika European milk Board, udruženja europskih proizvođača mlijeka. S njim smo se našli u motelu One neposredno pred početak glavne skupštine Europskog odbora za mlijeko. Taj Motel je inače bio i sjedište susreta mnogih europskih proizvođača koji su sudjelovali u prosvjedima pred EU parlamentom.

Zašto se uopće uvozi mlijeko iz SAD-a?

Na što je mislio kada nam je rekao da se godišnje u Europi proizvede 60 tisuća tona umjetnog sira. Mislio je na silne Gaude i slične polutvrde sireve po niskim cijenama u trgovačkim lancima spravljenog od mlijeka uvezenog iz SAD-a loše kvalitete i dodatkom soje, i drugih sastojaka, te proizvedenog kemijskim putem. Najmanje je u njima kravljeg mlijeka. A toga tzv. kemijskog mlijeka ima mnogo po policama.

Masovna proizvodnja lošeg i jeftinog mlijeka u Americi

Naime, europski proizvođači, a time i hrvatski, imaju mnogo zakonskih odredbi i pravilnika koji onemogućavaju proizvodnju nečega što nije dobro. I samo držanje krava i način uzgoja u SAD-u su jeftiniji. Nemaju tamo kontrole i kemijske analize mlijeka, a proizvode mnogo. I normalno da tada proizvedu jeftinije.

SAD je velika zemlja i sve što je kvalitetno dakako pokupi njihovo tržište, a ovo loše kvalitete ide za Europu i spusti cijene mlijeka ispod razine cijene proizvodnje.

I onda naš proizvođač zdravog i prirodnog mlijeka s mnogim certifikatima mora propasti jer Amerikanci i samo s malim količinama nekvalitetnog uveženog mlijeka poremete Europu, a hrvatske domaćice hrle u trgovačke centre upravo po takvo mlijeko i sireve. Upravo zato i jesu prosvjedi, a i pokušaj da se uvede red u trgovački sporazum EU i SAD-a. Do tada, savjet svima da u širokom luku zaobilaze te robne marke dok gospoda u trgovačkim lancima ne dokažu od čega prave takve mliječne proizvode. Upravo je i iz toga razloga Marijana Petir, hrvatska europarlamentarka iz redova HSS-a, Hrvatska poljoprivredna komora i Udruge proizvođača ovih dana u europskom sjedištu, u Bruxellesu.

Dakle, pravilnici EU nas tjeraju da proizvodimo mlijeko u uvjetima koje su oni propisali, a ono tada ne može biti nigdje jeftinije pola eura. A sada je u Europi cijena i manje od 30 eurocenti, dakle oko dvije kune. A kod nas, dok prođe Križevce, i razne kontrole, bude i manje.

I eto omča oko vrata hrvatskog i europskog uzgajivača mliječnih krava. I tko profitira? Jasno, velike europske mljekare koje su već davno preuzele i naše mljekare. Njima je jeftinije na naše tržište dovesti upravo takvo jeftino i loše mlijeko, nego li da poštuju svoje kooperante koje na sve moguće načine uništavaju. A uništavaju i zdravlje onih koji im vjeruju, jer na kraju - potrošač ima glavnu riječ.

Tagovi

Mlijeko Bruxelles Roberti Cavalieri Italija Parlament Sir Plastični sir Gauda SAD USA Kemijski sir Jeftina proizvodnja Umjetni sir Kooperanti


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.