Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZOZP
  • 16.06.2023. 13:30

Istarskoj kobasici uskoro zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

Riječ je o zajedničkom projektu hrvatskih i slovenskih proizvođača. Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti donijelo je Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 1.307
  • 82
  • 0

Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva "Istarska kobasica"/"Istrska klobasa" kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP), donijelo je Ministarstvo poljoprivrede.

Naime, zaštita tog naziva zajednički je projekt hrvatskih i slovenskih proizvođača te se postupak zaštite paralelno provodi kod nas i Sloveniji. 

U Hrvatskoj je zahtjev za zaštitu Ministarstvu podnijela Udruga proizvođača istarskog pršuta i drugih tradicijskih proizvoda od svinjskog mesa iz Tinjana. Nakon ostvarene prijelazne nacionalne zaštite u obje zemlje članice, uputit će Europskoj komisiji zajednički zahtjev za registraciju naziva kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na razini EU.

U recepturi i istarska Malvazija

Riječ je o nedimljenoj trajnoj kobasici proizvedenoj od smjese svinjskog mesa i masnog tkiva uz dodatak kuhinjske soli, mljevenog crnog papra, suhog ili svježeg češnjaka i konzumnog šećera.

Od ostalih dodataka dozvoljeno je koristiti i vino Malvazija istarska te ružmarin. "Istarska kobasica"/"Istrska klobasa" je izduženog valjkastog oblika, kompaktnog i mozaičnog presjeka. Njen okus je umjereno intenzivno slan i pikantan te miriše na zrelo sušeno svinjsko meso i dodane začine.

Najveću posebnost svakako predstavlja činjenica da se kao jedan od začinskih sastojaka koristi jedna vrsta uvarka dobivenog kuhanjem češnjaka u vinu proizvedenog od bijelog grožđa sorte Malvazija istarska. Posebnosti doprinosi i sušenje i zrenje isključivo na zraku, za razliku od drugih sličnih suhomesnatih proizvoda koji se u pravilu dime.


Tagovi

Istarska kobasica Istrska klobasa ZOZP Ministarstvo poljorivrede Slovenija Malvazija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]