Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene
  • 29.11.2013. 08:00

Cijene mlijeka i prerađevina više za 18 do 27%

"Krivi su trgovački lanci koji u cijene ugrađuju svoje prevelike marže"

  • 477
  • 44
  • 0

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda porasle su od 18 do čak 27% u godinu dana. Najveće hrvatke mljekarske kompanije optužuju trgovce zbog prevelikih marži ukalkuliranih u prenapuhane cijene mlijeka i mliječnih prerađevina, ističući da bi nam trgovački lanci trebali biti prvi sugovornik na temu uvoza i rasta cijena. No, kako na trgovce nitko ne može utjecati pri određivanju krajnje cijene, oni time ostvaruju ekstraprofit i uništavaju domaću proizvodnju.

U zadnjih godinu dana, krajnje neto cijene Dukata prema trgovcima rasle su za samo 3,9 %. Pritom ističu da krajnju cijenu proizvoda prema potrošaču formiraju trgovački lanci individualnom politikom marži. Prerađivači su, kako kažu, zbog poskupljenja cijena energenata u godinu dana digli cijene za 3,9 %, a trgovci za prosječno 20-ak %. U Cromilku, udruzi otkupljivača i prerađivača mlijeka, upozoravaju kako je za razumijevanje problematike rasta cijena u trgovinama iznimno bitna činjenica da na finalnu cijenu proizvoda industrija nema utjecaj.

Finalna cijena ovisi o nemaloj trgovačkoj marži koja je ukalkulirana u svaki proizvod, ogorčeni su u Udruzi prerađivača mlijeka. Ulaskom Hrvatske u EU i nestankom carinskih barijera, domaći trgovački lanci povećali su uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda. Takav trend djeluje vrlo loše na primarnu proizvodnju, ali i na mljekarsku industriju, o čemu svjedoče vrlo loši poslovni rezultati gotovo svih mljekara u Hrvatskoj.

Djelomično objašnjenje leži u trgovačkim robnim markama. Riječ je najčešće o jeftinijim uvoznim proizvodima loše kvalitete koji su sve češće u košaricama građana čiji su novčanici sve tanji. Povećali su cijene mlijeka domaćih prerađivača, ali ne i mlijeka drugih robnih marki te na taj način stvorili snažnu konkurenciju prerađivačima - Dukatu, Vindiji i Meggleu, a time i domaćim poljoprivrednicima koji svoje mlijeko prodaju tim kompanijama.

Tako Kaufland naveliko reklamira svoju marku K-Classic, Spar svoj S-BUDGET, a Konzum robnu marku K-plus. Litra Kauflandova trajnog mlijeka K-Classic Milblu košta 5,49 kuna, a litra K-plus mlijeka 5,39 kuna. S druge strane, litra Dukatova mlijeka košta 7,69 kuna, Vindijina 7,19 kuna, a Meggleova 6,99 kuna. Tako razlika u cijeni premašuje dvije kune u korist mlijeka robnih marki sumnjivog porijekla, koje trgovci uvoze, pakiraju i stavljaju na police. Otkud sve trgovci uvoze mlijeko, zasad nije poznato.


Tagovi

Mlijeko Cijene Dukat Trgovački lanci Robne marke Politika marži Rast

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]