Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Verica Selanac
  • 30.09.2016. 10:30

Bez bogatog seljaka nema ni bogate države!

OPG Verica Selanac u selu Crnac kod Siska u svojoj maloj uljari proizvodi prešano hladno bučino ulje te svojom kvalitetom i ljekovitošću osvaja tržište. Također su na tržištu poznate i bundeve vrhunske kvalitete OPG Plazibat iz Postinja Donjeg!

Foto: Nedjeljko Musulin i OPG Josip Plazibat
  • 2.788
  • 516
  • 0

"Kvalitetno hladno bučino ulje Aurora proizvodimo u našoj maloj uljari vrhunskom tehnologijom hladnog prešanja od najkvalitetnijih koštica buče golice koju sijemo i uzgajamo na svojim oranicama. Inače, prvi smo u Sisačko-moslavačkoj županiji započeli proizvodnjom hladnog prešanog bučinog ulja koje je novo, ukusno i zdravo, a do tada ga je bilo teško vidjeti i kupiti na domaćem tržištu.

Naša je mala, ekskluzivna proizvodnja, no pomno pazimo na sve u fazama toga procesa od njive do stola", ističe mladi poljoprivredni proizvođač Tomislav Hubelić iz sela Crnac kod Siska.

Kaže da je zet Verice Selanac, vlasnice obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) te je izjavio za Agroklub: "S našim kupcima odnosno potrošačima doista želimo podijeliti bogatstvo vitamina, minerala, okusa i mirisa koje naše domaće hladno bučino ulje Aurora nudi te naglasiti važnost njegove uporabe u svakodnevnoj prehrani. Do sada smo uložili puno sredstava, truda i strpljenja u proizvodnju i promicanje tog našeg proizvoda jer većina kupaca odnosno i naših potrošača nije bila upoznata s time koliko je hladno prešano bučino ulje zdravo i korisno. Neki nisu razlikovali topli od hladnog postupka prešanja bučinih koštica."

Hladno prešanje za očuvanje kvalitete bundeve

Tomislav naglašava kako imaju svoju zemlju i svu poljoprivrednu mehanizaciju, dakako i sirovinu potrebitu za proizvodnju hladnog prešanog bučinog ulja, i obiteljsku uljaru. Dodaje kako se OPG Verica Selanac proizvodnjom toga ulja intenzivno bavi zadnjih šest-sedam godina, ali u malim količinama te ga još uvijek predstavlja samo na sajmovima gdje reklamira svoj svježi proizvod. Objašnjava kvalitetu i specifičnost tog, tvrdi, rijetko gdje viđenog proizvoda u prodavaonicama južne i kontinentalne Hrvatske.

"Naše hladno prešano bučino ulje Aurora smo prelili u boce zapremine od pola litre, zatim i u još manje boce od 2,5 dcl i tako naš proizvod izlažemo na sajmovima, jer nam tako bolje ide prodaja, dakako i narudžbe. Na tim priredbama također izlažemo i naše, slavonske (ne)pržene bučine koštice. Proizvodimo i izlažemo te kupcima nudimo i brašno u kojem ostaje dio bučinog ulja. I ono je zanimljivo i korisno jer u njemu ostane oko 17% bučinog ulja. I to je brašno jako dobro za kolače, gibanicu kako se to zove u našem kraju. Bučino ulje se stavlja i u kruh, jer je ono jako zdravo", doznajemo od Tomislava Hubelića, koji naglašava:

Bučino ulje u malim pakovanjima

"Kvaliteta hladnog prešanog bučinog ulja, koje ima širok spektar primjene u proizvodnji i pripravljanju zdrave hrane, je iznimna baš zato što u njegovu sastavu nema udjela vode niti ikakvih drugih ulja. Sve je kvalitetno i specifično, i sve radimo u sastavu OPG-a Verica Selanac. Naime, naše hladno prešano bučino ulje je bogato esencijalnim masnim kiselinama, proteinima, vitaminima (A, B1, B2,B6, E, C, K) i mineralima (željezom, fosforom, kalijem, kalcijem i cinkom), a svaki dan se obično uzima 1-2 žličice. Dokazano je kako naše hladno prešano bučino ulje pozitivno djeluje i na tjelesne funkcije te je ono visokokvalitetna namirnica koja je neophodna u prehrani ljudi. Pomaže kod smanjenja razine kolesterola u krvi i pospješuje cirkulaciju, smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila te pomaže kod bolesti prostate i urinarnog trakta, koži daje mekoću, elastičnost, jača imunitet te je lako probavljivo."

Široka primjena ulja od buče

Hubelić naglašava kako se hladno prešano bučino ulje Aurora može koristiti u pripravi gotovo svih vrsta jela, čak i deserta, dakako i kao preljev preko hladnih predjela od sira i svježeg povrća, toplih predjela od tjestenine, i kao začin kuhanog povrća ili pak kao dekoraciju poput krem juhe i slastice, a zanimljiv je i specijalitet sladoled, te se u tom ulju može marinirati bilo koja vrsta mesa. Kaže kako je bučino ulje, proizvedeno u OPG Verica Selanac, idealno za pripremu i svih vrsta salata, osobito grah salate, krumpir salate, salate od kiselog kupusa, pa zelene salate, salate od crvenog luka, salate od krastavaca, salate od rajčica, a u gastronomiji predstavlja pravu deliciju kada se u to ulje umoči komadić kruha ili sira te konzumira.

"Naš OPG Verica Selanac proizvodi isključivo, samo hladno prešano bučino ulje Aurora, jer imamo svoje tikve, koštice, sve sami uzgajamo i proizvodimo. Otac moje supruge prvi je počeo proizvoditi hladno prešano bučino ulje u Hrvatskoj. To nam je primarna proizvodnja, živimo na selu pa možete pretpostaviti što nam to znači. I u tom se poslu snalazim dobro ne samo u proizvodnji, nego i u prodaji na tržištu. Naš proizvod dobro prolazi iako je tržište dosta zahtjevno, teško i izbirljivo. Svake godine nam ide bolje i bolje unatoč situaciji, iscrpljenim i osiromašenim potrošačima dugogodišnjom krizom. Što se pak tiče cijene pola litre našeg hladnog prešanog bučinog ulja stoji 100, a 2,5 dcl 50 kuna", upoznaje nas raspoloženi i optimistični Tomislav Hubelić.

2,5 dcl ulja 50 kuna!

Voli reći kako su svi u obitelji zadovoljni prodajom i potražnjom njihova proizvoda od kojeg se, tvrdi, može dobro živjeti.

"Još ćemo vidjeti kakvo će ta naša poljoprivredna kultura imati mjesto u prehrani ljudi u budućnosti? No, ja sam još mlad čovjek, tek su mi 32 godine. Uzgoj tikava i proizvodnja hladnog prešanog bučinog ulja, koštica, brašna su nam još uvijek kao hobi. No, u tom se našem dopunskom poljoprivrednom poslu dobro snašla cijela naša obitelj. Sve proizvodimo u okolici Siska, te selo Crnac još nije ispražnjeno jer na sreću u njemu ima mladih obitelji i djece pa nam je optimistična i demografska slika", ocjenjuje Tomislav.

Zasad samo dopunski posao

Ističe da u njegovu kraju ima obitelji koje se zadnjih godina bave gotovo svim kategorijama poljoprivrede, najviše proizvodnjom kupina i vinovom lozom te proizvodnjom vina, voćarstvom, uzgojem tikava i proizvodnjom bučina ulja. Sada mnogi OPG-ovi uzgajaju tikve, poput njegova punca koji pod tom kulturom, ističe, ima između 5 i 8 hektara, od kojih proizvodi bučino ulje. Napominje da proizvodnja tikava zahtjeva plodored te da se sve mora uraditi stručno - pripremiti zemljište, osigurati gnoj, zaštitu, branje. Dodaje kako OPG Verica Selanac uzgaja tikve na njivama u Međumurju te postiže dobre rezultate i u preradi iako nema dugu tradiciju u proizvodnji hladnog prešanog bučinog ulja, te da se širi krug kupaca.

A mladi agrotehničar Josip Plazibat iz Postinja Donjeg u Mućkom polju s obitelji, uz povrće i voće, proizvodi više vrsta različitih, mirisnih, ukusnih bundeva za domaće potrebe i tržište po kojima je prepoznatljiv njegov rodni kraj u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Stručnjaci ističu kako su izdašne mineralima i vitaminima pa su njegovi eko proizvodi od bundeva idealni i u dijetalnoj prehrani ljudi, koji blagotvorno djeluju na ljudski organizam. Poznati su i recepti jela od Josipovih tikava, no konzumenti najviše ističu sok od bundeva u sklopu OPG Plazibat. Taj mladi agrotehničar drži kako bi se naša država na sasvim drukčiji način u sklopu poljoprivrede mogla uključiti i u poticanje i njegova projekta u proizvodnji hrane, tim više što je riječ o mladoj obitelji u ruralnom prostoru. No, Plazibat poručuje: "Ne smije se zaboraviti na činjenicu kako bez bogata seljaka, nema ni bogate države!"

Foto: Nedjeljko Musulin i OPG Josip Plazibat


Tagovi

OPG Verica Selanac Bučino ulje