Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja algi
  • 29.10.2022. 15:00

Alge uskoro i na našim tanjurima - raste broj farmi u Europi

Sve je veći broj morskih plantaža za uzgajanje algi duž europskih obala. Osim za hranu koriste se i za druge namjene

Foto: Depositphotos/tomasadzke
  • 389
  • 27
  • 0

Uzgoj raznih vrsti algi postaje sve popularniji, a one mogu pružiti zdraviju i kvalitetniju hranu za rastuću populaciju planete, piše Euronews.green. Ova proizvodnja bi se mogla pokazati ekološki prihvatljivijom od tradicionalne poljoprivrede. 

"Mi to vidimo kao neku vrstu plave revolucije koja tek dolazi", kaže Jonatan Gerrbo iz kompanije Nordic Seafarm koja uzgaja morske alge duž zapadne obale Švedske, a isporučuje ih u smrznutom ili sušenom stanju na skandinavsko tržište.

Suradnja znanosti i mora

Predviđa se da će njihov uzgoj biti vrlo pozitivan za priobalnu ekonomiju. Koalicija Seaweed for Europe navodi da bi ova grana industrije mogla otvoriti 115 tisuća radnih mjesta do 2030. godine.

Naime, farme morskih algi apsorbiraju CO2 i prekomjerne hranjive tvari u vodi, što pomaže održavanju mora čistim i stvaranju novih ribljih staništa.

Gerrbo objašnjava da se od njih može proizvoditi ne samo hrana nego i drugi proizvodi, i to na održiviji način. Naveo je da se za poljoprivredu i proizvodnju hrane koristi previše kopnenih površina, zemljišta, i svježe vode. U ovom slučaju zemljište nije potrebno, a koriste se hranjive tvari koje se već nalaze u oceanu te svjetlost sunca.

Na tanjuru europskih potrošača

Broj farmi duž europskih obala se povećava. Uzgajaju se razne vrste, a najnoviji projekt uzgajanja Ulve ili morske salate u obalnim vodama zapadne Švedske, u blizini Geteborga, podržala je Europska unija. Morska salata ima više proteina i manje je slana, a to je čini ukusnijom i lakšom za kuhanje. U azijskoj kuhinji se smatra osnovnom namirnicom, ali je u Europi još uvijek nepoznanica. Međutim, i to se mijenja. Od nekadašnje pilot morske plantaže, za godinu dana su povećali površinu100 puta. Očekuje se da će samo s nje za nekoliko mjeseci ubrati 20 tona. 

Morsko ratarstvo: EU promiče uzgoj algi za prehranu

Treba napomenuti i da je EU podržala uzgoj spiruline. U Rigi, glavnom gradu Latvije, mala kompanija je pronašla inovativan način za proizvodnju ove sićušne plavo-zelene alge koja se koristi širom svijeta kao dodatak prehrani. Prodaje se kao super hrana s klinički dokazanim zdravstvenim prednostima. Raste i broj restorana koji ih imaju u svojoj ponudi.

Osim za hranu, koriste se u industriji lijekova, kozmetike, bioplastike, biognojiva i biogoriva. Očekuje se da će u narednom periodu alge zauzeti cijeli odjel hrane u trgovinama, kupci će moći birati svježe, osušene ili na drugačji način prerađene proizvode, kao i da će se povećati njihova konzumacija u kućanstvima.


Tagovi

Alge Morska hrana Spirulina Nova hrana Plava revolucija Prehrana algama


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.