Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 19.03.2014. 12:15
  • Varaždinska

Zaštitite zimski luk od truleži i plamenjače

Obaviještavaju se proizvođači zimskog luka neka ga zaštite od plamenjače i truleži vrata luka

  • 287
  • 21
  • 0

Zadnjeg dana mjeseca veljače ove godine, odnosno prije 20 dana, tržnim proizvođačima zimskog luka je upućena preporuka o mjerama zaštite usjeva protiv uzročnika bolesti: plamenjače i truleži vrata luka (Peronospora destructor, Botrytis alii), zbog izrazito vlažnih uvjeta koje smo zabilježili u mjesecu studenom protekle 2013. i veljači ove godine.

U ožujku su vremenski uvjeti bitno drugačiji, dominiralo je vrlo suho i iznadprosječno toplo razdoblje, palo je svega nekoliko mm kiše, a dnevne temperature zadnjih dana prelaze vrijednosti +20°C. Premda u ovom mjesecu nije zabilježeno puno oborina opasnost od moguće pojave bolesti luka je izražena na lokalitetima uz rijeke (Mura, Drava), jer smo u proteklom razdoblju zbog razlike u vrijednostima najviše i najniže temperature zraka bilježili jutarnje rose. Na taj je način primjerice na lokalitetu Orehovica uz rijeku Dravu senzor vlaženja lišća tijekom mjeseca ožujka bio vlažan čak 3.005 minuta, a na istom je mjestu do današnjeg dana pala ukupna mjesečna količina 1,8 mm kiše. Moguće je ponoviti mjere zaštite od uzročnika bolesti prema uputi od 28. veljače ove godine, naročito ako tijekom današnjeg dana zabilježimo padaline, a iste budu najavljene i početkom idućeg tjedna.

Poznato je da stabilno, suho i iznadprosječno toplo vremensko razdoblje više pogoduje štetnim organizmima životinjskog podrijetla, pa ove godine preporučujemo značajno ranije započeti preventivnu zaštitu zimskog luka od uzročnika crvljivosti: lukove muhe (Delia antiqua) i minera poriluka (Napomyza gymnostoma). Prema djelotvornosti na ove štetne organizme samo pripravak Rogor 40 EC ima u našoj zemlji dopuštenje za folijarno tretiranje usjeva luka (i češnjaka) u količini 0,5-0,6 lit./ha (najviše 2x tijekom sezone), sa propisanom karencom 14 dana. Preporučujemo dodati i pomoćna sredstva za poboljšanje učinka pesticida.

Proizvođačima usjeva luka dugog dana koji su u proteklom razdoblju obavili sjetvu preporučujemo planirati primjenu herbicida na osnovi pendimetalina (npr. Stomp 330 EC), bliže nicanju usjeva (ili neposredno pred nicanje luka uzgajanog direktno iz sjemena) u smanjenoj količini ili dozi (2,5 lit./ha).


Povezana biljna vrsta

Luk zimski

Luk zimski

Sinonim: - | Engleski naziv: Chive | Latinski naziv: Allium fistulosum L.

Zimski luk potječe iz zapadne Kine i Japana gdje ima više tipova i brojnih kultivara. Uzgaja se pretežito u kućnim vrtovima i koristi se lažna stabljika i zeleno lišće kao mladi... Više [+]

Tagovi

Zimski luk Trulež luka Plamenjača Lukova muha Miner poriluka Češnjaka SZB


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Imati svoje silose u vremenima kada cijene žitarica osciliraju iz dana u dan, važnije je nego ikada. Mladi baranjski poljoprivrednik, Alen Beno, ima dva silosa, sušaru i pročistač. Ne samo da nam je opisao sve u detalje nego nas je i proveo... Više [+]