Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bučino ulje
  • 13.03.2019. 15:00
  • Varaždinska, Varaždin

Zaštitili su Varaždinsko zelje, klipič i zagorskog purana - na redu je i bučino ulje!

Pokrenut je postupak zaštite naziva Varaždinsko bučino ulje oznakom zemljopisnog podrijetla. Varaždinsko bučino ulje će nakon Varaždinskog zelja, Zagorskog purana i Varaždinskog klipiča, biti četvrti autohtoni poljoprivredni proizvod iz te županije sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom.

Foto: Igor Čolaković
  • 812
  • 60
  • 0

Krajem veljače Udruga Varaždinsko bučino ulje je, u suradnji s Varaždinskom županijom, pokrenula postupak zaštite naziva Varaždinsko bučino ulje oznakom zemljopisnog podrijetla. Varaždinsko bučino ulje će nakon Varaždinskog zelja, Zagorskog purana i Varaždinskog klipiča, biti četvrti autohtoni poljoprivredni proizvod iz te županije sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom.

"Zahtjev za zaštitu s opsežnom dokumentacijom, na kojoj se radilo godinu i pol dana, predan je Ministarstvu poljoprivrede. Varaždinsko bučino ulje je izuzetno važan proizvod za koji do kraja godine očekujemo dobivanje nacionalne zaštite, a potom, u roku od dvije godine i na razini Europske unije. Time je Varaždinska županija postala jedina u Hrvatskoj s četiri autohtona proizvoda koji su već zaštićeni ili su u postupku zaštite", istaknuo je Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, u kojoj se proizvodi čak 25 posto ukupne proizvodnje bučinog ulja u Hrvatskoj, ali i 1 posto na razini Europske unije.

Visoka kvaliteta i jedinstveni okus

Prije nepune dvije godine započelo je brendiranje i sustavna promocija ovoga bučinog ulja iznimne kvalitete i jedinstvenog okusa, o čijoj kakvoći skrbi Udruga Varaždinsko bučino ulje.

"Originalna boca s oznakom "Varaždinsko bučino ulje“ smije se puniti isključivo 100 posto čistim bučinim uljem, bez ikakvih primjesa ili mikseva. Kada završi postupak zaštite, dodatna vrijednost na originalnoj boci bit će upravo markica s oznakom zemljopisnog podrijetla. Stoga je za proizvođače ovaj postupak zaštite iznimno važan. Za nas on znači prepoznatljivost na tržištu Europske unije i lakši plasman, dok će našim kupcima ona biti jamstvo kvalitete i izvornosti. Nadam se da ćemo iskoristiti prednosti koje imamo te da ćemo se etablirati na nacionalnoj, ali i europskoj razini. Sve preduvjete za proizvodnju imamo, a potrudit ćemo se osigurati količine i kvalitetu", naglasila je Andrea Petrović, tajnica Udruge Varaždinsko bučino ulje.

Višestoljetna tradicija proizvodnje bučinog ulja

Zaštita "Varaždinskog bučinog ulja" temelji se na tradicionalnoj proizvodnji, koja na području županije ima višestoljetnu tradiciju, ali i na kontinuiranom korištenju toga imena. 

"Na početku smo postupka zaštite, ali smo i na kraju s prikupljanjem opsežne dokumentacije kojom smo, vjerujem, dokazali da je Varaždinsko bučino ulje ovdje prisutno desetljećima, da se njegovo ime koristi te se upotrebljava u svakodnevnom životu. U povijesnim zapisima navedeno je da su se još prije 150 godina u selu Biškupec pokraj Varaždina stanovnici bavili uzgojem buča i proizvodnjom bučinog ulja. Polovicom 19. stoljeća počela je manufakturna proizvodnja, a na Prvoj dalmatinsko-hrvatsko-slavonskoj gospodarskoj izložbi 1864. godine u Zagrebu jedina bučina ulja koja su bila predstavljena bila su upravo iz Varaždinske županije. Proizvodili su ih barun Metel Barlabaševečki Ožegović iz Bele te barun Juraj Rauch iz Martijanca", rekao je dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije.

Na konferenciji za novinare istaknuto je kako su uvjeti za uzgoj buča golica na području Varaždinske županije idealni zbog tla i mikroklime, zahvaljujući čemu "Varaždinsko bučino ulje“ postiže posebnu kvalitetu. Ono sadrži visoki udio nezasićenih masnih kiselina, poput esencijalne linolne i oleinske kiseline, što ga svrstava među najznačajnije izvore omega-3 nezasićenih masnih kiselina.


Povezana biljna vrsta

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tagovi

Varaždinsko bučino ulje Zaštita zemljopisnog porijekla Buča Autohtoni proizvod


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P