Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 20.05.2015. 18:00
  • Međimurska

Zaštita krumpira prije i poslije kiše

Obavijest Savjetodavne službe proizvođačima krumpira.

  • 71
  • 3
  • 0

Većina tržnih proizvođača krumpira ove je godine sadnju počela već tijekom zadnje dekade ožujka i tijekom prve dekade travnja, pa od sredine proteklog mjeseca bilježimo nicanje i poraste cime krumpira.

Za razliku od protekle 2014. godine, kada je u prvih mjesec dana vegetacije krumpira, pala iznadprosječno velika količina oborina, primjerice, na lokalitetu Belica tada je izmjereno čak 170 mm kiše, ove godine to nije slučaj. Naprotiv, u proteklih mjesec dana na tom je lokalitetu palo samo 63,2 mm kiše. Pritom je zabilježeno desetak vrlo vjetrovitih dana, s brzinom vjetra većom od 20 km/h, a najviša dnevna temperatura zraka je tijekom svibnja, već četiri puta u hladovini bila veća od 27°C. Jučer je ta vrijednost na nekim lokalitetima dosezala 29,9°C, a ukupna dnevna sunčana radijacija je pritom iznosila 6.647 W/m² (npr. lokalitet Orehovica), što negativno djeluje na usjeve krumpira zbog toplinskog šoka. U takvom je vremenu manja vjerojatnost od rane pojave najopasnije bolesti cime krumpira, plamenjače ili krumpirove plijesni (Phytophthora infestans), a značajno su povoljniji uvjeti za razvoj koncentrične pjegavosti (Alternaria solani). Na toplinski su šok osjetljiviji usjevi krumpira uzgajani iz vlastite reprodukcije tzv. dvogodišnje sjeme.

U takvim slučajevima preporučujemo planiranje primjene folijarnih biognojiva, odnosno biljnih stimulatora s naglašenim sadržajem amino-kiselina, huminskih-kiselina, morskih algi i mikro-elemenata.

Također, u uvjetima vrlo toplih i sunčanih dana, iz odloženih se jaja pojavljuju prve ličinke prezimljujuće populacije krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata). Napad ličinki krumpirove zlatice također je brojniji i jači na sjemenu krumpira iz vlastite reprodukcije. Za folijarno suzbijanje ličinki krumpirove zlatice preporučujemo naizmjeničnu primjenu insekticida iz različitih kemijskih skupina (vidi Tablicu 1.).

Tablica 1. Neki pripravci iz različitih kemijskih skupina za suzbijanje krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata):

Skupina

Djelatna tvar

Pripravak

Primjena

Neonikotinoidi

*tiametoksam

Actara 25 WG

0,06 kg/ha

tiakloprid

Calypso 480 SC

0,1 lit./ha

tiakloprid & deltametrin

Proteus OD

0,35-0,75 lit./ha

acetamiprid

Mospilan

0,08-0,12 kg/ha

*imidakloprid

Confidor 200 SL, Boxer, Rapid, Kohinor, Dali, Congo

0,25-0,5 lit./ha

Naturaliti

spinosad

Laser

0,1-0,15 lit./ha

Regulatori razvoja kukaca

teflubenzuron

Nomolt SC

0,075-0,15 l/ha

lufenuron

Match EC

0,3 l/ha

Fenilkarbazoni

metaflumizon

Alverde SC

200-250 ml/ha

Diamidi

klorantanilpirol

Coragen SC

0,05-0,06 lit./ha

*VAŽNO: Uredbom Europske komisije od 24. svibnja 2013. godine, insekticidima na osnovi tiametoksama (Actara WG) i imidakloprida (Confidor, Boxer, Rapid, Congo, Dali i Kohinor 200 SL), zabranjeno je folijarno tretiranje biljaka prije i tijekom cvatnje, zbog zaštite oprašivača odnosno pčela medarica, bumbara i solitarnih pčela. Do zabrane su dovele spoznaje o mogućim negativnim posljedicama za pčelinje zajednice od ostataka neonikotinoida (npr. tiametoksam, imidakloprid) u gutacijskoj tekućini i peludu tretiranih biljaka.

Ipak, prema najavama meteorologa od sutra očekujemo značajnu promjenu vremena, uz pad temperature zraka na dnevne vrijednosti svega 12° do 13°C i kišovito razdoblje koje bi moglo potrajati sve do 25. svibnja.

Takvi će uvjeti biti daleko povoljniji za rast i razvoj krumpira, ali i za moguće prve uvjete pogodne za razvoj plamenjače ili krumpirove plijesni (Phytophthora infestans).

Pritom je puno veća opasnost od mogućih primarnih zaraza plamenjačom, na poljima krumpira koja su se u proteklom razdoblju navodnjavala kišenjem, odnosno na lokalitetima uz riječne doline Drave (npr. Orehovica, Vularija, Totovec i dr.) i Mure (Podturen, Dekanovec, Domašinec), zbog dužeg zadržavanja rose i moguće pojave magle. Veći rizik od pojave bolesti je također na površinama gdje se krumpir češće uzgaja te na mjestima gdje se odlažu i zaoravaju odbačeni gomolji.

Na većini polja u Međimurju prva primjena fungicida najvjerojatnije će biti potrebna tek nakon kišnoga razdoblja koje meteorolozi najavljuju od 21. do 25. ovoga mjeseca.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Navodnjavanje Međimurje Kiša Plamenjača Savjeti Drava Orehovica Vularija Totovec Podturen Dekanovec Domašinec Mikro elementi Milorad Šubić Imidakloprid Tiametoksam Krumpirova zlatica Koncentrična pjegavost Krumpirova plijesan


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]