Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 10.07.2015. 10:00
  • Međimurska

Zaštita gomolja i cime krumpira

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 174
  • 2
  • 0

Posljednja preporuka za zaštitu cime krumpira od uzročnika biljnih bolesti, upućena je zadnjega dana lipnja te je od iste proteklo 12 dana.

U prvih osam dana srpnja, zabilježene su vrlo visoke temperature na svim praćenim županijskim lokalitetima, a na mjernom mjestu u Belici bile su između 30,4° i 35,3°C. U takvim smo uvjetima po treći puta ove sezone zabilježili toplinski šok kod usjeva krumpira.

U posljednjim danima, a naročito u noći 8./9. srpnja, na većini lokaliteta u zapadnom i središnjem dijelu Međimurske županije, zabilježeno je grmljavinsko nevrijeme s tučom u sjeverozapadnim dijelovima županije. Tada je na području Belice palo 13,4 mm kiše. Jutros i narednih nekoliko dana, temperature zraka se spuštaju na vrijednosti ispod 15°C, pa je vrlo izražena rosa. Moguće nove oborine očekujemo početkom idućeg tjedna.

Tijekom jučerašnjeg dana u središnjem dijelu Međimurja, pronašli smo prve simptome plamenjače (Phytophthora infestans), ali na biljkama rajčice uzgajanim u plastenicima.

Na lokalitetima uz rijeku Muru, krumpirišta su oštećena tučom, pa time značajno raste opasnost od moguće kasne pojave krumpirove plijesni (Phytophthora), što prvenstveno ovisi o narednom rasporedu mogućih oborina. U slijedećih sedam očekujemo najviše dnevne temperature u rasponu između 25° i 29°C, te će biti vrlo sparno i vruće.

Većina dominantnih sorata krumpira, čiji se urod planira na jesen skladištiti, u stadiju je intenzivnog porasta zametnutih gomolja. Izuzetak su vrlo rane sorte krumpira (npr. Adora, Riviera, Colomba, Ranomi), čije vađenje je već počelo sredinom lipnja ili se planira narednih dana. Naglašavamo da je i dalje potrebno sačuvati zdravstveno ispravnu cimu od uzročnika biljnih bolesti (Phytophthora, Alternaria), naročito kod srednje kasnih sorata, čiji se urod namjerava skladištiti (npr. Vineta, Sylvana, Laura, Mozart, Rodeo, Kuroda, Rudolph). Stoga u narednom razdoblju, na sortama krumpira na kojima još nije formiran očekivani urod gomolja, provodite mjere zaštite cime od uzročnika bolesti (Alternaria, Phytophthora) ili poduzimajte mjere kemijskog spaljivanja ili desikacije cime, ukoliko je formiran planirani urod gomolja, a cima je još uvijek dovoljno razvijena.

Drugu generaciju krumpirove zlatice (Leptinotarsa) odnosno njihove ličinke, također očekujemo u narednim danima, jer su odrasli oblici odložili mnogobrojna jajna legla u prvoj dekadi ovoga mjeseca.

Pri izboru pripravaka za zaštitu krumpira u zadnjim aplikacijama, vodite računa o karenci i birajte sredstva s najkraćom. U zadnjim je zaštitama potrebno koristiti pripravke protiv plamenjače (Phytophthora), koji pokazuju bolji učinak u sprečavanju širenja bolesti s oboljele cime na već formirane gomolje, a prednost svakako dajemo djelatnim tvarima i pripravcima:ciazofamid (Ranman Top SC u količini 0,5 lit./ha) ili fluazinam (Shirlan SC ili Sheila, Shakal SC u količini 0,4 lit./ha). Moguće im je dodati i jedan od boljih pripravaka za suzbijanje koncentrične pjegavosti (Alternaria), primjerice Ortivu u količini 0,4-0,5 lit./ha ili Signum DF (0,15-0,2 kg/ha).

Najveći broj primjena u jednoj vegetacijskoj sezoni: Ranman Top (4x), Shirlan SC (Sheila, Shakal) (6x), Signum DF (3x) i Ortiva (2x). Karenca većine navedenih pripravaka u krumpiru iznosi samo 7 dana (ciazofamid, fluazinam, azoksistrobin), izuzev fungicida Signum gdje je 14 dana.

Za suzbijanje druge generacije krumpirove zlatice preporučujemo primijeniti jedan od učinkovitijih insekticida, npr. Mospilan SP (K=7 dana), Alverde SC (K=14 dana),Coragen SC (K=14 dana) ili Calypso 480 SC (K=21 dan), u propisanim količinama. Miješaju se sa svim ranije preporučenim insekticidima za zaštitu cime krumpira.

Moguće je dodavati i folijarna gnojiva prema ranijim uputama, naročito na krumpirištima oštećenim tučom. Ovisno o formiranom prinosu gomolja, moguće je najkasnije 10-14 dana prije vađenja krumpira, planirati provođenje kemijske desikacije cime, dopuštenim pripravcima za tu namjenu kao što su Basta uz karencu 14 dana ili Reglone Forte uz karencu od 10 dana. Utrošite barem 400 litara škropiva/ha, prskalicama bez dodatne opreme.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Krumpirova cima Belica Toplinski šok Međimurska županija Rosa Rajčica Plastenici Mura Krumpirova plijesan Sorte Skladištenje Gomolj Dezisekcija cime Krumpirova zlatica Ličinke Legla Koncentrična pje


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.