Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrćarstvo
  • 17.02.2009.

Zaštita bilja - Luk

Zaštita biljaka u povrtlarstvu

  • 15.227
  • 734
  • 0

Zbog duge vegetacije i relativno male lisne površine uspješan uzgoj luka ugrožava nedostatak vode i biljni nametnici. Luk (Allium cepa) je dvogodišnja (fakultativno čak trogodišnja) biljka, pa se u uvjetima blagih zima može uzgajati kao zimski usjev.

Posljednjih je godina komercijalni uzgoj luka na području kontinentalne Hrvatske u porastu, ali potrebe za sjemenom i sadnim materijalom sorata (hibrida) luka dugog i kratkog dana naša zemlja podmiruje uvozom! Tehnologija proizvodnje sjemenske lučice ne razlikuje se bitno od proizvodnje luka za potrošnju. Maksimalnu pažnju treba posvetiti suzbijanju biljnih bolesti jer je zaražena lučica izvor prvih ili primarnih infekcija u polju.

Poznato je da se sjemenom (lučicama) Allium vrsta (luk, češnjak, poriluk) prenosi 13 ekonomski značajnih gljivičnih i virusnih oboljenja. Posljednjih 5 godine (2004., 2005., 2006., 2007. i 2008.) u mjesecu kolovozu na većini lokaliteta kontinentalnog dijela naše zemlje bilježimo veći broj kišnih dana s ukupno 80-175 mm oborina! Prosječnih godina u tom razdoblju počinje mekšanje i sušenje lišća hibrida luka dugog dana uzgajanih direktnom sjetvom iz sjemena. Poznato je da se vađenje luka mora obaviti za suhog vremena i umjerene prosušenosti tla, odnosno u danima kada meteorolozi najavljuju barem nekoliko dana suhog vremena, kako bi se glavice u polju dobro prosušile. Kašnjenjem u vađenju smanjuje se kvaliteta glavica, teže se čuvaju i raste opasnost od razvoja uzročnika truleži. U vlažnim i kišnim godinama zabilježene su štete luka veće od 80% zbog razvoja uzročnika truleži lukovica u polju ili tijekom skladištenja, odnosno mnogi proizvođači u našoj zemlji odustali su od proizvodnje luka zbog razvoja truleži glavica.

Etiologija truleži luka je kompleksnog porijekla, jer su uzročnici različite gljive i bakterije (najčešće se spominju vrste: Botrytis alli = sin. Botrytis aclada, Fusarium oxysporum f.sp. cepae, Fusarium culmorum, Sclerotium cepivorum, Botrytis cinerea, Botrytis byssoidea, Erwinia spp., Burkholderia spp. i dr.). Uzročnici truleži luka se mogu pojaviti u bilo kojem razvojnom stadiju luka u polju ili skladišenju (od klijanja i nicanja, formiranja i rasta glavica, u tehnološkoj zriobi)! Povećana vlažnost zemljišta pogoduje njihovom razvoju.

Zadnjih su godina uočene veće ekonomske štete od bazalne suhe truleži glavica luka uzrokovane Fusarium vrstama (vidi fotografiju). Na pojedinim je poljima propalo više od 40% očekivanog uroda luka pri uzgoju proljetnom sadnjom lučica, a posljednjih smo sezona zabilježili i potpuno propadanje usjeva (nepoštivanje plodoreda i zaražene lučice). Rana pojava štetnih Fusarium vrsta uzrokuje propadanje klijanaca i mladih biljčica. Napadnute biljke u polju se prepoznaju po početnom netipičnom venuću i sušenju vršnog dijela lišća, odnosno potpunim propadanjem nadzemnog dijela biljke. Na glavicama luka razvija se suha trulež koja napada korijen i mesnate ljuske od osnove (=suha Fusarium trulež se na luk širi iz zemljišta). Na napadnutim organima se razvija bijela prevlaka sporonosnih organa uzročnika bolesti. Fusarium vrste u suvremenoj poljoprivredi predstavljaju sve značanije patogene organizme u zemljištu, a u našoj zemlji bilježimo štete na žitaricama (pšenica, kukuruz), krumpiru, povrću, cvijeću, industrijskim kulturama (šećernoj repi i dr.). Ipak, štete na luku uzrokuju samo specijalizirane forme vrsta Fusarium culmorum i Fusarium oxysporum f.sp. cepae. Razvoju suhe truleži luka naročito pogoduje napad određenih štetnih organizama životinjskog porijekla, među kojima su najčešći lukova muha (Delia antiqua) i miner poriluka (Napomyza gymnostoma). Njihove su ličinke bijele boje (bez nogu i vidljive glave), ubušuju se u list i glavice te na lukovičastim vrsta uzrokuju dobro poznatu "crvljivost" (a posredno pogoduju razvoju uzročnika truleži luka). Nema izravnih mjera kemijskog suzbijanja suhe truleži fungicidima u polju.

Gubici od Fusarium truleži luka mogu se umanjiti pridržavanjem plodoreda (luk na istu površinu tek svake četvrte ili pete godine), za sadnju odabrati najplodnija zemljišta, dobre prozračnosti, strukture i mikrobiološke aktivnosti i koristiti nezaražene lučice. Čuvanjem luka u spremištima s aktivnom ventilacijom na temperaturi 4°C se smanjuju gubici prilikom skladištenja. Trulež vrata luka uzrokuju Botrytis vrste. Poluvlažna trulež razvija se od vrata lučice (vršnog dijela) te se širi u unutrašnjost mesnatog dijela. Sivi micelij može se razviti između mesnatih listova glavice luka. Kao uzročnici plijesni lukovica opisuju se vrste Botrytis cinerea, Botrytis allii sin. Botrytis aclada i Botrytis byssoidea. U proteklim smo godinama zabilježili najveće štete uskladištenog luka uzrokovane vrstom Botrytis allii. Također, u plastenicima smo na zimskom luku tijekom ranijih godina uočili i vrstu Botrytis squamosa (uzročnik paleži lišća luka), a proteklih godina (npr. 2006. te tijekom vrlo blage zime 2006./07. na zimskom luku) ova se bolest pojavila u jačoj mjeri na usjevima luka iz sjemena! Botrytis vrste prezimljuju u formi sklerocija na odbačenim glavicama luka ili slobodno u zemlji.

Na niske temperature otporni sklerociji se u proljeće "aktivraju" uz podražaj sunčane svjetlosti i produciraju infektivne konidije. Mogu se prenositi zaraženim lučicama. Često se vrsta Botrytis allii u polju razvija u latentnom obliku (bez vidljivih posljedica), a trulež se jače razvija u skladištima nakon mjesec dana čuvanja luka. Moguća je direktana infekcija lišća u polju, ali vidljiva pojava bolesti nastupa tek na mrtvom lisnom tkivu (ili glavicama luka) uz povišenu vlažnost zraka. Jače su napadnuti mehanički oštećeni usjevi (tuča, oštečenje vrata luka prilikom navodnjavanja kišenjem uz korištenje "vodenih topova", "šok" od primjene herbicida i dr.). Pravovremena aplikacija fungicida u razmacima 7-14 dana može umanjiti štete od Botrytis vrsta. Postoje i modeli prognoze temeljeni na meteorološkim uvjetima za preventivno suzbijanje Botrytis vrsta na luku (BOTCAST, BLIGHT-ALERT).

U kritičnim je godinama uzročnike truleži luka potrebno suzbijati 4-6 puta. Za suzbijanje se u razvijenim zemljama koriste pripravci Kidan SC (2,0-2,5 lit./ha), Teldor 500 SC (1,0 lit./ha), Rovral SC (2,0 lit./ha), Mythos (ili Botrycid ili Cezar ili Botril) SC (1,5-2,0 lit./ha), Switch WG (0,5-1,0 kg/ha), Daconil 720 SC (1,75 lit./ha), Ronilan DF (1,0 kg/ha), Cantus DF (1 kg/ha), Signum DF (1 kg/ha) i Shirlan SC (0,3-0,4 lit./ha). U našoj zemlji dopuštenje za tu namjenu posjeduju jedino pripravci Ronilan DF i Signum DF.

Autor: mr. Milorad Šubić


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Izvori

Međimurje - županijske novine


Tagovi

Povrćarstvo Uzgoj povrća Zaštita bilja Luk

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Znate li kako prepoznati dobar solarni modul?

Svi solarni moduli izgledaju slično, ali ipak nisu svi isti. Tehnologija kod solarnih modula svakim danom napreduje i ono što je prije 10 godina bilo nezamislivo - danas...

Više [+]