Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virusne bolesti
  • 06.12.2018. 18:00

Virus pjegavosti i uvenuća rajčice te virus mozaika krastavca čine velike štete, kako ih suzbiti

Biljne viroze uzrokuju velike štete i gubitke u proizvodnji povrća, a budući da ne postoje kemijska i biološka sredstva kojima bi ih se moglo direktno suzbijati, virusne bolesti predstavljaju jedan od najvećih problema u povrćarskoj proizvodnji, naglasila je dr. sc. Adrijana Novak.

Foto: Flickr/Scot Nelson
  • 1.233
  • 41
  • 0

Virus pjegavosti i uvenuća rajčice (Tomato spotted wilt virus ili TSWV) te virus mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus – CMV) u posljednje dvije godine predstavljaju najveći problem u proizvodnji rajčice, paprike, salate i krizantema, istaknula je na 4. stručnom seminaru "Hrvatsko povrće" dr.sc. Adrijana Novak predstojnica Zavoda za zaštitu bilja.

"Virus pjegavosti i uvenuća rajčice u Hrvatskoj je pronađen 1978. godine na duhanu, no nije bio toliko pristutan sve do 2015. godine, kada smo imali epidemiju, a u posljednje dvije godine sve više i više naših proizvođača javlja kako imaju problema s tim virusom. Simptomi se uočavaju na listovima, petiljkama, stabljici i plodovima, a razvijaju se između 3. i 14. dana nakon zaraze, premda ponekad inkubacija može trajati i puno duže. Na listovima dolazi do posvijetljenja tkiva ili sitnih tamnosmeđih pjega promjera nekoliko milimetara. Kod jake zaraze tkivo odumire i biljka poprima brončanu boju. Na stabljici se pojavljuju kloroze i nekroze, pa se čitava biljka uvija, vene i suši", rekla je o ovoj biljnoj virozi dr. Adrijana Novak, upozorivši kako ovaj virus izaziva ogromne ekonomske štete.

Na stručnom skupu ona je govorila i o virusu mozaika krastavca, jednom od najraširenijih i najštetnijih virusa, koji najčešće napada povrtne kulture, kakve su paprika, rajčica, krastavac, dinja, lubenica, tikva, grah, grašak i salata, te o virusu Y krumpira, vrlo agresivnom virusu, čije su posljedice nažalost, vidljive tek u skladištu.

"Ne postoje izravne mjere suzbijanja biljnih virusa. Kontrola virusa temelji se na integriranim mjerama zaštite, a prva i vrlo važna preventivna mjera je kontrola presadnica. Potrebno je osigurati prostornu izolaciju kultiviranih biljaka, a zaražene biljke treba ukloniti iz nasada što je prije moguće, kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja virusa. Bitna nekemijska mjera sprječavanja širenja je suzbijanje korova unutar i oko zaštićenog prostora, posebice korova domaćina.

Zaštita biljaka od viroza je vrlo kompleksna, pa ju stoga valja shvatiti vrlo ozbiljno od početka do kraja proizvodnog procesa, pri čemu je preporučljivo biti u kontaktu sa stručnim službama, a za uzgoj odabrati hibride ili sorte koji su otporni, tolerantni ili manje osjetljivi na te viruse", upozorila je dr. sc. Adrijana Novak na stručnom skupu o proizvodnji povrća.


Povezane biljne vrste

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Krastavac

Krastavac

Sinonim: - | Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Uzgaja se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, te kao... Više [+]

Tagovi

Virus Rajčica Krastavac Virus pjegavosti Virus mozaika Dr. Adrijana Novak Zaraza


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!