Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medvjeđi luk
  • 01.03.2020. 18:00

Velika potražnja za medvjeđim lukom - što stigne u trgovinu, odmah se rasproda

Njemačka sezona divljeg češnjaka, kako na zapadu zovu medvjeđi luk, započela je prošli tjedan. Prvi, u plastenicima uzgojen luk stigao je u trgovine na jugu te zemlje.

Foto: Depositphotos/haraldmuc
  • 3.797
  • 1.154
  • 0

Vrijeme je za čišćenje organizma, za borbu protiv proljetnog umora, vrijeme je za medvjeđi luk, srijemuš, divlji luk, šumski luk. Kako god da ga zovete, ova samonikla biljka vraća energiju medvjedima nakon zimskog sna, ona im je prvi proljetni obrok, okrepljuje ih i pruža sve što im treba. Ako je dobro za medvjede koji mogu dostići težinu 500 i više kilograma, dobar je i za ljude. 

Njegovu dobrobit prepoznali su i povrtlari te ga uspješno uzgajaju u Austriji, Belgiji i Njemačkoj. Tako je njemačka sezona divljeg češnjaka, kako ga na zapadu zovu, započela prošli tjedan. Prvi, u plastenicima uzgojen luk stigao je u trgovine na jugu te zemlje. 

Velika potražnja kupaca 

A potražnja - ona je, kako piše freshplaza, zapanjujuća. Primjerice, u maloprodajnoj trgovini u Göppingenu se rasproda apsolutno sve što taj dan pristigne. 

"Ove je godine divlji češnjak ponovo dostupan mnogo ranije. Izgleda kao da je već stiglo proljeće, iako je veljača", kaže vlasnik specijalizirane trgovine Gittler. Unatoč ranom početku sezone, kvaliteta plasteničkih proizvoda je vrlo dobra, kao i potražnja kupaca. 

I da, ove se godine priroda probudila puno ranije nego inače, kao da, zapravo, nije ni spavala. Ljubitelji samoniklog bilja već uvelike uživaju u ranim plodovima livada i šuma. Ipak, medvjeđi luk kod nas još uvijek nije u fazi za branje. "Posebno nije u fazi za determinaciju onima koji nisu vični razlikovati biljke", kaže nam pouzdan izvor. 

Medvjeđi luk (Allium ursinum) raste i u nizinama i u šumskom području. Stanište su često bukove šume, a voli sjenovito i vlažno tlo. Iako su svi dijelovi biljke jestivi - od lukovica do zelenih plodova, najukusniji su posve mladi listovi koje treba ubrati prije izbijanja cvijetne stapke. 

Oprez pri branju 

Ovu biljku kupujte samo kod prodavača za koje ste potpuno sigurni da znaju što su ubrali. Također, ako se odlučite sami brati srijemuš, povedite nekoga tko se razumije u samoniklo bilje kako ne bi došlo do toga da ga zamijenite s mrazovcem, đurđicom, čemerikom ili kozlacem čije konzumiranje može uzrokovati smrt

Srijemuš možete uzgojiti i u vrtu, a kod branja budite jako oprezni!

Ovu samoniklu biljku možete pripremiti na nekoliko načina - svjež na salatu, u juhama ili varivima. Naravno, najbolje je jesti ga u svježem stanju, no ako ga imate u većim količinama koje nećete uspjeti iskoristiti, možete ga podijeliti susjedima ili - napraviti pesto

Pesto od medvjeđeg luka

Na 100 grama medvjeđeg luka potrebno vam je 30 ml maslinovog ulja, 20 g tvrdog sira (parmezana ili u veganskoj verziji 20 grama delikatesnog kvasca), 20 g oraha (ili badema, indijskih oraščića ili pinjola), sol i papar po želji. 

Sve sastojke lagano usitnite štapnim mikserom ili isjeckajte u blenderu do fine, kremaste teksture. Spremite u staklenku te zalijte s malo maslinova ulja. Ovako pripremljen u hladnjaku može stajati do 10 dana. Možete ga koristiti kao dodatak tjestenini, ali i u juhama, varivima. 


Tagovi

Medvjeđi luk Srijemuš Pesto Recept Uzgoj Samoniklo bilje Tržnica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]