Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Marina Dobošić
  • 15.04.2017. 09:00

Uzorna seoska žena razvila svoj brend Tikvarići!

Najuzornija seoska žena Zagrebačke županije Marina Dobošić nositeljica je OPG-a koji se bavi uzgojem tikvi golica, a proizvode bučino ulje, čokoladne koštice, čili koštice, namaze. U planu im je napraviti i kušaonicu bučinog ulja!

Foto: Bučino Ulje Tikvarići/Facebook, Agroklub
  • 4.717
  • 438
  • 0

Bavili su se mljekarstvom, a onda je došla 2009. godina koja je bila jako loša. Razmišljali su što dalje i došla im je ideja o proizvodnji buča. Tako započinje priča Marine Dobošić, nositeljice OPG-a koja je razvila svoj brend Tikvarići. Osim toga, ona je i najuzornija seoska žena Zagrebačke županije i među 10 malih OPG-ovaca u Hrvatskoj.

Nakon dolaska u Žabnicu, Marina postaje nositeljica obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva, školuje se za tehnologa, proizvođača i prerađivača začinskog bilja, usavršava se pohađajući savjetovanja i edukacije. Kaže kako je u početku bilo teško no učili su iz vlastitih pogrešaka.

Neobične koštice prevučene kakaom

Ovo im je osma godina proizvodnje tikva golica. Proizvode bučino ulje na tradicionalan način, čisto i standardno miješano. Osim toga, prodaju i bučine sjemenke, namaz od koštice, običan i s dodatkom češnjaka, čokoladne koštice prevučene sa 72% kakaa, slane, obične prirodno sušene, a u izradi su i s čilijem.

Berba buča na OPG-u

Njezino bučino ulje i namazi koje sama kreira, osmišljava i proizvodi postali su prepoznatljivi na tržištu. Marina kaže kako imaju svoju trgovinu na Jarunu u sklopu jarunske tržnice, a uskoro planiraju otvoriti novu trgovinu u Vlaškoj ulici. Rade novu prodavaonicu i kod kuće u sklopu gospodarstva i novo skladište, za što su jedan dio sredstava povukli iz Zagrebačke županije.

Satnica 25 kuna no radnika nema

Na OPG-u osim Marine rade i muž, svekar i svekrva. Imaju jednu zaposlenu djelatnicu u trgovini, ali ne i na OPG-u jer imaju problem naći radnu snagu. "Satnica je 25 kuna, no radnika nema", požalila se Marina.

Prodaju sve jer kupci prepoznaju kvalitetu, kaže Marina. "Problem nam predstavlja loša konkurencija, odnosno proizvođači s uljem lošije kvalitete."

Čokoladne koštice

Žele napraviti kušaonicu bučinog ulja

Marina se prijavila za mjeru 6.1.1. za kupnju zemljišta kao mladi poljoprivrednik te se planira prijaviti na mjeru 4.1. za proširenje OPG-a, kako bi kupili mehanizaciju te na mjeru za agroturizam budući da žele napraviti svoju kušaonicu bučinog ulja.

"Nadamo se da će 01. lipnja doći rezultati natječaja za mjeru 6.1.1. Zadovoljila sam 45 bodova", kaže Marina.

U vlasništvu imaju 10 hektara, a obrađuju ukupno 80 hektara. Od toga je buča na 40 hektara, a na ostaloj površini se može naći pir, stare sorte pšenice, suncokret, kukuruz i uljana repica.

Imaju kompletnu mehanizaciju, sve što im je potrebno za proizvodnju, od sadnje, berbe, prerade, dorade, a sve sve su uložili sami vlastitim sredstvima. Marina je i sama osmislila etikete za proizvode, sama radi marketing i prodaju, osmišljava nove proizvode. Ništa joj to nije teško, kaže, kada zna da će se rad isplatiti.

Foto: Bučino Ulje Tikvarići/Facebook, Agroklub


Povezana biljna vrsta

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Marina Dobošić Tikvarići Tiva Buča Prodaja Ulje Sjemenke Mehanizacija EU fondovi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.