Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrćarstvo
  • 04.02.2009.

Uzgoj presadnica povrća na hranjivoj otopini

  • 3.298
  • 155
  • 0

Zbog relativno malog volumena supstrata u kontejnerskom načinu uzgoja presadnica izuzetno je važno redovito održavati optimalnu vlažnost supstrata. Za manju proizvodnju presadnica namijenjenu vlastitim potrebama proizvodnje klasičan način proizvodnje površinskim višekratnim dnevnim zalijevanjem je dosta zahtjevan posao pa je na manjim obiteljskim gospodarstvima poželjno razvijati uzgoj presadnica na hranjivoj otopini. Kod ovakvog načina uzgoja kontejneri plutaju na hranjivoj otopini iz koje supstrat povlači potrebnu količinu vode s hranjivima pa zalijevanje nije potrebno.

Za ovakav način uzgoja najčešće se koriste niski ili visoki tuneli u kojima se na dobro poravnato tlo od dvadesetak centimetara širokih dasaka napravi bazen. Unutrašnji dio bazena se obloži folijom i napuni petnaestak centimetara vodom. U vodi se otopi vodotopivo gnojivo podjednakog sadržaja osnovnih biljnih hranjiva kao što je Kristalon specijalni zeleni 18:18:18, Agrolution 14:7:14 ili Poly-Feed 20-20-20+ME u količini 1 kg/1000 l vode, odnosno Profert A u količini 2 l/1000 l vode te se doda neki od sistemičnih fungicida kao što su Previcur ili Proplant u količini 10 ml/1000 l vode. Gnojivo odnosno fungicid prethodno se otopi u manjoj količini vode koja se ravnomjerno rasporedi po bazenu.

Na takovu se otopinu stavljaju kontejneri napunjeni uobičajenim supstratom ili još bolje mješavinnom u kojoj ima 70% treseta i 30% vermikulita odnosno perlita. Takova mješavina ima znatno bolji odnos pora za vodu i zrak od uobičajenog supstrata pa je razvoj korijena i same presadnice bolji. Zbog upijanja vode supstrat znade biti prevlažan što ometa normalno klijanje sjemena pa je uputno na hranjivu otopinu stavljati kontejnere s prethodno naklijlim sjemenom. Temperaturni se režim u zaštićenom prostoru održava istim kao i kod klasičnog kontejnerskog uzgoja u zaštićenim prostorima. Po potrebi dio otopine koji potroše biljke ili se izgubi evapracijom nadomješta se svježom vodom uz dodatak hranjiva. Koncentracija hranjiva u otopini nastoji se održati na razini od oko 1,5 mS/cm, a pH vrijednost na razini od 5,8 - 6,3 što se kontrolira pH metrom odnosno EC metrom. Ako čitav bazen nije popunjen kontejnerima na prazna mjesta je uputno postaviti prazne kontejnere koji će smanjiti prisutnost svjetla u vodi i na taj način barem djelomično smanjiti mogućnost razvoja algi. Ako se ipak alge počinju razvijati u hranjivu se otopinu može dodati kalijev permanganat u količini od 1 g na svakih 1000 l otopine.

Razvoj presadnica na hranjivoj je otopini brži nego kod klasičnog načina uzgoja pa zbog toga se s početkom uzgoja presadnica za isti planirani period sadnje može započeti tjedan dana kasnije nego kod klasičnog načina uzgoja.


Izvori

Povrće.com


Tagovi

Povrćarstvo Uzgoj povrća

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetitelje jedinstvenih sajmova posvećenih poljoprivredi, hrani i zdravom življenju, uz bogat izlagački, prodajni i edukativni program, od 30. 11. do 3. 12. 2023. očekuje i NAGRADNA IGRA. Sponzori pripremaju zanimljive nagrade od sokovnik... Više [+]