Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bumbari
  • 04.06.2020. 09:00
  • Požeško-slavonska, Požega

Uvezli 'radnu snagu' iz Nizozemske: Bumbari kao pomoć u uzgoju povrća

Bumbari se najčešće koriste za dodatno oprašivanje rajčice, a za pomoć ovih korisnih kukaca, odlučili su se članovi obitelji Japarić iz Požege.   

Foto: screenshot/ Poljoprivredna televizija            
  • 944
  • 20
  • 0

Tehnologija dodatnog oprašivanja povrtnih kultura u zaštićenim prostorima pomoću bumbara poznata je 20-ak godina i danas je redovita mjera koju provode brojni proizvođači. Bumbari se najčešće koriste za dodatno oprašivanje rajčice, a za pomoć ovih korisnih kukaca, odlučili su se članovi obitelji Japarić iz Požege.   

"Uvezli smo radnu snagu iz Nizozemske, došlo njih 50, eno trenutačno su u košnici. Oni pomažu u što ranijem oplođivanju rajčice i dosta su velika pomoć u uzgoju. Bumbar progrize cvijet koji nije do kraja otvoren, oplodi ga i puno ranije dođe do oplodnje nego kad čekate da se cvijet kompletno otvori. Oni su najkorisniji za ranu proizvodnju“, pojašnjava Tomica Japarić.

Za manji plastenik dovoljno njih 50-tak

Za razliku od osa ili pčela, bumbarima za oprašivanje ne smetaju uvjeti u staklenicima i plastenicima jer podnose temperature do 30 °C. "Pčela primjerice mora čekati da se cvijet kompletno otvori i vidite koliki je to tučak, dok ona njega oplodi treba puno više vremena. Bumbar je puno snažniji, on to progrize i puno prije dođe do oplodnje. Tu je njegova najveća prednost“, kaže.

Pčelarenje kao oprašivačka djelatnost pokazalo se unosnim poslom

Otkriva i da se cijena jedne manje košnice bumbara kreće između 500 do 700 kuna. "Sve ovisi o proizvođaču i dobavljaču. Za jedan manji plastenik dovoljna je manja košnica od 50 bumbara. Problem je što ih morate naučiti da ostanu u plasteniku i da ne idu dalje. Ove godine se malo pojavio problem jer je bilo puno maslačka pa su letali po svuda, ali maslačak je sad docvjetao.

Oni traju dva do tri mjeseca i onda možete uzeti drugu generaciju. Nećete ih sada vidjeti da lete jer trenutačno hlade košnicu. Rade u jutarnjim satima ili u večer, kada temperatura padne. Imaju i oni svoje zahtjeve“, zaključuje Tomica.

Uz trud te potrebno znanje proizvođača i uz pomoć dvokrilnih oprašivača iz Nizozemske, uvjereni smo da će plodovi iz ovog plastenika biti brojni, zdravi i ukusni.  

Više o ovoj temi možete pogledati u videu:   


Tagovi

Bumbari Oprašivanje Obitelji Japarić Košnice Plastenik Povrće


Autor

Tomislav Milanović

Više [+]

Tomislav Milanović novinar je s bogatim iskustvom, posebice kada su u pitanju poljoprivredne teme.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]