Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začinska paprika
  • 05.02.2021. 09:00
  • Osječko-baranjska, Lug

U baranjskom Lugu ostali bez začinske paprike

Kada u desetom mjesecu krene prodaja, proizvođači iz Luga i po sat vremena stoje pred poštom da bi poslali pošiljku nadaleko poznate baranjske začinske paprike.

Foto: Maja Celing Celić
  • 979
  • 208
  • 0

"Nema više paprike, u cijelom selu, nemate šta slikati", ovim nam se riječima Siniša Zetović iz baranjskog sela Lug, nadaleko poznatog po začinskoj paprici htio "riješiti" kada smo htjeli dogovoriti posjetu njegovom OPG-u. Smije se i kaže da možemo slikati samo blato i snijeg, nema čak ni one dekorativne, nanizane koja rustikalno visi s trijema. 

"Svi smo sve prodali. Prošle je godine bilo nešto manje uroda, ali je uobičajeno da je u ovo doba godine više nema za prodaju", priča nam ovaj proizvođač otkrivši kako je baranjska paprika toliko kvalitetna da sama sebe prodaje. Jer, tvrdi, dovoljno je da ju jednom probate. 

U redu pred Poštom

"Svake godine u Lugu organiziramo Festival paprike gdje se okupi par tisuća ljudi, a svake godine ih je sve više. Prošle nas je spriječila pandemija Covid-19. Nismo bili ni na jednom sajmu, niti smo ju oglašavali. Ali ju puno ljudi dođe kupiti u selo ili im šaljemo poštom", opisuje Zetović otkrivši zanimljiv detalj kada je pošta u pitanju. 

Naime, u desetom mjesecu, kada krene prodaja, pred poštanskim uredom u Lugu proizvođači čekaju po sat vremena da bi predali svoju pošiljku. Jer ponavalja, pola sela sadi ovo povrće, što slatko, što ljuto, a kao začin ju koriste od tradicionalnih jela kao što su fiš paprikaš, čobanac, kulen, kobasica, ali i u običnim, svakodnevnim jelima. 

Sve se radi ručno 

Ako je potražnja tako velika, logično pitanje koje se nameće je - planiraju li proširivati proizvodnju? 

"Radne snage nema, a u ovoj je proizvodnji sve ručni rad. Bere se ručno, suši, skida peteljke, šest puta prebire prije, ali i poslije sušenja. Jedino se melje strojno", pojašnjava i dodaje da istovremeno uzgoj na većoj površini zahtijeva i ulaganje u mehanizaciju za što trenutno nemaju mogućnosti jer je tržište ipak nesigurno. 

Kada je riječ o sorti, u Lugu svi proizvođači siju 100 posto mađarsku papriku jer Hrvatska nema autohtonu sortu začinske. Sjetva kreće krajem ožujka, početkom travnja nakon čega se presađuje, a tijekom ljeta zahtijeva navodnjavanje. Prošle je godine zbog vremenskih neprilika bilo 25 posto manje uroda, a i ove su godine u Lugu spremni na sve. 

Cijena za kilogram je oko 140 kuna. Većina mještana ju proda na kućnom pragu ili, kako smo već rekli, šalju ju poštom u bilo koji dio Hrvatske, ali i inozemstva. 


Tagovi

Baranjska paprika Začinska paprika Lug Cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]