Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Češnjak i crveni luk
  • 16.12.2019. 15:00

Što uzgajati pored češnjaka i crvenog luka?

Češnjak i crveni luk štite povrće i voće koje uzgajamo. Svojim mirisom odbijaju mnogobrojne štetnike, poboljšavaju imunitet uzgajanih biljaka, smanjuju pojavu biljnih bolesti i povećavaju rodnost.

Foto: Pixabay/Adamsov
  • 12.979
  • 311
  • 0

Zima je razdoblje planiranja sjetve za narednu godinu. Sadnjom određenih vrsta na istoj gredici možemo poboljšati imunitet posađenih biljaka, smanjiti pojavu biljnih bolesti i štetnika te osigurati bolju opskrbu hranivima iz zemljišta. Posebno je češnjak odličan susjed drugim biljnim vrstama.

Crveni luk i češnjak u vrtu i voćnjaku

Obje vrste luka, crveni i češnjak, su najčešće vrste povrća koje uzgajamo u vrtovima, a mogu puno učiniti u zaštiti ostalog povrća kojeg uzgajamo. Lukovi ne zauzimaju mnogo prostora, a mogu se uzgajati i u djelomičnoj sjeni. Treba znati da češnjak ima izraženije djelovanje u odnosu na crveni luk.

Najbolje biljke susjedi za lukove su brojne vrste iz grupe kupusnjača: kupus, brokula, prokulice, kelj. Svojm mirisom lukovi tjeraju brojne štetnike koje napadaju kupus.

Pravilan uzgoj češnjaka na otvorenom

Pored kupusnjača dobri susjedi su jagoda, zelena salata, rajčica, paprika, špinat.

Lukovi i jagode su izuzetno dobri susjedi. Idealno bi bilo pored svake sadnice jagode posaditi češnjak. Svojim mirisom luk će otjerati brojne štetnike jagoda. U istraživanjima je utvrđeno da je u združenom usjevu jagode i češnjaka za 44 do 65% manje paučnjaka. Godinama uzgajam na istoj gredici jagode i češnjak i samo mogu pohvaliti djelovanje češnjaka kada su jagode u pitanju. U godinama kada jagode masovno stradaju od Botritisa u našem jagodnjaku se pojavi tek po neki propali plod.

Često se na istoj gredici uzgajaju špinat i češnjak. Ove dvije povrtne vrste su idealni susjedi. Špinat svojim listovima prekriva zemlju i spriječava rast korova koji bi smetao češnjaku, a češnjak štiti špinat od napada štetnika, posebno kukaca. Naši stari su uzgajali na istoj gredici lukove i zelenu salatu zbog istog razloga.

Vrijeme je za proljetnu sadnju crvenog luka!

Češnjak je odličan predusjev, ali i združeni usjev s paprikom ili patlidžanom. Razlog tome je što potiče razvoj korisnih zemljišnih mikroorganizama koji se razvijaju u zoni njegovog korijena. Zbog te osobine paprike ili patlidžan uzgajani u združenom usjevu s češnjakom manje napadaju bolesti, štetnici, bolje koriste hraniva i daju veće prinose.

U voćnjaku, posebno mladom voćnjaku, preporučuje se uzgoj češnjaka. Svojim mirisom lukovi tjeraju brojne štetnike.

Biljke loši susjedi crvenom luku i češnjaku

I pored toga što su crveni luk i češnjak dobri susjedi većini biljnih vrsta blizina nekih biljaka ima negativan utjecaj na same lukove. Takav slučaj je s mahunarkama i kaduljom.

Žućenje listova luka - ovoj pojavi pogoduje vrijeme

Također, loš susjed bilo kojeg luka je druga vrsta iz porodice lukova. Bolesti i štetnici luka se vrlo brzo šire od jedne do druge biljke. Zbog toga je lukove najbolje uzgajati u združenom usjevu ili manjim gredicama koje su prostorno odvojene.


Tagovi

Uzgoj bijelog luka Uzgoj crvenog luka Zaštita bilja Dobri susjedi Imunitet biljke


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024