Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje krumpira
  • 10.08.2022. 07:30

Što je važno kod vađenja, sušenja i skladištenja gomolja krumpira?

Na sposobnost čuvanja djeluje termin i uvjeti vađenja iz zemljišta, brzina sušenja i uvjeti skladištenja.

Foto: Depositphoto/firefox
  • 16.814
  • 895
  • 0

Važan faktor u čuvanju krumpira je njegova zrelost. Najčešće se termin određuje prema stanju nadzemne zelene mase. Kada se ona osuši, vrijeme je za berbu.

Drugi pokazatelj je kada palcem protrljamo po površini gomolja koja ostaje čitava kada je spremna za vađenje iz zemlje, a guli se kada je tkivo mlado i nije dozrelo. Kada su prerano izvađeni, a površinski sloj je pretanak, dolazi do propadanja i brzog širenja truleži.

Vremenski uvjeti

Na uspješnost čuvanja krumpira veliki utjecaj imaju vremenski uvjeti prilikom vađenja. Gomolji se vada kada je toplo i zemlja suha. Nakon toga se čiste i brzo prosuše na zraku tako što ih prostremo u tankom sloju. Najbolje je to učiniti na sjenovitom mjestu.

Previše vlage tijekom vađenja produžava vrijeme sušenja (Foto: Depositphoto/blinow61)

Međutim, ako s poslom zakasnimo i gomolji ostanu predugo u vreloj i suhoj zemlji, dolazi do njihovog isušivanja što se negativno odražava na sposobnost čuvanja. S druge strane, previše vlage tijekom vađenja produžava vrijeme sušenja, dok višak pogoduje razvoju truležnih bolesti koje dovode do propadanja uskladištenog uroda.

Priprema i čuvanje

Nakon što smo izvadili krumpir iz zemlje, potrebno ga je pripremiti za skladištenje. Sušenjem se uklanja vlaga s površine i iz unutrašnjosti, čime se osigurava formiranje kompaktne pokožice. Oprezno baratajte s gomoljima, nikada ih ne bacajte, jer se na mjestu oštećenja i nagnječenja brzo javljaju bolesti.

Optimalna temperatura prilikom vađenja i sušenja je do 20ºC, a bitno je da se sušenje obavi što brže pazeći da temperaturne vrijednosti ne budu ispod 12ºC.

Krumpir pakirajte u drvene gajbice, mrežaste ili platnene vrećice (Foto: Depositphoto/Grigorenko)

Neophodno je da ovako ostavljen krumpir bude odložen u jednom sloju, na prozračnom mjestu, a ako je u zatvorenom prostoru, da ima osiguranu ventilaciju. Po potrebi obavite prevrtanje i uklanjanje loših primjeraka.

Cijeli proces traje deset dana, a zatim se obavlja pakiranje u drvene gajbice, mrežaste ili platnene vrećice. 

Za odlaganje odaberite suhu, mračnu i hladnu prostoriju s dobrom ventilacijom. Temperatura ne smije biti preniska kako ne bi došlo do izmrzavanja. Optimalna za čuvanje je između dva i četiri stupnja, a vlažnost ne treba prelaziti 70 posto.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Gomolji Vađenje krumpira Skladištenje krumpira Čuvanje krumpira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]