Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje povrća
  • 18.10.2016. 13:30

Skladištenje korjenastog povrća - gdje i kako?

Kako bi i u zimsko vrijeme imali mogućnost zdrave prehrane bogate vitaminima, potrebno je obratiti pozornost na neke načine skladištenja i konzerviranja povrća!

Foto: bigstockphoto.com, oocoskun
  • 5.413
  • 265
  • 0

Povrće tijekom svoje glavne sezone zriobe dozrijeva u velikim količinama koje je nemoguće sve upotrijebiti u svježem obliku. Kako bi i u zimsko vrijeme imali mogućnost zdrave prehrane bogate vitaminima, potrebno je obratiti pozornost na neke načine skladištenja i konzerviranja povrća. Svaki način ima neke svoje prednosti i mane pa se izbor prepušta po vlastitom ukusu i potrebama svakog pojedinca.

Iako većina ljudi ostavi korjenasto povrće u tlu preko zime, to je rješenje jedino u slučaju dobro dreniranog tla. Ovom metodom povrće se ostavlja nezaštićenim i osjetljivim kod niskih temperatura te se ne preporučuje na vlažnim tlima. Tlo se može malčirati debljim slojem sijena ili slame ako nema opasnosti od glodavaca. Ako su oni problem, povrće se može smjestiti u zakopanu posudu ili spremnik. Metalni spremnici su otporniji na glodavce od plastičnih. Na dnu posude treba biti par rupa radi lakše drenaže. Spremnik mora biti od materijala koji neće pokvariti miris povrća te treba biti smješten jedino u dobro dreniranom tlu.

Mrkvu odvojiti od drugog voća i povrća

Za skladištenja korijenastog povrća, treba odabrati samo najbolje, besprijekorne plodove bez bolesti, nametnika i natrulih mjesta. Kod skladištenja, mrkve trebaju biti odvojene od jabuka, krušaka, krumpira i drugog voća i povrća koje proizvodi etilen jer će u tom slučaju mrkve imati gorak okus.

Trap i zagrtanje je metoda koja održava svježim korjenasto povrće kao što su mrkve, celer, zimska crna rotkva i cikla. Povrće se zagrće u klijalište ili polaže u hrpe koje se prekrivaju omotačem od lišća, sijena i zemlje. Za stvaranje trapa, na lako pristupačnom mjestu u vrtu iskopa se komad zemlje širine oko 1 m, dubine oko 20 do 30 cm. U takvu jamu oprezno položiti različite vrste povrća, koje se prekriva suhim slojem slame, a na kraju se prekrije zemljom. Povrće se vadi po bezmraznim danima, tako da se otvori trap na užoj strani.

Čuvanje u podrumu, garaži, kući

Skladištenje u podrumu idealno je kuće koje imaju glineni ili ciglani pod. U prostoriji ne bi smjelo doći do smrzavanja, no mora biti hladno s dovoljnom količinom zraka. U podrumima, betoniranim, suhim i toplim, mogu se postaviti sanduci punjeni vlažnim pijeskom, te se u njih slože mrkva, celer, cikla, hren i korijen peršina. Prije spremanja u sanduke, povrću se uklone svi listovi.

Za skladištenje u pijesku, potrebno je odabarati samo zdrave i najljepše primjerke povrća, ukloniti im lišće te očistiti od ostataka zemlje. Povrće se slaže u sanduke s lagano vlažnim pijeskom te se u slojevima slaže povrće s pijeskom. Uzimati povrće po potrebi.

Ako kuća nema podrum, sanduke s povrćem može se smjestiti u garažu, šupu ili radionicu gdje je hladnije, ali bez mogućnosti smrzavanja. Izolacija sanduka ili kutija može zadržati hladnoću od zamrzavanja, ali samo na kratko. Za pronalazak mjesta za skladištenja povrća se može i eksperimentirati tako da se kupi par toplomjera i postavi u potencijalne prostorije kako bi se provjerilo gdje su najveća kolebanja temperature.

Skladištenje u kući je idealno za luk i češnjak. Od stabljike luka ili češnjaka izrade se pletenice i objese u prozračnoj i suhoj prostoriji gdje nema opasnosti od smrzavanja.

Kiseljenje i zamrzavanje

Kiseljenje u octu je odličan način očuvanja povrća, posebice kod mrkve. Octena kiselina je konzervans koji inhibira rast brojnih vrsta bakterija, kvasaca i u manjoj mjeri, plijesni. Vrlo mali broj bakterija može opstati u octu, jer ocat mijenja pH otopine i time spriječava rad enzima bakterija za kvarenje.

Zamrzavanje je moderna i dobra metoda, a jedini nedostatak je potrošnja energije. Povrće je potrebno blanširati u kipućoj vodi prije smrzavanja. Ako se povrće zamrzava bez blanširanja, ono će izblijediti, te će imati lošiju strukturu i okus, kao i nižu nutritivnu vrijednost. U posudi s vodom, povrće se kratko prokuha (oko 3 minute), te se ohladi i sprema u vrećice za zamrzavanje. Količina povrća koja se sprema u vrećice trebala bi odgovarati količini koja je potrebna obitelji za jedan obrok. Duljina zamrzavanja ovisi o temperaturi zamrzavanja i načinu spremanja vrećica. Duboka zamrzavanja bez pristupa zraka je najuspješnija metoda zamrzavanja. Vakumirane vrećice su idealne za dulje skladištenje. Uglavnom je duljina zamrzavanja za klasične vrećice 9 mjeseci, dok za vakumirane oko 14 mjeseci.

Foto: bigstockphoto.com, oocoskun


Povezane biljne vrste

Mrkva

Mrkva

Sinonim: - | Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Više [+]

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Cikla

Cikla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cikla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Tagovi

Korijenasto povrće Mrkva Luk Cikla Celer Skladištenje


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

REKORDNI OSMI WINEOS Osmi međunarodni sajam vina, delicija i ugodnog življenja, WineOS održan je u petak 13. i subotu 14. siječnja 2023. u dvorani Gradski vrt u Osijeku. Bio je to najveći WineOS dosad na kojem se predstavio rekordan broj pr... Više [+]