Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Marinada
  • 03.02.2015. 18:15

Revitalizacija proizvodnje u rukama kooperanata!

Vodeća ideja projekta tvrtke Marinada d.o.o. je da se prinosi osiguraju s domaćih polja, što bi i manjim seoskim domaćinstvima omogućilo da na svom zemljištu ostvare sigurnu zaradu.

  • 2.755
  • 276
  • 0

Ono što se ovih dana moglo pročitati iz medija je da je za završeno ulaganje u IPARD mjeri 103 (Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribarskih proizvoda), tvrtki Marinada d.o.o. iz Slatine isplaćeno 11.391.000,00 kn. Time je subvencionirano ulaganje u opremanje objekta za preradu (konzerviranje, sušenje, zamrzavanje) voća i povrća. No ono što mnogi ne znaju je to da je Marinada dio Agrofructus grupe, koja je izrasla iz jednog jedinog obiteljskog godpodarstva, točnije OPG Matijević.

Tvrtka nastala od OPG-a konkurentna na domaćem i stranom tržištu

Linija za preradu sada omogućava povećanje kapaciteta do 50% u odnosu na prethodnu proizvodnju. Proces prerade voća i povrća sada je u potpunosti automatiziran, od samog ulaza robe pa sve do skladištenja. Uz pomoć IPARD-a osiguran je dugoročni održivi razvoj tvrtke.

AgroFructus Grupa je grupa tvrtki specijaliziranih za proizvodnju, otkup, skladištenje i prodaju svježeg i prerađenog voća i povrća, danas ju čini sedam tvrtki iz Hrvatske i inozemstva, a vodeća regionalna je kompanija u poslovanju s voćem i povrćem, kako svježim tako i prerađenim.

"S projektom ulaganja u novi proizvodni pogon započeli smo 2012. godine. Temeljem ostvarenih rezultata, prepoznali smo potrebu za širenjem kapaciteta i povećanjem efikasnosti, a kako bi se osigurala konkurentnost na domaćem i stranom tržištu te omogućio daljnji rast kompanije", kažu iz tvrtke Marinada d.o.o.

Subvencija EU pretpristupnog fonda - IPARD

Uzgoj na poljima kooperanata

U lipnju 2014. godine, AgroFructus Grupa tako je pustila u rad novi proizvodni pogon za preradu voća i povrća u Slatini. Ukupna vrijednost ove investicije je oko 50 milijuna kuna, a u sklopu iste najveći dio odnosi se na novu liniju za preradu i pakiranje, dok je postojeći proizvodni pogon u cijelosti adaptiran i proširen.

"Novim proizvodnim pogonom ostvarena je potrebna optimalizacija procesa što je izravno utjecalo i na povećanje konkurentnosti, a što će logično osigurati i daljnje očekivano povećanje tržišnih udjela", navode iz tvrtke.

Iskustva inozemnih i domaćih konzultanata

Zanimljivo je da je od projektne ideje do završetka projekta prošlo dvije godine, što je, kako kažu, i relativno brzo uzimajući u obzir veličinu projekta. "Tijekom cijelog projekta angažirano je više konzultantskih tvrtki, dok je jedna od najznačajnijih bila CTR d.o.o. iz Slavonskog Broda koja je svoj doprinos dala u fazi pripreme i realizacije projekta. Kod stručnog, odnosno procesnog dijela projekta od velike su nam koristi bila znanja i konkretna iskustva inozemnih konzultanata."

Prerada povrća

Iako je iza njih tek prva sezona odrađena na novim proizvodnim linijama, već sada su vidljiva poboljšanja – sam proces proizvodnje je efikasniji, ostvareni volumeni su veći te su stvoriti potrebnu konkurentsku prednost, a što i jest bio jedan od ciljeva projekta.

Širenje skladišnih kapaciteta

"Samo opremanja objekta za preradu je trenutno završeno, sljedeći projekt u koji ćemo ući je širenje i moderniziranje skladišnih kapaciteta odnosno konkretno izgradnja automatskog samonosivog regalnog skladišta kapaciteta 22.000 paletnih mjesta. Ova investicija dodatno će povećati naše kapacitete te značajno utjecati na efikasnost cjelokupnog poslovanja, a time i na ostvarenje još kvalitetnijih rezultata u budućnosti.

Potreba za novom radnom snagom

Uzgoj domaće paprike

Marinada trenutno zapošljava oko 120 stalnih radnika, dok u vrijeme sezona zapošljava dodatnih 150 sezonskih radnika. Kako se planira povećanje volumena proizvodnje, zasigurno će to utjecati i na povećanje potreba za novom radnom snagom.

Nova linija za preradu omogućila je značajno povećanje kapaciteta te se ove godine planira prerada 15 tisuća tona voća i povrća. Sirovina za proizvodnju trenutačno dolazi od kooperanata iz pet slavonskih županija.

Kako bi osigurala što kvalitetniju sirovinu za svoje proizvode, Grupa svoje kooperante prati u organizaciji proizvodnje, savjetuje ih i educira te osigurava sve potrebne inpute za proizvodnju. Ovom investicijom Grupa nastoji revitalizirati proizvodnju voća i povrća za industrijsku preradu na području Slavonije, odnosno povećati otkup na ovom području.

"Kroz 15 godina poslovanja u ovoj branši, konstantno radimo na unapređenju i izgradnji mreže naših kooperanata, i upravo je to način na koji dolaze i novi partneri - kroz našu mrežu kooperacija.

Tvrtka Agrfofructus ima više od 3.000 kooperanata, od kojih otkupljuje više od 100 tisuća tona voća i povrća – čak 20% ukupne hrvatske proizvodnje.

Korištenje domaće sirovine - revitalizacija proizvodnje u Slavoniji

Strateška orijentacija Grupe je korištenje domaće sirovine. Samo u slučajevima kada zbog realnih okolnosti postoji nedostatak sirovine, okrećemo se uvozu. Primjer tome je krastavac kojeg na žalost nema dovoljno u Hrvatskoj te se uvozi. No kako bi spriječili postojeći trend uvoza koji se negativno odražava na domaću poljoprivredu, nastojimo revitalizirati proizvodnu industrijskog krastavca, odnosno upravo u tom dijelu i privući nove kooperante."

Industrijski krastavac - prilika za uzgajivače

Domaći patlidžan

Vodeća ideja ovog projekta je da se prinosi osiguraju s domaćih polja, što bi i manjim seoskim domaćinstvima omogućilo da na svom zemljištu ostvare sigurnu zaradu. Područje Slavonije, s obzirom na klimu i zemljište, pruža jako dobre uvjete za uspješnu proizvodnju krastavaca.

Nije potreban velik zasad, a dobar prinos može se očekivati i na malim površinama zemljišta. Marinada nema vlastitu proizvodnju, jer je njeno poslovanje usmjereno preradi voća i povrća, a na kojoj i jest izrasla u jednog od najvećih proizvođača pasteriziranog voća i povrća u regiji.

Marinada većinu svoje proizvode plasira pod privatnim markama trgovačkih centara (80 % proizvodnje), a trenutno izvoze u Australiju, Kanadu, SAD, Rusiju, Švicarsku, Švedsku, Njemačku, Češku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Libiju i Izrael, dok je plan daljnje širenje na tržište EU, s naglaskom na segment slatkog programa.

Dobre priče domaćih kooperanata

Filakov d.o.o. iz Gajića i Poljoprivredni obrt Baranjsko povrće bave se proizvodnjom povrća u plastenicima te proizvode rajčicu,papriku i krastavac. S tvrtkom AgroFructus d.o.o. uspješno surađuju već dugi niz godina i imaju ugovor o otkupu cjelokupne proizvodnje. "Upravo ta partnerska suradnja daje nam sigurnost u planiranju proizvodnje, a siguran otkup daje nam stabilnost i opstojnost firme", kaže Darko Filakov.

Bogatstvo domaće sirovine

Branko Stojčević i njegova supruga Đurđica iz Sesveta kraj Pleternice uzgajaju krastavce uz redovan posao. Posljednjih 15 godina surađuju s tvrtkom AgroFructus d.o.o. "Krastavce uzgajamo već 20-ak godina. Počeli smo s uzgojem još kao srednjoškolci uz roditelje koji se bave stočarstvom i ratarstvom. To nam je bio solidan prihod preko ljetnih praznika, a danas kada smo malo iskusniji, sadimo na površini oko 1.800 četvornih metara. Otkupljivač nas prati u proizvodnji, sjemenom, zaštitnim sredstvima, gnojivom, savjetom i što je najbitnije otkupnom cijenom i otkupom", rekao je Branko.

OPG Aleksandar Stambolija s tvrtkom Agrofructus surađuje od samih početaka. Kompletnu godišnju proizvodnju od 1.200 tona raznih vrsta povrća otkupi AgroFructus. "U dosadašnjem razdoblju smo se zajedno razvijali i trenutačno radimo 25 ha proizvodnje na otvorenom i 1 ha plasteničke proizvodnje. Plan za predstojeće razdoblje je povećati proizvodnju plasteničke robe i postati još konkurentiji kako na domaćem, tako i na tržištu Europske Unije," kažu iz ovog OPG-a.

Regionalizacija proizvodnih područja

Plan za sljedeće petogodišnje razdoblje im je ostvarenje dodatnog iskoraka u regiji prvo s vlastitim proizvodima, a nakon toga i kroz akvizicije postojećih poslovnih subjekata iz branše ili greenfield investicije. Ulaskom HR u EU očekuju pozitivne pomake, no prije svega jasno definiranje strategije razvoja hrvatske poljoprivrede uz regionalizaciju proizvodnih područja što je temelj svake uspješne poljoprivredne politike. Kroz navedeno je potrebno prepoznati prave projekte te ih realizirati uz potporu sredstava iz EU fondova, kažu iz tvrtke.


Fotoprilog


Tagovi

IPARD MARINADA Objekt za preradu Trženje proizvoda Oprema Pakiranje Sortiranje Strategija proizvodnje AgroFructus Održivi razvoj Konkurentnost CTR d.o.o. Skladišni kapaciteti Domaća sirovina Kooperanti Revitalizacija proizvodnje Industrijs


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]