Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rasada
  • 24.03.2017. 09:00

Proizvodnja presadnica povrća tehnikom pikiranja

Pikiranje mladih biljčica je jedna od tehnika proizvodnje presadnica i najčešće se upotrebljava u proizvodnji povrća i cvijeća.

Foto: Freeimages.com
  • 4.363
  • 182
  • 0

Jedan od načina dobivanja presadnica povrća i cvijeća je proizvodnja pikiranog rasada. Pikiranjem male biljčice dobivaju veći prostor za razvoj korijena, bolje će se razviti, biti otpornije i sposobne ranije stupiti u rod.

Najčešće se ova tehnika koristi kod proizvodnje rasada paprike i rajčice. Ova tehnika proizvodnje presadnica je laka za izvođenje, ali zahtijeva dosta vremena, rada i uloženih sredstava (prostor, saksije za presadnice, supstrat, radna snaga i ostalo).

Pikiranju mladih biljčica povrća pristupamo u ranim razvojnim fazama, kada biljčice razviju prva dva stalna lista. Mlađe biljke su osjetljivije na oštećenje korijena i lako pucaju. Starije biljke su osjetljive na stres koji se javlja kao posljedica presađivanja.

Rasadnice tivice, krastavca, dinje, lubenice ne vole oštećenje korijena i bolje ih je od početka uzgajati u većim saksijicama ili kontejnerima sa većim rupama. Patlidžan je još jedna povrtna vrsta koja ne voli oštećenje korijena.

Mlade biljčice su 20 do 25 dana od nicanja spremne za pikiranje. Pikiranje obavljati u čiste saksijice koje su ispunjene kvalitetnim supstratom. Temperatura supstrata treba biti između 15 i 20ºC kako mlade biljčice ne bi doživjele temperaturni šok.

Prije izvođenja postupka pikiranja mlade biljčice u sjemeništu treba zaliti sa manjom količinom vode. To će olakšati uzimanje biljčica iz sjemeništa. Zalijevanje obaviti najmanje 2h prije izvođenja pikiranja. Ukoliko mlade biljčice uzgajamo u supstratu sa kokosovim vlaknima zadnje zalijevanje obaviti dan dva ranije zbog dobrog vodnog kapaciteta kokosovih vlakana. Prilikom uzimanja biljaka biti pažljiv kako ne bi došlo do čupanja, oštećenja korijena, pucanja stabla, lomljenja listova.

Saksije u koje ćemo pikirati mlade biljčice napunimo supstratom za ¾ i pritisnemo da se dobije kompaktnost supstrata u saksiji i dobra podloga za sadnju mlade biljčice. Koristeći štapić, kašičicu, prste ili olovku u supstratu napraviti rupu u koju možemo staviti mladu biljčicu sa korijenom, nadopunimo supstratom i lagano pritisnemo kako bi biljka (korijen) što bolje ostvarila kontakt sa supstratom. Dubina sadnje je do kotiledonskih listova.

Nakon obavljenog pikiranja presadnice se zalijevaju vodom sobne temperature i ostavljaju na dobro osvijetljeno mjesto kako ne bi došlo do izduživanja. Pikirane biljke se u novim saksijama razvijaju od 40 do 60 dana ovisno o sorti i uvjetima proizvodnje.

Rasadnice tivice, krastavca, dinje, lubenice ne vole oštećenje korijena i bolje ih je od starta uzgajati u većim saksijicama ili kontejnerima sa većim rupama. Patlidžan je još jedna povrtna vrsta koja ne voli oštećenje korijena.

Pikiranje rajčice

Rajčica je biljka koja razvija veliku biljnu masu i zbog toga je u proizvodnji presadnica rajčice potrebno osigurati prostor kako bi se biljke nesmetano razvijale. Kod pregustog usjeva dolazi do zagušenja, izduživanja uslijed nedostatka svjetla, pojedine biljke ostaju kržljave, veća je mogućnost pojave bolesti i propadanja presadnica.

Mlade biljčice rajčice pikirati do kotiledonih listova, zaliti i nastaviti ih njegovati. Temperatura prostora nakon pikiranja treba biti 20 do 23ºC tijekom dana i oko 18ºC tijekom noći. Nakon pet do sedam dana pikirane biljčice su se primile, ukorijenile i tada temperatura može biti nešto manja. Temperatura tokom dana treba biti između 18 i 20ºC, a tijekom noći između 15 i 16ºC.

10 dana nakon pikiranja biljčice rajčice počinju intenzivno rasti i trebaju imati prostor (razmicanje saksija), dobro osvjetljenje, biti pognojene i zalivene. Ukoliko je vrijeme toplo i sunčano, pikirane biljke rajčice je potrebno izlagati prirodnim uvjetima u trajanju od 20 do 30 minuta u najtoplijem dijelu dana. Na ovaj način vršimo kalenje rasadnica. Period izlaganja prirodnim uvjetima treba postupno povećavati kako biljke rastu.

Rasadnice ne treba pretjerano zalijevati jer može doći do pojave bolesti kao što su plamenjača, polijeganje rasada, truleži i drugih bolesti. Rasadnice treba štititi tijekom proizvodnje, a za male količine rasada odličnim se pokazao pripravak od bijelog luka.

Dobro odnjegovane rasadnice rajčice prepoznat ćemo po zdravoj biljci, bez simptoma bolesti i nedostatka hraniva i vode, biljka je dlakava i obavezno treba imati kotiledonske listiće. Ukoliko primijetite nedostatak kotiledonskih listića na rasadnicama rajčice, to je znak da je biljka pretrpjela neki stres i takva biljka će lakše obolijevati, dat će lošiji urod.

Pikiranje paprike

Pikiranje za papriku može biti veliki stres i treba joj posvetiti punu pažnju tijekom proizvodnje rasada. Mlade biljčice paprike se pikiraju u fazi dva do tri prva lista. Prerano ili prekasno pikiranje za papriku može biti kobno.

Vrlo je važno obratiti pažnju na osvjetljenje, temperaturu, zalijevanje i gnojenje. Paprika je osjetljivija u odnosu na rajčicu. Supstrat treba biti namjenski kupljen ili napraviti smjesu od treseta, humusa i vrtne zemlje u omjeru 1:5:3. U ovako pripremljenu smjesu može se dodati i malo pepela.

Prije presađivanja zaliti sjemenište kako se prilikom uzimanja mladih biljčica paprike ne bi oštetio korijen. Dubina sadnje je do kotiledonskih listića. Biljčica paprike je vrlo krhka u odnosu na biljčice rajčice i drugih kultura i podložnije su pucanju. Nakon pikiranja supstrat lagano pritisnuti. Paprika ne voli zbijen supstrat.

Redovno zalijevati, provjeravati rasad paprike. Pripravak od luka je dobar i u proizvodnji presadnica paprike. Ovaj pripravak osim što djeluje preventivno zaustavlja i početne infekcije nekih bolesti, a djeluje i kao insekticid.

Foto: Freeimages.com


Povezane biljne vrste

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Rajčica Paprika Pikiranje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kaže on, raste ti korov u bašči. Nije to korov nego živi malč, a u njemu rikola, blitva, kadulja, lavanda, ružmarin... Da ne rastu i puževi, bilo bi i salate. A imamo i prirodnu gnojidbu ;)