Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita povrća
  • 03.07.2022. 10:30

Pripremite se za napad zelene smrdljive stjenice - kako je suzbiti?

Štetniku odgovaraju visoke temperature jer je porijeklom iz tropskih i suptropskih krajeva. Ima četiri do pet generacija godišnje.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.454
  • 206
  • 0

Zelena smrdljiva stjenica, Nezara viridula, položila je jaja u plastenicima i na otvorenom. Proizvođači mogu do kraja vegetacije očekivati napade ovog štetnika.

Zelena smrdljiva stjenica polifagni je štetnik jer napada puno povrtarskih kultura, pa i voćaka. U plastenicima i na otvorenom polju registrirane su mlade ličinke ovog štetnika koje, kao i odrasle jedinke, oštećuju biljke, naročito plodovito povrće i kupusnjače.

Mijenja boju i okus plodova

Štetniku odgovaraju visoke temperature jer je porijeklo iz tropskih i suptropskih krajeva. Ima četiri do pet generacija godišnje. Jaja su žućkaste boje, a kasnije postaju smećkasta. Može ih biti i do 250. Ličinke i odrasla imaga imaju usni aparat koji probija pokožicu ploda i ubacuje tekućinu iz žlijezde slinovnice koja mijenja boju pokožice i okus biljaka što dovodi i do deformacije plodova, odnosno, smanjene kvalitete, zbog čega postižu slabiju cijenu na tržištu.

Suzbijanje nije lako

Samo prvi stadij ličinki se ne hrane, a ima ih pet, prije nego se preobraze u imago. Najveći problem proizvođačima povrća predstavlja upravo promjena boje pokožice pa se događa da se primjerice rajčica ne može prodati jer se najčešće pri dnu ploda nalaze svijetlije zone dok je ostatak ploda crvene boje.

Manjak insekticida, ali ima rješenja

Za suzbijanje ovog štetnika u Hrvatskoj su dozvoljeni sljedeći insekticidi: Decis 2,5 EC, Decis 100 EC, Scatto, Rotor Super, Demetrina 25 EC i Deltagri.

Najviše se koristila aktivna tvar klorpirifos, ali je zabranjen jer spada u organofosforne insekticide i izaziva genetska oštećenja kod ljudi. Stjenice su inače otporni insekti i u svijetu se njihova brojnost regulira parazitskim muhama i osama što kod nas, za sada, nije slučaj.

Pomaže kombinacija octa, čili i ljute paprike

Pomaže kombinacija octa, čili i ljuta paprika. S primjenom treba početi navečer ili rano ujutro, kada temperature budu ispod 30°C, a nakon primjene, potrebno je da, barem četiri do pet sati, ne pada kiša.


Tagovi

Nezara viridula Zelena smrdljiva stjenica Suzbijanje Zaštita bilja


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]