Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orezivanje rajčice
  • 13.04.2023. 09:00

Pinciranje rajčice: Kada se uklanjaju svi zaperci, a kada ne?

Kod ranih sorti formira se jedno stablo, dok se kod kasnijih formira tip na "dva stabla".

Foto: Julijana Kuzmić
  • 10.746
  • 625
  • 0

Povrćari trebaju razlikovati sorte ili hibride po vremenu dužine vegetacije i koji tipovi rajčice se mogu orezivati, a koji ne. Naime, niski (determinantni) tipovi se ne orezuju, a visoke (indeterminatne) sorte ili hibridi obavezno se orezuju. 

Orezivanje ili pinciranje predstavlja posebnu mjeru njege kod rajčice. Kod ranih sorti formira se jedno stablo, dok se kod kasnijih formira tip na "dva stabla". Kod opredjeljenja na jedno, od trenutka formiranja zaperaka u pazuhu listova (osam do 10 dana nakon sadnje), radi se njihovo uklanjanje sa čitavog stabla, tijekom čitave vegetacije. Uklanjaju se zaperci kada su dužine četiri do pet centimetra.

Tip na "dva stabla"

Nakon formiranja pet do šest cvjetnih grančica na stablu, kod ranih sorata se radi i rezanje vrhova stabla ("dekapitiranje"), radi boljeg razvoja i formiranja plodova. Iznad posljednje cvjetne grančice treba ostaviti barem dva lista.

Pinciranje i dekapitacija: Kako i zašto zakidati vrhove i zaperke biljaka?

Kod kasnih sorti ispod prve cvjetne grančice ostavljamo bočni izdanak, koji ne orezujemo i formiramo tip na "dva stabla", dok ostale bočne izdanke - zaperke, uklanjamo, kako je to naprijed navedeno.

Skinuti zaperci

Niske (determinantne) sorte ili hibridi se ne pinciraju ili se pinciraju samo zaperci, koji se pojave iz pazuha prvih četiri do pet listova. Ove sorte ili hibridi jače se granaju i na granama nose cvjetne grančice, te se stoga postiže bolja rodnost.

Zaperke uklanjati bar jednom tjedno

Srednje kasne sorte možemo pincirati kao rane, ali možemo ostaviti i jednu sekundarnu granu - bočni izdanak, ispod prve cvjetne grančice. Bočne izdanke (zaperke) treba uklanjati na vrijeme i redovno, barem jednom tjedno.

U zaštićenim prostorima, iznad redova presađene rajčice postave se žice, sa kojih se za svaku biljku ili stablo ukoliko se formira tip na dva stabla (izgled u obliku slova "V") spušta vezica i lagano priveže za stabljiku u obliku "osmice" uz površinu tla. S porastom biljke stabljika se omotava oko vezice. Kao i kod uzgoja sorata visoke stabljike na otvorenom, ostavlja se samo jedna stabljika, a iz pazuha listova redovno se odstranjuju zaperci kada narastu do dužine oko pet centimetara.

Tijekom vegetacije, stari neproduktivni listovi ispod ubranih 'katova' plodova se odstranjuju, a biljke se spuste da stabljika bez lišća prilegne uz zemljište. Kada biljka naraste do nosive žice (vršne-horizontalne) može se prebaciti preko nje i tako nastaviti proizvodnju, ali u suvremenom načinu uzgoja za to se koriste "vješalice" na koje se namota 10 - 15 m PVC vezica i kako biljka raste, plodonosi i odstranjuje list i skida plod, biljke se spuštaju te mogu postići dužinu i do devet metara, s ukupno 25 - 30 etaža sa plodovima. 


Tagovi

Skidanje zaperaka Tip na jednoo stablo Tip na dva stabla Pinciranje rajčice


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.