Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Budiščak
  • 05.09.2017. 07:30

Osnovali OPG jer žele znati što im djeca jedu

Obitelj Budiščak svoj vrt gnoji na prirodan način, za zaštitu bilja koriste vlastite, organske pripravke, sjeme imaju svoje ili nabavljaju od susjeda i poznanika.

Foto: Facebook/OPG Budiscak
  • 2.388
  • 269
  • 0

OPG Budiščak u Klinča Selu pored Jastrebarskog postoji 2 godine. Na gospodarstvu rade supružnici Ivona i Ivica, uz troje male djece i nemaju zaposlenih na gospodarstvu.

Uzgajaju povrće koje imaju cijele godine. Na proizvodnju su se odlučili zbog djece jer im je bitno znati što jedu, a i nakon razgovora s poznanicima i prijateljima koji su se žalili da niti na tržnici više ne znaju kome bi vjerovali pri kupnji "domaćih" proizvoda. Prije otvaranja OPG-a bavili su se proizvodnjom za vlastite potrebe. Površina zemlje koju obrađuju je cca 10 000 m².

"Mlade ljude potrebno je motivirati da ostanu živjeti i raditi na selu, stvarajući sebi i svojim obiteljima nova radna mjesta. Ove godine je suprug sam napravio dva plastenika pa očekujemo da ćemo i preko zime imati i za prodaju.

Što ne prodaju svježe, prerađuju

Od povrća uzgajamo: rajčice, paprike, blitvu, mrkvu, tikvice, bosiljak, grašak, mahune, grah, salate.... Od prerađevina kuhanu rajčicu, ajvar, kisele paprike i rog paprike, miješanu salatu i sirup od borovih iglica", priča Ivona Budiščak pojasnivši kako svoj OPG još uvijek nisu upisali Upisnik ekoloških proizvođača, ali imaju u planu. Na OPG-u trenutno radi samo suprug dok je ona na porodiljnom.

Povrće prerađuju po starim recepturama

I male ručice pomažu

Priča kako su do ove godine imali problema samo s puževima, a ove ih je godine pogodila jaka tuča koja je uništila dio proizvodnje.

"Povrće skladištimo u podrumu na suhom i hladnom mjestu. Prerađujemo ga po starim recepturama kojima su naši kupci prezadovoljni. Na "starinski" način prerade mislim na recepte naših baka i prabaka koji se prenose s koljena na koljeno.

Ne koristimo nikakve poticaje (niti na općinskoj niti na državnoj razini). Sadimo od našeg sjemena te sjemena koje smo prikupili od naših poznanika i susjeda. Gnojimo prirodnim stajskim gnojem, kompostom od šampinjona, ljuskama od jaja, te MegaGreenom koji je dozvoljen za eko proizvodnju. Od zaštitnih sredstava koristimo domaće kravlje mlijeko, pripravke od koprive te ručno uklanjamo zaražene (bolesne) dijelove biljke. Navodnjavamo "kap na kap"vodom iz obližnjeg potoka", opisuje Budišćak koja smatra da se premalo mladih ljudi bavi poljoprivredom.

Oglašavaju se putem Facebooka

"Trebalo bi nas mlade više poticati i ohrabriti u proizvodnji i u prodaji. Naš savjet je da se mladi bore, rade i ne posustaju te se dobro naoružaju strpljenjem i voljom za rad. Mi se oglašavamo putem interneta (Facebooka) te usmenim putem. Naše proizvode uglavnom kupuju mlade majke s djecom, poznanici te gospoda koja nam dolaze na tržnicu po robu (povrće i prerađevine). U izvoz nam odlazi jedino putem kupaca koji su otišli "trbuhom za kruhom" van naše domovine.

Mlade ljude potrebno je motivirati da ostanu živjeti i raditi na selu, stvarajući sebi i svojim obiteljima nova radna mjesta", ispričala je Ivona Budiščak dodavši kako ulaskom u EU nisu niti očekivali nekakav boljitak u grani poljoprivrede.

Foto: Facebook/OPG Budiscak


Fotoprilog


Tagovi

Povrće Prerada Prodaja Reklama


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.