Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita rajčice
  • 12.07.2016. 07:30

Nije sve bolest, nekad rajčici samo nedostaje vode

Promatrajte svoje biljke i na vrijeme uočite promjene. Zaražene dijelove uklonite i nikako ne odlažite u kompost.

Foto: Lusya/Bigstockphoto, Karolina Tušek
  • 6.908
  • 653
  • 0

Prateći zanimanja ljudi koji uzgajaju povrće za svoje potrebe, vidjela sam da mnogi daju značaj rajčici, odnosno da su najsretniji kad je rajčica zdrava i lijepo rodi. Kada sam je počela uzgajati, shvatila sam koliko je osjetljiva i zašto je tako cijenjena. Ovaj tekst se ne bavi pitanjem da li je rajčica voće ili povrće, jer sve ono što je vezano za njezin uzgoj zapravo nema puno veze s tim.

Rajčica je osjetljiva biljka

Rajčica (Solanum lycopersicum) pripada porodici pomoćnica (Solanceae), a istoj porodici pripadaju paprika i krumpir. Ove kulture napadaju iste bolesti, pa je dobro uočavati promjene koje se događaju na svakoj od njih, ako ih sve uzgajamo, kako bi se mogli pripremiti za eventualni problem koji se može pojaviti i kod neke druge srodne kulture. Tako je i s nametnicima, na primjer, krumpirova zlatica zna se “preseliti” i na rajčicu ukoliko ste je imali na krumpiru, a krumpir ste povadili i uklonili sa zemlje. Prije dvije godine, iako nisam imala krumpir, uočila sam nekoliko krumpirovih zlatica na rajčici. Pretpostavljam da su prešle sa susjednog imanja.

Zaražene dijelove biljke ne odlažite u kompost

Kada sam počela s uzgojem povrtnih kultura, a i to je bilo prije par godina, nisam ništa znala o ovim kulturama, a još manje o bolestima koje ih napadaju. Nisam previše ni čitala, pa je svo znanje dolazilo od "starijih" za koje sam mislila da nešto znaju, jer imaju nekog iskustva. Jako brzo sam shvatila da trebam čitati i sama doznati. Uvidjela sam da većina uzgajivača s generacijskim iskustvom u uzgoju povrtlarskih kultura, gotovo sve promjene na rajčici pripisuju plamenjači. Te svoje prve "testne" godine sam imala problem sa vršnom truleži rajčica, ni sa čim drugim, a godina je bila izuzetno sušna. Govorili su mi da je plamenjača, iako ja u tom trenutku nisam znala ni šta je plamenjača ni vršna trulež. A onda sam počela sama izučavati i pratiti.

Promatrajte svoje biljke i na vrijeme uočite promjene, te ih na pravi način identifcirajte, jer kao što se kaže, pravilno uspostavljena dijagnoza je pola izliječenja.

Opisala bih nekoliko čestih pojava, odnosno promjena na rajčici, bar onih s kojim sam se ja uspjela susresti.

Plamenjača rajčica (Phytophtora infestans) se najviše javlja tijekom vlažnog vremena, kao što je bilo izuzetno kišno ljeto prije dvije godine. U mom vrtu te godine rajčica nije preživjela, sve sam morala ukloniti. Ova gljivična bolest je noćna mora svakog vrtlara i poljoprivrednika, jer se jako brzo širi, posebno kad su i vremenske prilike takve da omogućuju brzo širenje, gdje čak za nekoliko dana može doći do propadanja čitave biljke, pa čak i usjeva. Prve promjene se javljaju na listu i to naličju lista i sive su boje, a nakon toga se na površini lista javljaju tamno smeđe i žute mrlje, a kasnije bolest napada čitavu stabljiku i plod.

Crna pjegavost rajčice (Alternaria solani) je također gljivična bolest, a najčešće se javlja u ranom rastu biljke i to za vrijeme kišnog ili sušnog vremena i kod slabijeg imuniteta biljke. Prošle godine sam kod presadnica koje sam kupila (jabučar) prije nego sam ih stavila na gredice, uočila promjene na listu. Nakon što sam se malo više informirala, saznala sam da se radi o crnoj pjegavosti. Zaključila sam da se to dogodilo najvjerojatnije zbog toga što je biljka, nakon hladnijeg i kišovitijeg ranog proljeća bila izložena temperaturama dosta visokim za to doba godine (u svibnju su temperature bile preko 30C).

Promatrajte biljke i reagirajte na vrijeme

Odmah sam uklonila zaražene dijelove i rajčica je nastavila rasti zdrava, bez dodatnih tretiranja, pretpostavljam jer je bolest uočena dok je biljka bila mlada, a vrlo brzo je potom ojačala i postala otpornija. Kod ove bolesti, prvo se na listu javljaju tamni krugovi, koji se šire dok se list ne osuši. Može se proširiti i na čitavu stabljiku i plod, ali nije tako progresivna kao plamenjača.

Siva pjegavost lista rajčice (Septoria lycopersici) je također gljivično oboljenje, ali koje napada list, Pojavljjuje se na donjim listovima u obliku crnih pjega koje žute i listovi se na kraju potpuno osuše. Vrlo je slična koncentričnoj pjegavosti. Ovu pojavu sam uočila ove godine, ali sam pokidala zaražene listove koji su uglavnom bili pri dnu, a biljke se dalje razvijaju normalno.

Osjetljive i otporne vrste rajčica

Ono što sam primijetila je da su sorte kao što je volovsko srce i jabučar jako osjetljive i neotporne na bolesti. S druge strane, cherry i pelat su dosta otporne, tako da kad sadite različite sorte rajčice, pripazite da vam budu udaljene, da se bolest ne bi širila i na one otpornije koje ćete na ovaj način sigurnije sačuvati. Moja odluka na kraju je, sadit ću one otpornije sorte.

Postoji dosta prirodnih načina suzbijanja gljivičnih bolesti rajčice, iako nekad, kada kiša pada mjesecima, teško da će vam išta pomoći. Ono što prvo treba napraviti kada uočite neku bolest, je da sve zaražene listove potrgate i odnesete što dalje od vrta, i nikako u kompost, jer mnoge bolesti mogu preživjeti u kompostu i tako bi ih dalje prenosili. Ne znači vam ništa ako tretirate biljku, a zaražene dijelove ostavite. Zaražene biljke možete tretirati otopinom punomasnog mlijeka i vode u omjeru 1:10, ili čajem od crvenog luka i češnjaka.

Uvijanje lista rajčice je vrlo česta pojava i većina misli da je riječ o nekoj bolesti, ali nije. U pitanju je prirodan, fiziološki proces koji se najčešće javlja uslijed visokih temperatura i kada je biljka u manjku vode.

Vršna trulež ploda rajčice također nije bolest, nego se javlja uslijed nedostatka kalcija. Ovo ne znači da u zemljištu nema kalcija i obično se javlja jer biljka zbog nepravilnog vodnog režima nije u stanju apsorbirati kalcij iz zemljišta, uglavnom u sušnijim periodima. Promjene se javljaju na dnu ploda kao crni krugovi i plod počinje trunuti.

Promatrajte svoje biljke i na vrijeme uočite promjene, te ih na pravi način identifcirajte, jer kao što se kaže, pravilno uspostavljena dijagnoza je pola izliječenja.

Foto: Lusya/Bigstockphoto, Karolina Tušek


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Bolest Uzgoj Ekološka proizvodnja


Autorica

Tatjana Suhajček

Više [+]

Biologinja po zanimanju, eksperimentira i u poljoprivredi, a svoja iskustva dijeli s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]