Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patentiranje vrsta
  • 18.12.2015. 09:15

Neke zemlje EU žele patentirati biljne sorte!

Biljne sorte su zaštićene pravima, što je bolja forma od intelektualnog vlasništva, jer je poljoprivrednicima dozvoljene korištenje zaštićenih sorti u svrhu kreiranja novih.

Foto: University of Florida, Institute of Food and Agricultural Sciences
  • 257
  • 28
  • 0

Nakon prethodne reakcije većine zastupnika na nedavne odluke proširenog žalbenog vijeća Europskog ureda za patente u predmetu nazvanom O rajčici i brokuli, Europski parlament je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravio moguće posljedice takve odluke te donio rezoluciju kojom se protivi mogućnosti patentiranja sorti biljaka i životinja, kao i nužnih bioloških procesa u njihovoj proizvodnji. Naime, u ožujku ove godine prošireno žalbeno vijeće Europskog ureda za patente donijelo je presudu u vezi rajčice i brokule.

Nedopustivo je da voće i povrće iz konvencionalnog uzgoja ima status patenta

Dopuštajući potražnju proizvoda rajčice sa smanjenom količinom vode i brokule s povećanom količinom antikarcenogenih glukozinolata, spomenuti je ured odlučio da biljni proizvodi u predmetnom slučaju, koji dolaze iz konvencionalnih uzgoja, mogu biti zaštićeni kao patent.

Eurozastupnici protiv patentiranja biljaka!

"To je kontroverzni presedan koji za sobom poteže razmišljanje o ekonomskim, legalnim i etičkim pitanjima. Iako Europski ured za patente nije dio institucija Europske unije, donijeta odluka ima značajne implikacije, kako političke tako i one koje se tiču sigurnosti opskrbe hranom u EU, tim više što je u postupku rješavanja, već više od tisuću sličnih zahtjeva, a tiču se uglavnom voća i povrća.

Biljne sorte su normalno zaštićene pravima biljnih sorti, što je bolja forma od intelektualnog vlasništva, jer dozvoljava poljoprivrednicima korištenje zaštićenih sorti kako bi kreirali nove. Patenti nasuprot tome, blokiraju protok genetičkih resursa, ometaju istraživanje i vode do monopola", rekla je Marijana Petir.

Europski parlament je zatražio raspravu s Europskom komisijom kako bi zastupnici mogli izraziti svoje nezadovoljstvo tim odlukama.

Europski ured za patente želi autorska prava na prirodu

"Ukratko, radi se o tome da je Europski ured za patente, odlučio da je nadležan za izdavanje patenata na biljne značajke dobivene prirodnim križanjem. Netko u toj instituciji si je umislio da je božansko biće i da ima autorska prava na prirodu. Takva odluka može ima dalekosežne i katastrofalne posljedice na europsku poljoprivredu, a posebno na male uzgajivače i oplemenjivače. Pozvali smo Komisiju na red i zatražili pravno tumačenje spornih odluka", ističe naša eurozastupnica Biljana Borzan.

Upravo je zato Europski parlament zatražio od Europske komisije da hitno pojasni Direktivu o pravnoj zaštiti bioloških izuma, kako bi se donijelo učinkovito izuzeće biljnih sorti i značajki od patentibilnosti i zajamčilo uzgajivačima neograničenu uporabu biološkog materijala. To je potrebno osigurati ne samo za poduzeća u sektoru uzgoja bilja, već i za poljoprivrednike koji koriste postojeći biološki materijal i dostupne tehnike za proizvodnju novih, inovativnih i otpornih sorti.

Počelo je s rajčicom i brokulom..

"Poljoprivrednici su kroz povijest kao i danas, u svijetu prvi uzgajivači sjemena. Njihova uloga važna je za sigurnost opskrbe hranom, biološku raznolikost, prilagodbu klimatskim promjenama i zbog toga moraju to pravo zadržati i temeljem njega uzgajati vlastito sjeme, prilagođeno lokalnim uvjetima", dodaje Petir.

..a završilo bi patentiranjem hrane za velike svjetske kompanije!

"Osim dvije sporne odluke koje se odnose na patentiranje dviju vrsti rajčica i brokule, još oko 300 sličnih zahtjeva je na čekanju u Europskom uredu za patente. Ne treba biti vidovit da bi se predvidjelo kako će većinu patenata zatražiti i dobiti velike multinacionalne tvrtke. To će dovesti do monopola u području inovacija, u uzgoju i proizvodnji hrane, a monopoli će značiti kraj slobode malih poljoprivrednika da slobodno siju i žanju", zaključuje Borzan.

Dobro da je protiv patentiranja i Nizozemska koja počinje predsjedati Europskim vijećem

Posebno brine takvo široko tumačenje europskih propisa te opasno hodanje Europskog ureda za patente po rubu europskog zakonodavstva. Osim Europskog parlamenta i nekoliko utjecajnih država članica EU, također je oštro istupilo protiv postupaka toga ureda. Sretna je okolnost što su Nizozemci predvodnici tih nezadovoljnih država, jer upravo Nizemska preuzima predsjedanje Europskim vijećem početkom 2016. godine.

"Osobno dijelim neke vaše brige i argumente. Uvjeravam vas da stručne službe komisije već rade na pravnom tumačenju usklađenosti EU propisa i odluka Europskog ureda za patente. U suradnji s nizozemskim predsjedništvom Europskog vijeća nastojat ćemo razriješiti ovu situaciju što je prije moguće", uvjeravao je europarlamentarce predstavnik komisije, povjerenik Christos Stylianides.

Europski parlament smatra da je ured za patente svojim odlukama prekršio direktivu o biotehnologiji te regulativu o oplemenjivačkim pravima na biljne sorte. Nažalost, presedani poput ovoga mogu imati nepovratne posljedice koje će europski uzgajivači zasigurno osjetiti, kada se ovakva praksa počne primjenjivati u međunarodnim trgovinskim sporazumima zbog čega su i zastupnici tražili očitovanje i tumačenje Europske komisije.

Foto: University of Florida, Institute of Food and Agricultural Sciences


Povezane biljne vrste

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Brokula

Brokula

Sinonim: - | Engleski naziv: Sprouting broccoli or calabrese | Latinski naziv: Brassica oleracea L. var. italica

Brokula pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae). U 100 g glavica sadrži, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih bjelančevina, 4-6 g ugljikohidrata. Ima visok sadržaj karotena te joj se... Više [+]

Tagovi

Rajčica Brokula Europski ured za patente Strasbourg Biljni patent Presedan Intelektualno vlasništvo Marijana Petir Biljana Borzan Biološki materijal Uzgajivači sjemena Poljoprivrednici Multinacionalne tvrke Nizozemska Christos Stylianides


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.